TURISM 5 iunie 2020

În județul Covasna s-a dat startul vacanțelor sigure

de Daniela Luca | 2588 vizualizări

Peste 60 de unități de cazare au primit certificatul „COVID Safe Place”

În județul Covasna, cuvântul criză este sinonim cu oportunitatea. Cel puțin acesta este crezul specialiștilor și operatorilor din domeniul turismului, care, după câteva luni în care au încercat să supraviețuiască, ies în față și spun, hotărâți, că sunt pregătiți să își primească turiștii în condiții de siguranță deplină. Pentru a demonstra acest fapt, acele unități de cazare care s-au conformat unui șir de măsuri suplimentare de protecție, au primit din partea Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, din cadrul Consiliului Județean, certificatul numit „COVID Safe Place”.

Pregătirile pentru această amplă campanie unică în țară, care prevede reluarea în siguranță a turismului din județul Covasna, au început de luna trecută, a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, președinte al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, Grüman Róbert.

Conform acestuia, în cadrul programului, reprezentanții Asociației au vizitat toate unitățile de cazare care se pregăteau pentru redeschidere, iar acele locații care au introdus măsurile de protecție și siguranță împotriva răspândirii epidemiei, au primit certificatul și logo-ul „Visit Covasna Safe Place”.

„Oamenii îmi spun că ei nu credeau că e în România așa ceva”

Consultant în marketing turistic, Răzvan Pascu a declarat că această criză severă care a afectat din plin turismul, ar putea fi văzută și ca o oportunitate. Faptul că destinația este diferită față de alte zone din țară, reprezintă un mare avantaj, conform acestuia.

„Este o perioadă în care puteți să creșteți la fel de mult ca orice altă regiune turistică. Și puteți să mizați pe niște atuuri pe care le aveți în mod cert aici. Unul dintre ele este natura și faptul că aveți aceste conace, pensiuni, castele reintroduse în circuitul turistic. Eu când postez pe Facebook oamenii îmi spun că ei nu credeau că e în România așa ceva. (...) Oamenii nu vin aici pentru că au rămas în continuare cu acele temeri că se duc în altă țară. Aici este ca o altă țară, dar asta e fain. Aveți niște locuri absolut fantastice și unice. Fiți mândri de ele, bucurați-vă de ele, vorbiți mai departe despre ele, chiar dacă sunt poate războaie interne care e normal să apară atunci când sunt cel puțin doi oameni. Știu că e o perioadă grea, dar o să trecem peste pentru că oamenii au călătoriile în sânge. Oamenii călătoresc și vor continua să călătorească. Poate cu o teamă, poate cu o grijă, poate nu în următoarele luni, dar de la sfârșitul anului lucrurile vor reveni din nou, cât de cât, spre un nou normal. Nu vă pierdeți încrederea pentru că asta ar fi cea mai mare greșeală pe care ați putea să o faceți. Știu că e greu, știu că vă este greu să vă păstrați angajații, dar poate este și timpul ca ei să își schimbe atitudinea, de exemplu. Și poate că ei trebuie să țină mai mult la job-ul lor și o să se gândească de două ori cum să îl trateze pe un client, cum să îl primească și poate o să se gândească că trebuie să îi zâmbească în mod natural și nu forțat”, a spus vineri Răzvan Pascu.

Președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică  din România (FAPT), Corina Martin, prezentă și ea la eveniment, a precizat că este nevoie de redobândirea încrederii turiștilor și de un mesaj care să îi atragă în județul Covasna, mai ales că 90% dintre cei care își planificaseră o vacanță anul acesta, vor rămâne în țară.

„Nu aveți un turism de masă. Este clar. Sunteți poziționați pe o nișă care însă este a dumneavoastră. Este unică, este autentică și asta vă face foarte speciali. Și da. Și eu de aseară mă simt într-o altă țară. Și da, pot să vă spun că asta este extraordinar, pentru că este un altfel de produs. Dar tocmai pentru că este altceva, aveți o oportunitate și o șansă fantastică, mai ales acum, pentru că și eu văd în orice criză o oportunitate. Iar pentru turismul din Covasna, faptul că poziționați acest mesaj acum și faptul că noi împreună îl transmitem și către turiștii români, cred că este o șansă foarte mare”, a declarat Corina Martin.

Președintele Clusterului Turistic din Ținutul Secuiesc, László Endre a precizat la rândul său că este indicat ca unitățile de cazare să nu mărească tarifele, pentru că, în situația actuală, acest lucru nu va genera un volum mai mare de turiști.

Zece măsuri de siguranță pentru obținerea certificatului „COVID Safe Place”

Grüman Róbert specificat că printre măsurile de siguranță, adiacente celor propuse la nivelul Guvernului, se numără utilizarea parțială a capacității de ocupare, completarea online a formularului de check-in, amplasarea covorașelor dezinfectante și măsurarea temperaturii corporale la sosire sau la intrarea în spațiile wellness, dar și respectarea distanței sociale de 1,5 metri.

De asemenea, unitățile de cazare trebuie să asigure dezinfectanți pentru mâini, măști și mănuși pentru angajați, iar spațiile comune trebuie dezinfectate și aerisite frecvent. Totodată, cele 65 de unități de cazare care au primit aceste certificate, vor oferi posibilitatea de a servi masa în regim de room-service.

Lista locațiilor care dețin certificatul Visit Covasna Safe Place, disponibilă pe visitcovasna.com, se va extinde în perioada următoare.  

La conferința de vineri au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, proprietarul Castle Hotel Daniel  din Tălișoara, Rácz Lila, reprezentantul Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural (ANTREC), primarul comunei Turia, Daragus Attila, primarul orașului Covasna, Gyerő József, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler András György și Contele Tibor Kálnoky.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.