TURISM 31 mai 2011

Prea săraci pentru litoralul românesc

de Monica Vrânceanu | 778 vizualizări
Cu o primăvară capricioasă, o vară care se anunță fierbinte dar la fel de instabilă și cu buzunare mai mult goale decât pline, covăsnenii privesc în general cu jind la ofertele turistice ale agențiilor - concedii la munte, la mare sau pe litoralul străin. Majoritatea oamenilor spune că zilele fericite ale vacanțelor pe litoral sau în străinătate au devenit o amintire, deoarece probabil că în acest an nu vor mai avea acces la așa ceva.

Cu o primăvară capricioasă, o vară care se anunță fierbinte dar la fel de instabilă și cu buzunare mai mult goale decât pline, covăsnenii privesc în general cu jind la ofertele turistice ale agențiilor - concedii la munte, la mare sau pe litoralul străin. Majoritatea oamenilor spune că zilele fericite ale vacanțelor pe litoral sau în străinătate au devenit o amintire, deoarece probabil că în acest an nu vor mai avea acces la așa ceva. Astfel, grătarul de weekend în zonele verzi din jurul orașelor, zilele libere petrecute la țară și ieșirile la ștrand sau pe malul Oltului reprezintă, pentru cei mai mulți, destinderea maximă pe care și-o vor permite în acest an. Alții, mai conștiincioși din fire, au făcut economii un an întreg, reușind să strângă bani de câteva zile la mare - și, culmea, cei mai mulți s-au orientat către litoralul străin, considerând că cel autohton e scump și mizer, cu cel mai prost raport preț- calitate.

 

Preţuri de tot felul

Ofertele agențiilor de turism sunt descurajatoare pentru omul obișnuit atunci când vine vorba despre o săptămână la Marea Neagră. Prețurile pornesc, în general, de la 150 de lei sau 180 de lei/noapte/cameră dublă - cazarea la un hotel de trei stele în Constanța sau de la 70 de lei/noapte/camera single la o pensiune de două margarete, însă ele pot ajunge și la sume de 450 de lei/cameră - în funcție de pretenții.

Oamenii spun că banii aceștia, chiar și cu cazările mai ieftine, reprezintă destul de mult în contextul în care un salariu mediu lunar ajunge, în Sfântu-Gheorghe, la 1.150 de lei. Oamenii spun că, dincolo de cazare, mai este și problema drumului până la mare, cea a meselor – majoritatea cazărilor asigurând o singură masă pe zi – și cea a restului de distracții, mai ales atunci când în vacanță merg și copiii. Așa se face că un calcul simplu arată că o familie cu un copil va cheltui aproape 1.300 de lei numai pe cazarea la un hotel, stând într-o cameră dublă cu cel mic. Acestei sume i se adaugă drumul - în jur de 100 de lei de persoană biletul de tren, precum și banii de buzunar. Ceea ce face ca suma minimă necesară unei vacanțe modeste pe litoral să se apropie de 2.500 de lei pentru șapte zile. Iar dacă familia mai are și rate la apartament sau la mașină, cei 2.500 de lei devin un adevărat lux la un venit lunar total de maxim 3.000 de lei.

 

Litoralul pentru toţi - cam scump

O șansă pentru cei care vor neapărat la mare este Programul Litoralul pentru toți, acesta desfășurându-se în extrasezon, între 3 mai și 14 iunie.

Tarifele Programului Litoralul pentru toți sunt de 179 de lei de persoană - hotel de o stea fără mic dejun, 209 lei - hotel de două stele fără mic dejun și 279 de lei cu mic dejun, 249 lei - trei stele fără mic dejun și 379 de lei cu mic dejun. Prețul de cinci stele, cu mic dejun este de 549 lei. Prin pachetele Litoralul pentru Toți – cu cazare la cinci stele, se beneficiază însă de un voucher de atracții - intrare gratuită la unul din obiectivele de interes turistic din zona Dobrogea: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii - Acvariu, Delfinariu, Microrezervația Delta Dunării, Planetariu, Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul Adamclisi și Cetatea Histria.

Pentru cei cu bani mai puțini și fără pretenții de cazare luxoasă, există varianta cazării la hoteluri din stațiuni precum Eforie Nord, unde se pot găsi camere de la prețuri pornind de la 100 de lei. Hoteluri ieftine, cuprinse în Program, sunt și în stațiuni precum Neptun sau Mamaia.

 

Speriaţi de preţuri

 

”Sincer să fiu, nu cred că vom merge la mare în acest an, pentru că prețurile mi se par enorme. Eu am și doi copii - unul de șase ani, celălalt de nouă ani, iar soția lucreză în învățământ. Avem rate și tot felul de cheltuieli, iar la mare nu te poți duce doar cu banii de cazare și de masă, mai ales atunci când ai doi copii mici. Asta este, vom sta acasă, eventual ne vom vizita părinții la țară, vom mai face câte o mică ieșire cu prietenii la grătar și va trece cumva și vara asta”, spune Cosmin Andrișan, de 36 de ani din Sfântu-Gheorghe.

