ULTIMA ORĂ 9 ianuarie 2014

Cursul a trecut din nou peste pragul de 4,5 lei/euro

de Covasna Media | 591 vizualizări

Cursul de schimb a doborât un nou record al ultimei jumătăţi de an, moneda europeană ajungând la o cotaţie apropiată de 4,53 lei, potrivit BNR. Revenirea monedei naţionale pe un trend descendent survine la doar o zi după ce banca centrală a luat două măsuri menite să elibereze mai mulţi lei în piaţă, scrie Capital.ro.

Banca Naţională a anunţat astăzi un curs oficial de 4,5290 lei pentru un euro. Moneda naţională a ajuns astfel la cel mai scăzut nivel din 20 iunie 2013 până în prezent după ce, în ultimele două şedinţe precedente, cursul părea să se stabilizeze sub pragul de 4,5 lei pe euro. Pe piaţa interbancară, perechea euro/leu s-a tranzacţionat în intervalul 4,4951-4,5381.

Aceste evoluţii survin măsurilor luate ieri de banca centrală care a decis reducerea dobânzi de politică monetară până la un minim istoric de 3,75% dar şi diminuarea cotei de rezervă minimă obligatorie impusă băncilor. În acest fel, banca naţională a eliberat lichiditate în piaţă. De altfel, guvernatorul Mugur Isărescu a anticipat efectele măsurilor luate ieri. „În mod normal ar trebui să se ducă (rezervele mini­me obligatorii în lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu cred că nu o să se întâmple”, a spus, miercuri, guvernatorul.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.