ULTIMA ORĂ 17 august 2011

Folosirea căştilor poate duce la pierderea auzului. Cât de tare e prea tare?

de Covasna Media | 392 vizualizări

Din ce mai multi adolescenţi ascultă muzica tare la căşti. În drumul spre/dinspre scoală, în parc, în lift etc, căştile telefonului (la care ascultă muzică), i-pod-ului etc sunt nelipsite.

În ultima vreme au crescut şi cazurile de ţiuit in urechi şi chiar de pierdere a auzului în rândul adolescenţilor. În urma unui studiu realizat anul trecut în rândul 8710 tineri de către cercetătorii Universitatii Pace din New York (Statele Unite), a rezultat faptul ca fetele care folosesc căşti prezintă riscuri cu 80% mai mari de a avea auzul alterat decât cele care nu ascultă muzica în acest fel. De asemenea, 99,7% dintre participanii la studiu au declarat ca au ţiuit in urechi. Şi nu din cauza căştilor în sine, ci a volumului sunetului, sfatulparintilor.ro.

De asemenea, potrivit datelor statistice furnizate de Centrul de prevenire şi control al bolilor din Statele Unite, în jur de 5 milioane de adolescenti au de suferit de pe urma volumului tare dat în casti. Tototdata, numărul cazurilor înregistrate în rândul copiilor şi adolescentilor a crescut de la 13 milioane în anii ’70, la peste 30 de milioane iî prezent.

Decibelii admişi conform normelor de fabricaţie în vigoare pentru o pereche de casti sunt 100. Dacă tinerii asculta muzica la 89 de decibeli este mai mult decât periculos. Ca să fie şi mai uşor, prea tare ar însemna dacă volumul este dat mai mult de 60% din capacitatea maxima a căştilor. Şi mai simplu: dacă cei din jur aud ce asculta tânărul în căşti, atunci evident ca muzica e prea tare, iar auzul respectivului va avea cu siguranţă de suferit.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.