Elena are 24 de ani și abia a reușit să obțină un loc de muncă, în urmă cu două luni, la un restaurant din oraș. Spune că i-ar plăcea foarte mult să meargă la mare, măcar pentru câteva zile, însă crede că acesta va fi primul an din ultimii în care va spune „pas”. Și asta nu doar pentru că nu prea ar îndrăzni să ceară un concediu, ci și pentru că prețurile de acum o sperie. Tânăra își amintește că anul trecut s-a angajat trei luni la un restaurant din Costinești, iar cu salariul de acolo a reușit să se distreze pe litoral, având asigurată cazarea. Din actualul său salariu însă - de 800 de lei lunar, nu crede că și-ar permite cazarea, darămite să mai bată plajele și cluburile, seară de seară.

”În principiu, mi-aș dori să merg la mare, măcar pentru cinci zile. Nu zic că aș vrea neapărat în țară, dar deși toată lumea spune că e mai ieftin afară, cred că exprimarea asta vine doar în comparație, ca să zic așa - adică decât să dai 150 de lei pe cazare la Constanța mai bine dai 50 de euro pe cazare pe o insulă grecească. În fine, ideea e că deși-mi doresc câteva zile pe litoral, asta nu înseamnă că le voi și avea, pentru că nu cred că voi reuși. În primul rând, dacă nu ai mașină - cum e și cazul meu, atunci prețul transportului depășește orice decență - e foarte scump biletul de tren. Cu cazarea la o pensiune și mâncare dusă de acasă, cred că m-aș mai descurca, dar să plătesc 200 de lei pe tren mi se pare enorm și reprezintă bugetul meu de distracții pe două săptămâni”, spune Ioana Filip de 29 de ani.

”Eu mi-am cumpărat un bilet de șapte zile în Grecia, pe o insulă. Biletul a costat 300 de euro și aici e inclus totul - transport, cazare la pensiune luxoasă și două mese pe zi. Cred că e mai mult decât convenabil, dacă facem o comparație cu prețurile din țară. Ah, și prețul este pentru mijlocul lunii iulie, deci nu e nicidecum în extrasezon sau ceva de genul acesta. Sunt foarte mulțumită de ceea ce am ales - pentru că litoralul nostru e murdar, plin de snobi și de maneliști, în vreme ce serviciile sunt oribile, fiecare comerciant - de la hotel până la taraba din colț, încercând să te jecmănească de bani”, spune Ramona, de 25 de ani.

”De trei ani încoace nu am mai avut concediu, din cauza programului încărcat de la muncă. În plus, eu mai sunt și muzician, așa că atunci când nu lucrez plec în turnee, deci concediu nu aș putea avea nici dacă mi-ar permite banii. Dar nici banii nu-mi permit; dintr-un salariu de 900 de lei lunar, mai rămân cu maxim 200 de lei după achitarea cheltuielilor, noroc că nu stau în chirie... așa că, și dacă aș vrea, cu ce să plec în concediu? Mai fac câte un grătar, mai fug una la Reci în weekend și uite așa trece vara, că bani de mers la mare sigur nu voi avea”, spune Teodor, în vârstă de 31 de ani.

Pe de altă parte, Karina și Leo, doi tineri de 26 și respectiv 30 de ani, au ales să-și ia vacanța în primăvară. Cei doi lucrează în administrație și au decis încă de anul trecut ca în acest an să-și ia concediile mai devreme. Tinerii au petrecut cinci zile la Paris în luna martie și spun că au cheltuit puțin peste 300 de euro, cu tot cu transport.

”Ne-am cazat la o mică pensiune din Paris, unde am plătit 15 euro/noapte pe o cameră dublă. Prețurile erau accesibile, am ales locuri mai puțin frecventate de turiști pentru a mânca sau a ne lua cafeaua, am făcut multe plimbări și așa am reușit să ne facem o vacanță foarte ieftină”, spune Karina.

Ionela are 27 de ani și este convinsă că va ajunge la mare în acest an, destinația sa de suflet fiind Vama Veche. ”Nu prea știu de ce se plânge toată lumea de prețuri. E adevărat că nu e ieftin, dar 1.000 de lei, cât mi-am propus eu să cheltui în cinci zile, cu transport și cazare, se cheltuie și dacă rămân în oraș. Cred că o vară nu e vară dacă nu ai fost la mare... și nu e deloc așa de rău să te sacrifici puțin pentru câteva zile de relaxare”, spune tânăra.

În ceea ce privește muntele, cei din Sfântu-Gheorghe nu sunt prea atrași de destinații pecum Predeal sau Poiana Brașov, deoarece acestea se află practic ”la o aruncătură de băț”, deci nu mai reprezintă deloc o curiozitate; în plus, aceste stațiuni sunt renumite pentru frumusețea lor de iarnă, vara și căldura ducând pe oricine cu gândul la apa mării și nisipul fierbinte.

Pe lângă acești oameni - cei mai mulți oameni obișnuiți, cu slujbe obișnuite, mai sunt și câțiva dintre cei pentru care banii nu reprezintă o problemă. Aceștia aleg, în continuare, destinații precum Turcia - cu prețuri destul de ridicate, fiind în continuare foarte căutată, Coasta de Azur sau Tunisia. Astfel de oameni nu am întâlnit însă pe străzi, semn că nici măcar nu sunt printre „muritorii de rând” în aceste vremuri de criză și constrângere financiară.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ion, 31 mai 2011
Da, bun articol. Cam asa stau lucrurile insa pentru aceasta situatie nu trebuie sa dam vina doar pe hotelieri. Cam asta este situatia in toate domeniile. Oricum cred ca daca chiar tineti sa mergeti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.