ULTIMA ORĂ 28 august 2013

Din ianuarie, ţăranii vor putea vinde doar cu un carnet de comercializare

de Covasna Media | 811 vizualizări

Producătorii vor vinde de anul viitor roşii şi castraveţi în pieţe doar dacă deţin un carnet de comercializare. Pe acel document vor trece, în fiecare seară, cantităţile vândute.

În plus, de la 1 ianuarie anul viitor, ţăranii vor avea tarabe separate de intermediari, aşa stabileşte o ordonanţă de urgenţă. Agricultorii susţin însă că acest lucru va îngreuna muncă ţăranilor, iar legea în pieţe o vor face tot intermediarii.

Autorităţile promit că, în patru luni, ţăranii vor avea locul lor în pieţe, separat de intermediari. Un lucru greu de pus în practică, susţin fermierii.

„Sunt convins că realizarea acestor separări se va face foarte greu. Comercianții sunt cunoscuți de consumatori, care vin zilnic la ei”, spune administratorul unei piețe din Buzău.

Agricultorii vor putea vinde la tarabă doar dacă vor avea carnete de comercializare. Va fi eliberat tot de primărie, cum se întâmplă acum, şi nu de o asociaţie de producători care verifică cât de mare e ferma producătorului şi ce recoltă obţine anual.

O măsură considerată mai bună ar fi fost cardul de acces în pieţe, la care autorităţile au renunţat deocamdată din lipsa banilor.

Legea actuală stabileşte că 20% din tarabele din pieţe trebuie să fie ocupate de fermieri, dar în realitate numărul lor este foarte mic.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.