ULTIMA ORĂ 19 august 2014

10.000 de români au încasat deja pensiile private

de Covasna Media | 610 vizualizări

Lipsa unei legislaţii complete în domeniu dar şi perioada încă scurtă de cotizare nu permite fondurilor private de pensii să plătească anuităţi românilor care au ajuns deja în postura de a încasa pensia.

Aproximativ 10.000 de români au încasat deja sumele strânse în conturile de pensie privată obligatorie, potrivit informaţiilor Econo­mica.net. Având în vedere perioada scurtă de cotizare (pensiile private au fost introduse în România abia în 2009) sumele de care au beneficiat respectivele persoane nu sunt unele foarte mari, valoarea totală retrasă ridicându-se la sub 6 milioane de euro.

Nu există lege pentru plata lunară a pensiilor. Cine a încasat banii?

Cei aproape 10.000 de cotizanţi sau rude ale unor cotizanţi care au beneficiat de banii strânşi în conturile de pensie privată nu au fost plătiţi sub formă de anuităţi adică o sumă lunară timp de o anumită perioadă.

Ei au primit într-o singură tranşă banii acumulaţi mai puţin impozitele şi contribuţiile CASS aferente, care au fost reţinute şi virate de către administratorii fondurilor. De altfel, în acest moment, în România nici nu este posibilă plata lunară a pensiei în cazul fondurilor private având în vedere că încă nu există o lege care să reglementeze această situaţie. Mai mult, perioada scurtă de cotizare, adică maximum cinci ani în acest moment, nici nu a permis acumularea unor sume suficiente pentru a acoperii plata unei pensii în adevăratul sens al cuvântului.

Au existat trei categorii de situaţii în care s-au plătit sumele acumulate în conturile de pensii private. Prima dintre ele vizează cotizanţii decedaţi şi în acest caz banii au ajuns la moştenitorii acestora. A doua situaţie vizează persoanele ajunse în stare de invaliditate iar cea de-a treia ţine de pensionările normale, majoritatea anticipate şi o mică parte la termen.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.