ULTIMA ORĂ 13 noiembrie 2013

97 de militari, condamnaţi la închisoare în dosarul "Mită pentru generali"

de Covasna Media | 655 vizualizări

97 de militari au fost condamnaţi în primă instanţă în dosarul de corupţie "Mită pentru generali", vizând angajările din Armată.

Decizia a fost luată de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători.

Pedepsele sunt cuprinse între 8 luni şi patru ani de închisoare cu executare.

În dosar sunt cercetaţi doi generali – fostul adjunct al Direcţiei de management şi şeful direcţiei de instruire şi doctrine din Statul Major General din MapN, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi 71 de caporali.

Militarii au fost judecaţi pentru fraudarea unor concursuri de angajare în armată.

În perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar) precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar.

Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

În anul 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti, au avut loc, în luna august, două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.

Promovările erau făcute ilegal. Folosindu-se de puterea funcţiilor şi a gradelor militare pe care le deţineau, inculpaţii cu funcţii de conducere au acţionat în aşa fel încât unii candidaţi să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani. Astfel, promovarea candidaţilor dispuşi să apeleze la metode frauduloase s-a făcut în detrimentul candidaţilor care ar fi trebuit, în mod legal, să fie declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii, susţin procurorii DNA.

Anchetatorii au stabilit că, în această grupare infracţională, o parte din inculpaţi au pretins şi au primit de la candidaţi echivalentul a peste 82.000 euro ca preţ al traficării influenţei.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.