ULTIMA ORĂ 20 iulie 2014

Crescătorii de bovine cer diferențierea condițiilor pentru subvenții în funcție de zona geografică

de Székely Emőke | 697 vizualizări

Mai mulți membri ai Asociației Crescătorilor de Bovine din județul Covasna s-au întâlnit vineri pentru a dezbate problema subvențiilor pe perioada 2015-2020. La eveniment a participat și prefectul Marius Popica, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Nagy József, și directorul Direcției Agricole, Könczei Csaba.

Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la Ministerul Agriculturii, la care a fost prezentat un proiect de lege cu privire la valoare subvențiilor pentru perioada 2015-2020. Crescătorii de bovine din județul Covasna spun însă că legea nu este bună pentru fermierii din această zonă pentru că, spun ei, în sudul țării situația este diferită de cea de la munte. Din acest motiv s-au adunat să întocmească o serie de propuneri de modificare a legii astfel încât fermierii din zona Transilvaniei să nu fie defavorizați.

Este foarte important ca fermierii covăsneni să se unească într-o asociație puternică, care să le reprezinte interesele. De asemenea este important cum va ieși legea subvențiilor pentru perioada 2015-2020 pentru Ardeal. Știm că la București merg cei care sunt aproape de București, dar nu e sigur că doleanțele lor se potrivesc cu cele ale agricultorilor din zona noastră. Fără o asociație puternică nu vom putea trage un semnal de alarmă la București și să contribuim la scrierea legii în așa fel încât să fie bună și pentru cei din această zonă” – a declarat prefectul Marius Popica.

Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Nagy József, a spus că instituția pe care o reprezintă a fost mereu alături de agricultori, și va fi și în perioada următoare, ajutând Asociația Crescătorilor de Bovine cu logistică.

Dispare „vaca defavorizată”

Medicul veterinar dr. Vlad Codleanu a prezentat acele puncte ale legii care nu s-au pretat situației din Covasna, și la care a așteptat propuneri de modificare de la cei prezenți. Astfel din 2015 va dispărea subvenția pentru „vaca defavorizată”, însă apare o nouă formă de ajutor, și anume sprijin voluntar. Vor fi sprijiniți cei care se încadrează în anumite condiții: să aibă între 10-250 de capete de animal, să aibă un contract cu un procesator minim pentru o perioadă de 6 luni, iar vârsta vacilor să fie de maxim 8 ani.

Crescătorii de bovine au propus modificări la acest punct, spunând că numărul minim de capete de animal ar trebui redus la 5 pentru că în această zonă majoritatea crescătorilor au un număr redus de animale. De asemenea au propus și modificarea vârstei maxime a animalelor în funcție de rasă, spunând că bălțata românească trăiește mai mult.

O altă condiție pentru acest ajutor a fost aceea ca vacile de lapte să fie înscrise în registrul genealogic cu o producție de 5.000 de litri de lapte pe an. Fermierii covăsneni au spus că această cantitate ar trebui redusă la 3.700 de litri pentru că vacile din această zonă nu dau la fel de mult lapte ca cele din sud.

După dezbateri reprezentanții fermierilor vor întocmi documentația cu propunerile de modificare discutate la întâlnire, iar această documentație va fi dusă la Ministerul Agriculturii.

Potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Bovine din Covasna, Ötvös Mózes, fermierii din județ au primit subvenții pentru 30.000 de capete de vaci de lapte și aproape 1.000 de capete de vaci de carne.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.