ULTIMA ORĂ 12 februarie 2013

Asteroidul ne lasă fără televizor?

de Covasna Media | 445 vizualizări

Vineri, 15 februarie, ora 21.30, corpul ceresc 2012 DA14 poate lovi sateliţii de comunicaţii care orbitează în jurul Terrei

Asteroid

Bolovanul cosmic cu diametrul de 45,7 metri a fost descoperit anul trecut de cercetătorii de la NASA. Îngrijorarea maximă a fost că putea lovi în plin planeta, însă după calcule amănunţite s-a descoperit că „şterge" doar orbita Terrei, continuându-şi apoi drumul. Însă e posibil să lovească sateliţii de comunicaţii aflaţi pe orbită.

Vineri, 15 februarie, ora 21.30. Asteroidul 2012 DA14 trece la 27.681 de kilometri de Pământ, cu viteze de peste 20.000 de km/h. Deşi pare departe, în termeni cosmici putem spune că am scăpat ieftin doar cu atât. Corpul ceresc va fi vizibil şi din România, în jurul orei 21.30. Astronomul britanic expert în asteroizi, Dan Brown, de la Universitatea Nottingham Trent, a declarat pentru Daily Mail: „Cu un binoclu puternic asteroidul va fi vizibil la nivelul orizontului, în nord-est. Se va mişca foarte repede şi va apărea ca un punct luminos care va tranzita constelaţiile Leu şi Pluto".

DA14 face parte din familia corpurilor cereşti periculoase, care se află în apropierea Terrei şi care sunt suficient de mici pentru a nu fi observate, dar sunt suficient de mari pentru a produce pagube apocaliptice. DA14 este primul asteroid care trece aşa de aproape de Pământ şi poate fi observat. DA14 va trece exact prin inelul de sateliţi de telecomunicaţii care se află pe orbită şi poate distruge aproape 100 de sateliţi.

„Asteroidul nu se va vedea cu ochiul liber. Este necesar un binoclu şi să cunoşti constelaţiile. Va trece prin câmpul sateliţilor de televiziune şi radio, sateliţii de telefonie fiind mult mai apropiaţi de Pământ. În cazul în care unii dintre sateliţi ar fi distruşi, televizoarele şi radiourile care captează semnal de la aceştia vor rămâne fără programe", ne-a explicat Adrian Şonca, de la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu" din Bucureşti.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.