TURISM 3 august 2011

Turismul covăsnean este în vârf de formă

de Székely Emőke | 810 vizualizări

Dan Manolăchescu îl contrazice pe Herman Rosner.

Liderul PDL şi primarul staţiunii Covasna, Lorincz Zsigmond, reacţionează la declaraţiile preşedintelui Camerei de Comerţ: gradul de ocupare în staţiune e 100%, zeci de milioane de euro au fost investite în ultimii ani în turismul din judeţ, plus multe alte proiecte aflate în derulare

Relansarea turismului balnear din staţiunea Covasna este în opinia preşedintelui Camerei Judeţene de Comerţ şi Industrie, Herman Rosner, o problemă care nu mai poate fi amânată. În opinia lui, este nevoie de o bună strategie de marketing pentru ca staţiunea Covasna, care are un imens potenţial, să atingă faima pe care a avut-o odinioară. Aceste declaraţii ale preşedintelui CCI Covasna nu au rămas fără ecou pe scena publică din judeţ, preşedintele PDL judeţean, Dan Manolăchescu, dar şi primarul staţiunii Covasna, Lorincz Zsigmond, răspunzându-i lui Herman Rosner cu cifre şi date concrete despre cea mai bună perioadă a turismului covăsnean de la Revoluţie încoace.

„Constat că se mai găsesc nemulţumiţi care să critice în spatele unor aprecieri moderate evoluţia turismului covăsnean. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 2 ani nu are precedent în investiţiile din Covasna, în special în ceea ce priveşte turismul. Zecile de milioane de euro atrase din fondurile europene sau guvernamentale reprezintă infinit mai mult decât toate sumele atrase în ceilalţi ani de după Revoluţie. Ba mai mult, aş spune că şi principiile şi strategia pe care s-a aşezat turismul covăsnean sunt foarte corecte şi de mare perspectivă, dovadă fiind uriaşele investiţii în balneologie, turismul de sănătate, mergând chiar până la infrastructură. Am văzut că domnul Rosner are idei în ceea ce priveşte turismul covăsnean, însă văd că în acelaşi timp omite să constate cât de mulţi bani şi ce eforturi uriaşe au făcut administraţia locală şi guvernul pentru a da o direcţie corectă şi de viitor turismului. De asemenea aş mai putea să constat că domnul Rosner este singurul care este şi azi în aceeaşi poziţie în care era şi atunci când mafia PSD-istă a distrus staţiunile Vâlcele, Malnaş, Balvanyos, Şugaş Băi şi hotelul Bodoc printr-o privatizare total neperformantă. Trebuie observat şi faptul că decăderea bijuteriei balneologice, adică a staţiunii Covasna, a fost continuă timp de 18 ani, fiind stopată abia acum 2-3 ani. Mi-ar plăcea să văd că aprecierile unui „guru” în turism cum este Herman Rosner sunt raportate şi la ministerul Turismului şi la administraţiile locale care au reparat în aceşti ultimi ani aproape tot ceea ce s-a distrus de-a lungul timpului”, a declarat Manolăchescu.

Liderul PDL a mai adăugat că, bineînţeles, mai sunt multe de făcut, însă proiectele iniţiate, demarate, unele chiar în curs de finalizare au ca scop principal afirmarea pe un tărâm turistic a judeţului nostru.

 

Binecuvântat de mama natură

 

Judeţul Covasna a fost binecuvântat de mama natură cu rezerve naturale ale căror valoare nu poate fi estimată în bani. Avem un imens potenţial în turism, lucru realizat de altfel şi de către administraţia publică judeţeană, dar şi de cele locale. Trăim ani în care putem accesa fonduri europene nerambursabile pentru a ne pune la punct obiectivele turistice, iar Consiliul Judeţean Covasna s-a axat pe aceste oportunităţi, demarând proiecte în acest scop unul după altul. Dar banii vin nu numai de la Uniunea Europeană, ci şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, aşa cum vin şi din surse proprii. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat de nenumărate ori că „administraţia judeţeană sprijină orice proiect viabil, orice idee bună care duce la îmbunătăţirea măcar a unui segment al societăţii covăsnene”, turismul nefiind o excepţie în acest sens.

