TURISM 6 aprilie 2011

Sudiştii susţin turismul din Covasna

de Monica Vrânceanu | 977 vizualizări
Pensiunile din județ vor fi pline de Paște cu oaspeţi din Sudul ţării Pensiunile turistice din judeţul Covasna sunt la mare căutare printre români, mai ales printre bucureşteni şi sudiști în general, care au făcut rezervări în număr mare pentru perioada Paştelui. Majoritatea pensiunilor agroturistice din judeţul nostru au deja încheiate rezervări aproape pentru toate camerele pe perioada Sărbătorilor Pascale care se apropie, iar cei mai mulţi dintre turişti sunt români. Preşedintele Asociaţiei

Pensiunile din județ vor fi pline de Paște cu oaspeţi din Sudul ţării

Pensiunile turistice din judeţul Covasna sunt la mare căutare printre români, mai ales printre bucureşteni şi sudiști în general, care au făcut rezervări în număr mare pentru perioada Paştelui. Majoritatea pensiunilor agroturistice din judeţul nostru au deja încheiate rezervări aproape pentru toate camerele pe perioada Sărbătorilor Pascale care se apropie, iar cei mai mulţi dintre turişti sunt români.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) din Covasna, Daragus Attila, a declarat că cele 25 de pensiuni de trei margarete din judeţ au un grad de ocupare de 70% în prezent.

Prețuri cu 15% mai mici decât anul trecut

Daragus Attila a arătat că preţurile practicate în acest an sunt mai mici cu 15% faţă de cele de anul trecut, astfel că o persoană poate petrece trei zile la o pensiune cu 90 de euro, aici fiind inclusă nu doar cazarea ci şi masa, bineînţeles. În ceea ce-i priveşte pe cei care aleg să-şi petreacă Paştele în judeţul nostru, aceştia sunt în general oameni de la oraş, care vin în zonele retrase din Covasna tocmai pentru a scăpa de agitaţia urbană. La o privire şi mai atentă, cei care preferă zona noastră sunt cei din Sud şi bucureştenii, cele mai multe rezervări fiind făcute de aceştia. Desigur, în pensiuni mai există şi oaspeţi din judeţe moldovene sau chiar din Braşov şi Harghita, dar aceştia sunt mai puţini. Un alt aspect interesant remarcat de Daragus Attila este faptul că cei cei care aleg să-şi petreacă Paştele în pensiuni şi în unităţile de cazare turistice sunt cei de religie ortodoxă - românii, în vreme ce catolicii şi reformaţii ţin foarte mult la petrecerea tradiţională a acestei sărbători în sânul familiei.

“La catolici şi reformaţi, obiceiul e să stai acasă de Paşti, nu prea se iese şi nici nu se călătoreşte, se merge doar la biserică şi la stropitul fetelor. Românii însă preferă să iasă, să se ditreze, să vadă locuri noi şi să petreacă atunci când au câteva zile libere, aşa cum se întâmplă de Paşti”, a explicat Daragus Attila.

În ceea ce priveşte preferinţele culinare ale celor care aleg să vină în pensiuni de Paşte, Daragus Attila a explicat că oamenii au pretenţia de a mânca tradiţional, aici fiind incluse toate bucatele specifice Paştelui: ciorbă, tocană şi friptură de miel, drob, pască, cozonaci, plăcinte, precum şi băuturi ca pălinca şi vinul roşu.

“Nu avem cereri pentru mâncare vegetariană sau aşa ceva, pentru că cine respectă Paştele vine şi stă în Transilvania, cine vrea să ţină cură de slăbire de Paşte se duce în Bulgaria, că doar e mai simplu şi mai ieftin pentru sudişti - că vin foarte mulţi din Olt, Giurgiu şi judeţele acelea. Ei preferă să vină la noi, mulţi nu sunt la prima venire, deci înseamnă că le place”, este de părere preşedintele ANTREC.

Daragus Attila crede că, până la Paşte, pensiunile covăsnene vor fi ocupate în proporţie de peste 90%, deoarece sunt mulţi cei care lasă rezervările pe ultima clipă. Până atunci însă, proprietarii de pensiuni se pregătesc cum ştiu ei mai bine pentru venirea turiştilor, făcând aranjamente şi planuri pentru ca aceştia să se simtă cât mai bine aici.

“La Balvanyos suntem ocupaţi acum cu decoraţiunile din camere şi restaurant. Unii preferă firele de grâu, dar noi vom decora în acest an cu muşchi - pe jos şi răsfirat pe mese, acesta va fi de mare impact atunci când în completare vor veni ouăle roşii şi cele încondeiate”, a mai spus Daragus.

Nici hotelurile din staţiunea Covasna nu vor fi goale în perioada Paştelui, majoritatea acestora urmând să primească în următoarele zile prima serie de turişti pe biletele Casei Naţionale de Pensii. În plus, hotelurile mai lucrează şi cu agenţii, drept pentru care gradul de ocupare de la finele acestei luni este preconizat să crească şi să ajungă undeva la 85-90%.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
ion, 6 aprilie 2011
De regula nu trebuie utilizati termeni de genul ,,sudisti" si nu neaparat pentru ca s-ar simti cineva jignit insa este un termen relativ. Normal ca cei care sunt mai la sud sunt sudisti insa pot sa citeste integral
Vlad, 6 aprilie 2011
@Laszlo De mult n-am mai ras asa bine la un comentariu =)) cat de defect trebuie sa fii ca sa interpretezi ca fiind "peiorativ" termenul sudist folosit in contextu din acest articol? Bai tipule, citeste integral
laszlo, 6 aprilie 2011
D-na Monica Vajna expresia pe care o utilizati la adresa romanilor care vin sa sarbatoreasca sarbatorile de pasti in Transilvania ""sudisti" este una jignitoare este un termen peiorativ........este o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.