ULTIMA ORĂ 29 iulie 2014

Cod roșu de inundații în Gorj și Vâlcea. Sute de localnici, evacuați din calea apelor

de Covasna Media | 789 vizualizări

ACTUALIZARE 17.58. Un bărbat de 72 de ani din comuna argeșeană Vedea a murit după ce a fost luat de ape, informează Mediafax.

___________________________________

Inundaţii în judeţele Gorj, Vâlcea şi Argeş, unde viiturile au lovit mai multe localităţi. Doi oameni sunt dați dispăruți în județul Olt. Patru sute de oameni au fost evacuaţi, în timp ce alții s-au urcat pe acoperișurile caselor, pentru a se pune la adăpost. Pompierii şi salvamontişti continuă să îi scoată pe oamenii rămași blocați în locuințe. Cea mai gravă situaţie este, însă, în oraşul gorjean Novaci. Zona s-a aflat aproape o oră şi jumătate sub o avertizare meteo de vreme foarte severă. Râul Gilort s-a revărsat şi a inundat o parte a oraşului.

„În momentul de față se execută lucrări de consolidare a digului râului Gilort, cu bolovani aduși de cei de la sistemul de gospodărire a apelor”, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Pe de altă parte, 50 de familii din comuna vâlceană Păscoaia sunt în continuare izolate.

Doina Deaconescu, viceprimar în comuna Vaideeni, a spus că două elicoptere au ajuns în localitate și că 12 copii au fost deja evacuați. Niciunul dintre ei nu au fost rănit.

Hidrologii au emis o avertizare cod roșu pe râurile Gilort, Lotru, pe cursul superior al Oltețului și afluentul său Cerna din județele Gorj și Vâlcea.Atenționarea este în vigoare până la ora 23:00.

La Prefectura Craiova urmează să aibă un comandament de urgență, condus de premierul Victor Ponta.

Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost trimise în cele două județe, în localităţile Novaci, Vaideeni şi Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor, informează oficiali MAI. Potrivit surselor citate, în localitatea Novaci, judeţul Gorj, a fost trimis un elicopter cu troliu, după ce râul Gilort a ieşit din matcă în jurul orei 11.00, iar peste 70 de gospodării au rămas izolate. Alte două aparate de zbor ale MAI au fost direcţionate către localităţile vâlcene Balota şi Brezoi, afectate de inundaţii.

Oamenii spun că în numai două minute apa a ajuns la șase metri înălțime. Pompierii și salvamontiștii trebuie să evacuze 70 de familii, însă unii oameni nu vor să plece. Există riscul să se mai spargă un baraj. Pompierii spun că sunt oameni plecați pe munte la cules de fructe și că sunt în continuare acolo.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.