ULTIMA ORĂ 26 ianuarie 2011

Anvelopele de iarnă vor fi obligatorii din noiembrie

de Covasna Media | 601 vizualizări

Şoferii nu scapă de obligaţia de a circula cu anvelope de iarnă pe porţiunile de drum acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Măsura se va impune de la 1 noiembrie 2011. În caz contrar, şoferii vor plăti amenzi.

Va fi considerată contravenţie circulaţia fără anvelope de iarnă sau fără lanţuri pe porţiunile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei. În cazul vehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, maşina trebuie echipată cu anvelope de iarnă pe axele de tracţiune şi/sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Conform proiectului elaborat de Ministerul Transporturilor, conducătorii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă în sezonul rece vor fi penalizaţi cu 9 până la 20 de puncte, amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare al maşinii. Amenda este cuprinsă între 2500 şi 4000 de lei. Şoferii prinşi vor plăti şi cheltuielile de degajare a circulaţiei şi elementele de drum distruse.

Aceeaşi amendă este aplicată şi în cazul celor care circulă cu lanţuri pe roţi în zonele unde nu mai este zăpadă pe carosabil. Măsura îi va viza pe proprietarii celor 4,21 milioane autovehicule din România care vor fi supuşi astfel unui efort financiar de 1,85 miliarde euro, din care ar reveni bugetului de stat numai din TVA-ul încasat 445 milioane euro.

(www.realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Geo, 27 ianuarie 2011
Producatori au tot interesul sa vinda cit mai multe anvelope asa se exaccerbeaza caracteristicile tehnice ale anvelopelor pentru a justifica necesitatea de a mai cumpara un nou rind de cauciucuri . citeste integral
eugen, 26 ianuarie 2011
În condiţii de iarnă, anvelopele de vară pierd aderenţă, datorită tehnologiilor dedicate pentru vară şi materialului compozit pentru banda de rulare. Anvelopele de iarnă beneficiază de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.