 

Colaborare în beneficiul turismului

 

Dacă ar fi să trecem în revistă investiţiile din turismul covăsnean din ultima perioadă, probabil am începe cu cea mai recentă, şi anume achiziţionarea de către Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe a hotelului Bodoc, investiţie în valoare de un milion de euro. Administraţia publică judeţeană colaborează însă cu oricare dintre administraţiile locale din judeţ, drept dovadă putem aminti achiziţionarea mai multor terenuri şi clădiri de la Malnaş Băi, în valoare totală de 300.000 de euro. În acest caz Consiliul Local Malnaş nu a dispus de banii necesari achiziţionării imobilelor în cauză, fapt pentru care primarul localităţii, Kasleder Jozsef, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, au convenit să demareze această achiziţie împreună. Astfel, Malnaş Băi este pe cale să redevină staţiunea cu faima de altă dată, ceea ce va aduce implicit bani şi locuri de muncă.

 

Drumul Apelor Minerale, proiect grandios

 

Nu trebuie uitat nici proiectul „Drumul Apelor Minerale”, unul grandios, în cadrul căruia vor fi renovate şi reabilitate băile de apă minerală din judeţ. Lucrările din cadrul acestui proiect sunt în curs, dar atunci când vor fi finalizate, localităţi cu resurse vechi de ape minerale, unele cu efecte medicinale, pot atrage turişti pentru tratament sau relaxare. Fie că vorbim de reabilitarea unor obiective vechi, sau de construirea altora noi, planurile sunt deloc de neglijat. În cadrul proiectului, oraşul Baraolt va avea din nou ştrand, la Belin se construiesc băi calde, la Bixad se lucrează la amenajarea din mostre de roci vulcanice a unui parc, la Bodoc se construiesc mofete, se reabilitează două izvoare de apă sărată, se construiesc băi calde, la Hătuica un centru de tratament cu 7 căzi, 1 mofetă, 1 saună multifuncţională şi 4 camere de oaspeţi, iar lista este lungă şi poate continua. Celor ce spun că pentru realizarea tuturor acestor obiective este nevoie şi de infrastructură, le spunem că în cadrul proiectului „Drumul Apelor Minerale” se construiesc şi reţele de apă şi canalizare, se asfaltează drumuri, sau cum este în cazul staţiunii Şugaş Băi se realizează iluminatul public.

 

Şi primarul Covasnei îl contrazice pe Rosner

 

Probabil cea mai controversată localitate din punct de vedere al turismului din judeţ este oraşul-staţiune Covasna. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Herman Rosner, spunea recent că este nevoie de investiţii masive în acestă staţiune pentru ca ea să îşi recapete faima de altă dată.

Primarul staţiunii, Lorincz Zsigmond, spune că de fapt problema nu este atât de acută pe cât este prezentată de Herman Rosner, dat fiind faptul că la momentul de faţă toate locurile sunt ocupate în staţiunea Covasna, lucru confirmat de altfel şi de hotelierii din localitate. Primarul spune că „cifrele vorbesc de la sine. Anul trecut Primăria Covasna a impus o taxă specială de turism, în valoare de un leu pe zi. Această taxă este plătită de către fiecare turist la recepţia hotelului, după care hotelurile virează aceşti bani către autoritatea publică. Anul trecut am încasat din această taxă suma de 570.000 lei, iar anul acesta tendinţa este de creştere, dat fiind faptul că în prima jumătate a anului am adunat 370.000 de lei”.

