ULTIMA ORĂ 17 decembrie 2013

2014, anul tinerilor fermieri: primesc bani şi terenuri „cadou” de la stat

de Covasna Media | 663 vizualizări

Atât prin Noua Politică Agricolă Comună, cât şi prin măsurile adoptate la nivel naţional, tinerii fermieri vor fi cei mai „răsfăţaţi” întrucât vor beneficia de prime de instalare de până la 70.000 de euro şi terenuri gratuite pentru a-şi construi case. În plus, ei vor primi subvenţii pe suprafaţă mai mari cu 25% faţă de ceilalţi fermieri.

Un proiect de lege care reglementează condiţiile în care tinerii pot primi terenuri gratis de la stat pentru a-şi contrui locuinţe a fost adoptat de Parlament şi urmează să fie promulgat de preşedinte. Potrivit legii, tinerii de până în 35 de ani pot primi suprafeţe de teren cuprinse între:

- 150 mp şi 300 mp în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti;

- 250 mp şi 400 mp în oraşe;

- 250 mp şi 1.000 mp în comune şi satele aparţinătoare unităţilor administrativ-teritoriale.

Tinerii care vor să îşi încerce norocul cu agricultură trebuie să face o cerere pentru atribuirea terenului la sediul consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale. Solicitantul trebuie să facă declaraţie pe proprie răspundere că deţine sau nu a deţinut, în ultimii 10 ani, în proprietate o locuinţă sau un teren.

În plus, tinerii sunt obligaţi să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului şi să o realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale din domeniul executării lucrărilor de construcţii.

70.000 de euro gratis pentru tinerii care aleg să muncească pământul 

În noua Politică Agricolă Comună tinerii fermierii vor primi 70.000 de euro prin măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, în loc de 40.000 de euro cum era până în prezent.

Până acum, românii s-au orientat în mod special pe afaceri cu albine sau legume, însă nu au fost omise nici investiţiile mai inedite cum ar fi culturile de lavandă sau fermele de capre.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 112 sunt:

- fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii Cererii de Finanţare), persoane fizice sau juridice care practică în principal activităţi agricole;

- exploataţiile tinerilor fermieri ar trebui să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE (Unitate de Dimensiune Economică care reprezintă unitatea prn care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei);

- exploataţia este înregistrată în Registrul unic de identificare - APIA şi Registrul agricol.

Condiţii minime obligatorii pentru acordarea sprijinului 

Pentru a putea primi sprijin în cadrul Măsurii 112, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească următoarele condiii:

- vârsta: sub 40 de ani şi se instalează pentru prima dată în exploataţia agricolă;

- prezintă un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activităţilor agricole din cadrul exploataţiei agricole;

- este membru al unei familii de fermieri şi a lucrat mai mult de 50% din timpul său de lucru în cadrul fermei cu cel puţin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu;

- se angajează să urmeze, în primii trei ani de la primirea sprijinului, cursuri de formare profesională prin Măsura 111 „Formare profesională, informare şi difuzare de cunostine” în cel puţin unul din domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultura ecologică, altele.

Subvenţii mai mari pentru tinerii fermieri 

În plus, autorităţile promit subvenţii mai mari pentru tinerii fermieri. Ei vor primi subvenţii pe suprafaţă mai mari cu 5% mai mult din partea statului pentru a lucra pământul.

(business24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.