TURISM 28 iunie 2012

Flori pentru toate... gusturile

de Székely Emőke | 1419 vizualizări

La Restaurantul Park a avut loc ieri Festivalul Florilor Comestibile.

Pui cu orez şi trandafiri, clătite cu flori de dovleac şi frişcă, budincă cu panseluţe şi sos caramel, jeleu cu flori de soc, orez cu lapte şi muşcate sunt doar câteva dintre delicatesele ce au putut fi degustate, joi seară, la Festivalul florilor comestibile, desfăşurat la Sfântu Gheorghe.

Acestea au fost preparate sub îndrumarea maestrului bucătar Blasko Janos, care trăieşte în Ungaria, şi care înainte de a se pensiona a lucrat timp de 40 de ani în mai multe restaurante selecte din Budapesta.

Preşedintele Asociaţiei unităţilor hoteliere şi restaurantelor din judeţul Covasna (SVESZ), Kovacs Istvan, iniţiatorul şi organizatorul acestui festival aflat la cea de-a treia ediţie, a declarat pentru AGERPRES că puţini oameni ştiu că florile nu sunt doar decorative, ci pot fi folosite şi la gătit pentru că dau o savoare deosebită preparatelor culinare, îndeosebi sosurilor şi salatelor. Acesta a atras atenţia că nu toate florile sunt comestibile, iar unele dintre ele pot fi mâncate doar în anumite perioade ale anului, prin urmare nu trebuie consumate la întâmplare. Printre florile comestibile se numără trandafirii, violetele, lalelele, levănţica, muşeţelul, liliacul alb, gălbenelele, crăiţele, muşcatele, florile de dovlecei, de soc şi de tei, păpădia, panseluţele, talpa gâştii, limba mielului şi multe, multe altele.

Kovacs Istvan a menţionat, de asemenea, că este foarte important ca florile folosite la gătit să fie proaspete, nestropite şi netratate cu substanţe chimice şi neîngrăşate artificial.

La cele două ediţii anterioare ale festivalului au putut fi gustate gogoşi cu trandafiri, ruladă de orez cu pepene galben şi gălbenele, budincă cu flori de muşcate şi friptură de pui cu struguri şi flori de dovleac.

Kovacs Istvan spune că a organizat acest festival pentru a le arăta oamenilor că există şi alte alternative gastronomice, dar şi pentru a promova judeţul Covasna şi a atrage cât mai mulţi turişti în această zonă.

'Turiştii vin dacă le oferi mereu ceva nou, ceva deosebit', a spus Kovacs Istvan.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.