ULTIMA ORĂ 17 februarie 2012

Europa blochează plăţile POSDRU. România riscă să piardă 3,5 mld. euro

de Covasna Media | 378 vizualizări

Plăţile de fonduri UE prin POSDRU prin care România beneficiază de o finanţare de aproape 3,5 mld. euro au fost întrerupte.

“In Raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului operaţional dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel. În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale , aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de Statul Membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni”. Acesta este răspunsul Comisiei Europene la solicitarea România TV referitoare la derularea plăţilor prin programul POSDRU.

"Ca atare, în următoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs. Întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea romană de audit confirma că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale . Autoritatea de management a luat toate masurile necesare în vederea remedierii problemelor semnalate iar Autoritatea de audit va reanaliza situaţia şi va prezenta noul sau raport la Comisie cât de curând” mai arată Comisia Europeană.

Directorul general AM POSDRU a demisionat ieri

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a cerut ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe Carmen Ionel, din funcţia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autorităţii, iar aceasta a demisionat joi.

"Conducerea ministerului a apreciat că problemele de management în cadrul AM POSDRU necesită regândirea întregii strategii de accelerare a absorbţiei de fonduri europene în domeniul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Până la începutul lunii martie, AM POSDRU trebuie să remedieze toate deficienţele indicate de Autoritatea de Audit, astfel încât plăţile de la Comisia Europeană să nu fie suspendate. Până în acest moment, au fost corectate peste jumătate dintre recomandările Autorităţii de Audit" potrivit Ministerului Muncii.

Până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director general, interimatul va fi asigurat de Carmen Roşu.

Roşu are o experienţă de 15 ani în gestionarea fondurilor europene şi a fost director la Ministerul Finanţelor Publice.

Carmen Roşu este detaşată la AMPOSDRU de la 1 februarie 2012.

POS DRU e finanţat din Fondul Social European. Alocarea Fondului pentru POS DRU este de 3.47 miliarde euro, adică 85% din valoarea totală a programului. Contribuţia naţională publică este de 0.613 miliarde de euro, iar contribuţia naţională privată este de 0.164 miliarde de euro.

Alocarea financiară a POS DRU este de 4,253 miliarde euro. POS DRU deţine 18,1% din totalul alocării financiare pentru obiectivul Convergenţă al Fondurilor Structurale

Ce este POSDRU şi cum funcţionează

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane POS DRU 2007-2013 este implementat de către 8 organisme intermediare regionale, 3 naţionale şi 2 intermediare.

Organismele Intermediare Regionale sunt organizate la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare a României şi au câte o reprezentanţă la nivelul fiecărui judeţ al regiunii.

Ele asigură implementarea POS DRU în domeniile de competenţă dezvoltate pe parcursul implementării programului Phare 2004-2006. Acestea sunt responsabile de implementarea următoarelor domenii majore de interventie:

Axa Prioritară 3 "Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor":

Domeniul major de intervenţie 1 "Promovarea culturii antreprenoriale";

Domeniul major de intervenţie 2 "Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii";

Axa Prioritară 5 "Promovarea măsurilor active de ocupare":

Domeniul major de intervenţie 1 „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”

Axa Prioritară 6 "Promovarea incluziunii sociale":

Domeniul major de intervenţie 2 "Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii";

Domeniul major de intervenţie 3 "Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii".

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 18 februarie 2012
DESIGUR CA SUNT COMPETENTI.POLITRUCUL PLANTAT IN LOCUL POTRIVIT,MULTUMIM DL EX BOC.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.