ULTIMA ORĂ 14 februarie 2013

Gaura de ozon s-a micşorat la un nivel record [FOTO]

de Covasna Media | 643 vizualizări

Veşti bune din Antarctica: gaura din stratul de ozon se micşorează, arată noile măsurători.

ozon

Ozonul este o moleculă făcută din trei atomi de oxigen. În stratosferă există un strat de ozon, aflat la circa 20-30km deasupra suprafeţei Pământului, care împiedică radiaţiile ultraviolete să ajungă pe suprafaţa Terrei - un lucru minunat, având în vedere că aceste radiaţii provoacă arsuri şi cancer de piele.

Din anii 1980, însă, în stratul de ozon a apărut o gaură deasupra Antarcticii, din luna septembrie până în noiembrie, unde concentraţia de ozon scade cu până 70%. Gaura este provocată de clorofluorocarburile (CFC), realizate artificial de oameni, ce erau folosite odată la aerosoli şi la frigidere.

Printr-o înţelegere internaţională, CFC au fost interzise, iar acest lucru are efecte clare, arată noile observaţii satelitare. În 2012, gaura de ozon din deasupra Antarcticii a fost mai mică decât în ultimii zece ani.

Noile observaţii, anunţate de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), au fost făcute de satelitul Met Op, care are un instrument ce măsoară concentraţiile de ozon.

Din păcate, CFC va rezista în atmosferă pentru o lungă perioadă de timp, aşa că se speră că abia pe la jumătatea secolului concentraţiile de ozon vor ajunge la nivelul celor din 1960, spune ESA. Gaura de ozon va dispărea complet în următoarele decenii.

(realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.