TURISM 8 septembrie 2013

Stațiunea Covasna a fost din nou în sărbătoare

de Székely Emőke | 768 vizualizări

Localnicii și turiștii s-au bucurat împreună de programele oferite de zilele orașului

Târg, concerte, chinezării, produse tradiționale, bulz, kürtös, vreme frumoasă și multă voie bună au caracterizat ediția din acest an a Zilelor Covasna, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii. De acest prilej de sărbătoare s-au bucurat atât localnicii, cât și turiștii din stațiune, majoritatea lor fiind la tratament.

Program bogat

Șirul evenimentelor dedicate celei de a 16-a ediții a Zilelor Covasna a debutat vineri, când în centrul orașului a fost deja forfotă mare. Comercianții și-au instalat corturile și își făceau planuri, iar oamenii curioși au ieșit în centru pentru a nu pierde nimic din această ediție a sărbătorii. La ediția din acest an au participat și reprezentanții localităților înfrățite cu stațiunea Covasna. Delegațiile au fost primite de primarul Thiesz János, care a deschis o expoziție de cărți aduse de membrii delegațiilor localităților înfrățite. În cele trei zile au avut loc numeroase programe culturale, dar și sportive. Nu au lipsit nici programele pentru copii, au fost spectacole de teatru de păpuși, dar și nelipsitele tobogane gonflabile, pe care cei mici au zburdat în voie, sau mai bine zis, în limita bugetului părinților și al bunicilor, pentru că prețul acestora a fost destul de piperat.

Bunătăți la ceaun și rechizite pentru nevoiaşi

Nu au lipsit nici bunătățile preparate pe loc, la cea de a șasea ediție a Concursului preparatelor la ceaun, organizat de ASIMCOV. La ediția din acest an s-au înscris 22 de echipe, iar după ce în fiecare ceaun a clocotit tocana, pentru suma de 6 lei oricine a primit o porție de mâncare. Faptul că după câteva ore nu mai era nici măcar o firimitură, dovedește cel mai bine că ediția din acest an a concursului a fost un succes. După jurizare s-a dat și verdictul, echipa care a câștigat concursul a fost Tutisó din Covasna, pe locurile 2 și 3 clasându-se alte două echipe din stațiune.

Organizatorii Zilelor Covasna au răspuns pozitiv la o inițiativă a PCM Covasna, și au amplasat un cort special, unde se colectau rechizite sau donații pentru rechizite, care vor ajunge la familiile nevoiașe.

A mers şi vânzarea

Comercianții ne-au spus că vânzarea a mers destul de bine. Unii au cumpărat îmbrăcăminte și încălțăminte pentru începerea anului școlar, dar și meșteșugarii ne-au spus că au vândut produse. „Am reușit să vând de 700 de lei, adică valoarea pensiei” – ne-a declarat o bătrână care vindea haine confecționate manual. Desigur au fost și chinezării, de la cățeluși care lătrau în cor la mingi fosforescente, luminoase, sau diferite dispozitive minune, curioșii au avut ce vedea. Unora le plac asemenea produse și spun că fără ele târgul nu e târg, însă alții sunt de părere că strică imaginea de ansamblu a zilelor orașului. Oricum ar fi, se pare că administrația publică a încercat să împace pe toată lumea, întrucât cele două categorii de târguri au primit locuri bine delimitate.

Concerte pentru toți

În cele trei zile de sărbătoare localnicii și vizitatorii au avut de unde alege muzica pentru distracție. Concerte au fost pentru toate gusturile, de la ansambluri de muzică populară la artiști consacrați. Vineri au urcat pe scenă formațiile Black Velvet, Garázs, Overload, Background, apoi trupa Role a asigurat muzica pentru un bal stradal. Sâmbătă zeci de fani au așteptat-o pe Andreea Bălan, însă înaintea ei au cântat Scholastic și Diana Logofătu, Musical Studio, Fiesta și Stroke 69, iar înaintea începerii unui nou bal stradal au urcat pe scenă artiștii de la Napoleon Boulevard, formație îndrăgită în special de cei trecuți de prima tinerețe. Nici duminică nu au lipsit concertele, au urcat pe scenă mai multe ansambluri folclorice, apoi a cântat formația Kozmix, Zoltán Erika, iar după focurile de artificii, ediția din acest an a sărbătorii a fost încheia de un concert Apostol.

Cel mai bun bulz

Dacă au fost Zilele Covasna, nu puteau lipsi produsele tradiționale din zonă: bulz sau pastramă de oaie. Un producător din Voinești ne-a spus că toate ingredientele folosite la prepararea bulzului sunt locale și bio. „Așa bulz ca al voineștenilor nu găsiți nicăieri” – spune el, iar cei care au gustat produsul au fost de acord. „Vin în fiecare an la Covasna la tratament. Anul acesta s-a nimerit să fiu aici tocmai de zilele orașului, și nu îmi pare rău. Am ieșit în centru să mă plimb, să văd cum este ziua orașului aici și mi-a plăcut. Oamenii sunt civilizați, iar produsele locale tradiționale sunt nemaipomenite. Am luat bulz, care mi-a plăcut foarte mult, are acel gust autentic. La fel, am gustat și kürtös, care aici este cel mai bun” – ne-a spus o femeie venită din Focșani. O altă doamnă, din localitate, ne-a spus că este nevoie de Zilele Covasna pentru că în aceste zile lumea mai uită de probleme și se distrează. „În fiecare an este frumos, cred că avem nevoie să ne mai și distrăm, nu numai să muncim. Mergem la un concert, cumpărăm niște mici, niște bere, dulciuri pentru copii, și ne simțim bine” – ne-a declarat ea.

SONY DSC

Un nou bust în oraș

Unul dintre cele mai importante momente ale ediției din acest an a Zilelor Covasna a avut loc duminică, când în prezența mai multor oficialități a avut loc dezvelirea bustului uneia dintre cele mai importante personalități din oraș, Gazdáné Olosz Ella. Născută la Teliu, Gazdáné Olosz Ella a absolvit Institutul de Artă Plastică „lon Andreescu” din Cluj, secţia Textilă. Specializarea în arta țesutului covoarelor a început din studenţie, când a făcut o adevărată pasiune pentru tradiţiile extrem de bogate din acest domeniu, apropiindu-se mai ales de arta populară din Ardeal. În intimitatea acestei apropieri s-au născut cele mai valoroase lucrări ale artistei, în care temele specifice universului artei populare se regăsesc în forme şi culori ce vorbesc despre obsesiile sale, dar şi despre contradicţiile şi chinurile timpului în care trăieşte. Artista a decedat în 1993, însă memoria ei este vie în stațiune, unde toată lumea știe cine a fost Gazdáné Olosz Ella.

Dacă e să tragem o concluzie, Zilele Covasna au fost o bună oportunitate de distracție pentru localnici și turiști. Târgurile, concertele, programele culturale, gastronomice și sportive au atras sute de vizitatori.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.