TURISM 25 ianuarie 2011

Pomana Porcului la Balvanyos

de Monica Vrânceanu | 564 vizualizări
A şasea ediţie a tradiţionalului Festival internaţional va avea loc între 4 şi 5 februarie Luna februarie va începe cu cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internațional de Pomana Porcului ce va avea loc la Balvanyos. Festivalul din acest va începe pe 4 februarie şi se va termina a doua zi, târziu în noapte, organizatorii promiţând nu doar preparate dintre cele mai gustoase ci şi multă distracţie, aşa cum se cade unei petreceri adevărate. Primarul comunei Turia, Daragus Attila, cel care este de altfel iniţiator

A şasea ediţie a tradiţionalului Festival internaţional va avea loc între 4 şi 5 februarie

Luna februarie va începe cu cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internațional de Pomana Porcului ce va avea loc la Balvanyos. Festivalul din acest va începe pe 4 februarie şi se va termina a doua zi, târziu în noapte, organizatorii promiţând nu doar preparate dintre cele mai gustoase ci şi multă distracţie, aşa cum se cade unei petreceri adevărate.

Primarul comunei Turia, Daragus Attila, cel care este de altfel iniţiator şi organizator al Festivalului de Pomana Porcului, a declarat că în competiţia din acest an s-au înscris până acum 11 echipe, o parte din ţară, dar şi din Germania şi Ungaria.

“Sunt mai puţine echipe decât în anii trecuţi şi asta pentru că e criză, aşa că unii nu pot veni dacă primăriile sau consiliile judeţene nu îi ajută cu ceva bani”, a explicat Daragus Attila.

Acesta a arătat că în acest an înscrierea şi participarea sunt taxate cu 150 de euro - aici fiind incluse o jumătate de porc, cazare şi masă pentru patru membri ai fiecăriei echipe participante sau 100 de euro cu aceleaşi facilităţi însă fără cazare.

Din sponsorizările Festivalului au fost deja cumpăraţi, de la Moacşa, şase porci între 100 şi 130 de kilograme, fiecare echipă participantă urmând să primească jumătate de porc din care va trebui să prepare minim trei feluri de mâncăruri tradiţionale, reprezentative zonelor din care provin, urmând totodată să le aranjeze şi să le decoreze cât mai atractiv şi mai tradiţional.

Concursul de gătit va începe sâmbătă dimineaţă, însă oaspeţii şi concurenţii se vor întâlni încă de vineri seară, pentru a se “încălzi” cu diversele băuturi tradiţionale pe care le vor aduce cu ei.

Festivalul de Pomana Porcului de la Balvanyos a intrat în tradiția judeţului Covasna, fiind reprezentativ pentru promovarea obiceiurilor legate de ritualul sacrificării porcului. Daragus Attila a înregistrat marca Festivalului la OSIM, iar evenimentul atrage anual sute de turişti dornici să vadă de la cap la coadă cum se taie porcul, cum se prepară cele mai interesante şi bune mâncăruri, la final gustând din preparatele specifice.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.