TURISM 23 octombrie 2014

Ziua Națională a Traiului de Munte, sărbătorită la Sfântu Gheorghe

de Székely Emőke | 784 vizualizări

Vasar

Piața Libertății din Sfântu Gheorghe va fi plină cu bunătăți duminică, atunci când va avea loc primul târg de produse tradiționale cu ocazia Zilei Naționale a Traiului de Munte, eveniment organizat de Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, în colaborare cu TEGA.

Proiect național

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Pacinfo” și are menirea să promoveze agricultura montană și viața în zonele de munte. Responsabilul de proiect la nivelul județului Covasna, Bartha Ibolya, ne-a declarat că evenimente similare vor avea loc în mai multe zone ale țării. „Este vorba de un proiect național, câștigat de APM Harghita, la care noi suntem parteneri. Proiectul include 16 județe, și în fiecare din ele pe data de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, vor avea loc târguri de produse tradiționale. Proiectul este unul scurt, de 11 luni, însă toți cei implicați doresc să creeze o tradiție din acest eveniment, iar Ziua Națională a Traiului de Munte să fie organizată în fiecare an în jurul acestei date” – ne-a declarat Bartha Ibolya.

Bunătăți și produse de artizanat

Organizatorii spun că în primul rând acest eveniment vizează prezentarea produselor procesate în zona de munte şi a traiului specific din aceste zone (în formă de târg), în oraşele din judeţele partenere în proiect. La Sfântu Gheorghe și-au anunțat prezența peste 30 de comercianți care vor prezenta și vinde produse locale: brânzeturi, produse apicole, produse tradiţionale de mezeluri, siropuri şi dulceţuri de casă, dar și produse de artizanat. De asemenea, va fi amplasat un info-cort pentru agricultorii din zona montană, vor fi programe destinate tinerilor şi copiilor care au scopul de a aduce mai aproape de aceste grupuri ţintă traiului specific a zonei de munte (de ex. baloţi de paie, sculptare de dovleac-felinar). Cei mici vor avea ocazia să mângâie animale mici (iepuraş, raţă, găină), dar și să guste din bunătățile tradiționale.

Bartha Ibolya ne-a spus că va avea loc și o expoziție de utilaje agricole moderne și de epocă, acestea din urmă vor fi aduse de la Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat.

La Sfântu Gheorghe târgurile de produse tradiționale au devenit deja o tradiție, TEGA organizează lunar asemenea evenimente, iar în urmă cu două săptămâni, la Târgul de Toamnă, locuitorii orașului au avut ocazia să cumpere asemenea produse. Atunci vremea a fost frumoasă, însă pentru acest sfârșit de săptămână meteorologii au anunțat ploi și răcire a vremii, așadar nu uitați să vă îmbrăcați mai gros dacă decideți să aruncați o privire în traiul de munte. Evenimentul va fi deschis între orele 10-18.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.