ULTIMA ORĂ 19 august 2011

Ce boli riști să iei dacă mergi în sandale sau șlapi pe stradă

de Covasna Media | 334 vizualizări

Sandalele decupate sau șlapii pot fi foarte comozi pe căldură, când ți se umflă picioarele și transpiri. Riști însă să ai neplăceri și mai mari.

Dacă ai mers prin oraș cu încălțări decupate, nu o dată te-ai întors acasă cu picioarele negre de la mizerie. Problema nu este însă doar estetică, deoarece riști să te întorci acasă și cu diverse microorganisme care provoacă boli.

“Când mergi prin oraș în ceva asemănător cu șlapii, de exemplu, îți expui picioarele la vomă, resturi umane, fecale canine, scuipat expectorat de alte persoane – unele dintre ele infestate cu microbacterii – ca și la alte multe lucruri precum mâncare sau băutură care au zăcut în soare” – explică Philip Tierno, doctor, director al New York University Langone Medical Center și autor al cărții “Viața secretă a germenilor”, citat de Huffington Post.

“Grozăviile” care se găsesc pe străzi pot include norovirusuri, stafilococul auriu, streptococi, E.coli, microbi rezistenți la mediamente precum Pseudomonas, pneumonia Klebsiella și MRSA. “Căldura verii funcționează ca un incubator”, explică doctor Tierno.

Dacă aveți tăieturi sau bășici pe picioare, aveți de fapt calea deschisă pentru ca virușii și bacteriile să intre în organismul dumneavoastră. Chiar și fără răni, în momentul în care puneți mâna pe sandalele sau papucii murdari, riscați să vă infectați. 80% dintre bolile infecțioase se transmit prin contact, mâinile murdare atingând apoi nasul, ochii sau gura.

Totuși, există și bariere naturale în calea infecțiilor: “Pielea este construită pentru a vă proteja de infecții. Stratul de piele moartă denumit stratum corneum este mai gros pe mâini și pe picioare și este considerat prima linie de apărare a corpului. Pielea noastră produce peptide antimicrobiale” – spune Dr. Jeannette Graf, dermatolog la Mount Sinai Medical Center in Manhattan.

Puteți să vă și ajutați sistemul imunitar: lăsați încălțămintea murdară odată ajunși acasă și spălați-vă cu grijă pe picioare, puteți chiar folosi un gel antibacterial. Țineți la intrarea în casă o pereche de încălțăminte doar pentru interior, astfel nu veți aduce germenii pe podeaua locuinței. De asemeni, este util să îndepărtați stratul de celule moarte și bătăturile, cu o pilă pentru picioare sau cu piatră ponce, iar apoi să aplicați o loțiune hidratantă.

(www.realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.