ULTIMA ORĂ 4 iulie 2012

Guvernul a modificat Legea CCR. Curtea nu se va putea pronunţa pe hotărârea de suspendare

de Covasna Media | 398 vizualizări

Guvernul a aprobat modificarea Legii de organizare şi funcţionare a CCR printr-o ordonanţă de urgenţă astfel încât Curtea Constituţională nu se va mai putea pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului. Astfel, o eventuală hotărâre de suspendare a preşedintelui nu va mai putea fi supusă controlului de constituţionalitate.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a arătat că ordonanţa Guvernului reprezintă doar revenirea la forma veche a Legii CCR, potrivit căreia controlul de constituţionalitate ale actelor cu efecte juridice ale Parlamentului se exercita asupra legilor şi Regulamentelor celor două Camere.

"Niciodată nu s-a prevăzut în Constituţie ca CCR să se pronunţe pe hotărârile Parlamentului", a declarat Duşa. Acesta a apreciat că ordonanţa Guvernului reprezină "aducerea la normalitate a legii", la condiţiile în care a funcţionat 15 ani.

Conform prevederilor constituţionale, Curtea Constituţională dă doar un aviz consultativ pe marginea cererii de suspendare a preşedintelui, înainte de ca plenul să se pronunţe prin vot dacă îl suspendă sau nu pe şeful statului. Însă suspendarea se face printr-o hotărâre a Parlamentului.

Teoretic, exista posibilitatea ca această hotărâre să fie contestată la Curte, iar procesul suspendării şi demiterii preşedintelui să fie blocat de către CCR. Cum Curtea nu mai are atribuţia de a se pronunţa asupra hotărârilor forului legislativ, posibilitatea blocării la CCR a suspendării a fost eliminată.

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.