 

Apogeul va fi atins în 3-4 ani

 

Lorincz Zsigmond spune că vede un mare potenţial în turismul balnear din localitate, dar ascensiunea acestuia va atinge apogeul în 3-4 ani. Până atunci se vor face investiţii, Primăria Covasna având proiecte depuse, dar şi planuri bine stabilite. Primarul Lorincz Zsigmond afirmă că autoritatea publică face demersuri pentru a construi o piscină în aer liber, atracţie necesară staţiunii. „Am depus un proiect la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru construirea unui Centru Spa între Covasna şi Chiuruş. Proiectul are o valoare totală de 5 milioane de euro, a fost semnat, urmează să primim banii. În acest Centru Spa se va construi o piscină, vor fi terenuri de sport, locuri de campare inclusiv pentru rulote. Centrul se va întinde pe un teren de 6 hectare, iar dacă vor veni banii de la Bucureşti, lucrările ar putea începe chiar din acest an”, ne-a declarat primarul staţiunii Covasna. Edilul a mai adăugat că „odată cu construirea acestui centru de wellness, şi familiile tinere vor avea unde să îşi petreacă timpul liber în cazul în care aleg ca destinaţie turistică oraşul Covasna. În momentul de faţă oportunităţile de distracţie ale unei familii tinere sunt destul de limitate în oraş. Avem neapărat nevoie de o piscină, pentru că astfel şi aceştia vor avea unde să se distreze.”

 

Cardiologia, numărul 1 în ţară

 

Spitalul de Cardiologie „Dr. Benedek Geza” Covasna, unde lista de aşteptare a pacienţilor este completă până în vara anului viitor, a beneficiat în ultimii trei ani de investiţii de 5 milioane de euro din care au fost remediate în mare parte problemele existente: refacerea şi modernizarea reţelei cu apă potabilă şi menajeră, modernizarea centralei termice, au fost modernizate vila D, parţial vila centrală şi cea de copii precum şi cantina, acoperişurile şi dotare cu mobilier nou. De asemenea, Spitalul a achiziţionat aparatură medicală de ultimă generaţie, fiind printre puţinele spitale din ţară care beneficiază de acest tip de aparatură. Toate secţiile şi birourile au fost dotate cu calculatoare, fiind asigurată astfel o mai bună circulaţie, evidenţă şi arhivare a documentelor medicale şi administrative. Spitalul de Cardiologie din Covasna este cel mai modern centru de recuperare cardiovasculară din ţară, şi unde urmează să mai fie investite încă 5 milioane de euro, odată finalizate lucrările Spitalul urmând să pătrundă şi pe piaţa externă.

 

Reabilitarea şi modernizarea hotelurilor

 

În ceea ce priveşte modernizările din staţiune, primarul Lorincz Zsigmond a declarat că în momentul de faţă se fac lucrări de reabilitare şi modernizare masive în hotelul Căprioara şi în hotelul Covasna, şi de săptămâna viitoare vor începe aceste lucrări şi la hotelul Cerbul. „Pe lângă asta, se vor construi două moteluri în Valea Pescarilor şi un hotel cu 32 de apartamente. Aşa că să nu-mi spună nimeni că turismul din Covasna nu funcţionează” - a conchis primarul.

În încheiere, preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, a ţinut să declare: „Apreciez orice activitate de „advocacy” (lobby, n.r.), cum a numit-o chiar Herman Rosner, în favoarea judeţului sau a turismului covăsnean, însă până la urmă totul se cuantifică în rezultate palpabile, de genul celor menţionate mai sus, şi nu în idei de tip „Staţiunea celor 1000 de izvoare” sau „Viagra naturală”, sintagme inventate şi aflate în proprietatea intelectală a domnului Rosner, care sunt foarte drăguţe, dar care nu pot fi măsurate în turişti sau bani aduşi în judeţ.”

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
jancu.hu, 6 august 2011
manulache tata tuai inceput sa crez ce vorbesti,si crez ca todeauna ai dreptate.eu zic nui asa todeauna mai lasa si dela tine. cine te crezi?pe ce parte iesti? cu cine tii? si pana la urma ce vrei citeste integral
Mihai, 4 august 2011
Nu ca as fi de acord cu toate argumentele. Drumul apelor minerale de exemplu e o porcarie masiva. Dar... nenea Rosner chiar merita luat putin la 13-14! Omul este un fel de nimic atotprezent, nu face citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.