TURISM 17 martie 2011

Criza nu a iertat turismul covăsnean

de Monica Vrânceanu | 585 vizualizări
2010 a fost mai slab decât 2009 în ceea ce priveşte numărul turiştilor O analiză realizată de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna cu privire la situaţia turismului din judeţul nostru relevă faptul că acesta a fost afectat de criza economică şi financiară, acest lucru fiind foarte vizibil prin compararea situaţiei din 2009 cu cea din 2010. Potrivit analizei CCI, sosirile în principalele structuri de primire turistică au înregistrat, în 2010, o scădere de 2,7% faţă de anul 2009, în judeţul nostru

2010 a fost mai slab decât 2009 în ceea ce priveşte numărul turiştilor

O analiză realizată de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna cu privire la situaţia turismului din judeţul nostru relevă faptul că acesta a fost afectat de criza economică şi financiară, acest lucru fiind foarte vizibil prin compararea situaţiei din 2009 cu cea din 2010. Potrivit analizei CCI, sosirile în principalele structuri de primire turistică au înregistrat, în 2010, o scădere de 2,7% faţă de anul 2009, în judeţul nostru sosind un total de 60.289 de turişti; la nivelul ţării, scăderea primirilor a fost de 0,7%.

Scăderea a fost generată de reducerea numărului de turişti care au sosit în pensiunile turistice şi reducerea cu 50% a sosirilor în moteluri.

În hoteluri, numărul de turişti sosiţi a fost anul trecut de 48.109, la pensiunile agroturistice s-au înregistrat 3.242 de turişti, iar în vilele turistice au venit 479 de turişti, în fiecare dintre cele trei tipuri de cazare înregistrându-se totuşi creşteri.

În ce priveşte numărul de înnoptări în principalele structuri de primire turistică, în judeţul Covasna s-a înregistrat în 2010 o scădere de 0,7% faţă de 2009, în timp ce la nivelul ţării scăderea a fost de 7,1%, superioară celei înregistrate la nivelul judeţului Covasna.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ a fost mai mic decât cel înregistrat în anul 2009 pe parcursul a opt luni, inclusiv în lunile socotite ”de vârf”: iunie (-9,8%),  iulie (-20,7%), august (-22,8), octombrie (-7%).

În luna decembrie 2010, indicele de utilizare a fost cu 2,3 % mai mare decât în luna decembrie 2009. CCI explică aceste minusuri prin neacordarea biletelor de odihnă şi tratament subvenţionate în lunile iulie şi august  către hotelurile din turismul balnear, care ocupă un loc foarte important în turismul judeţului nostru. “Experimentul neacordării biletelor în turismul balnear a certificat însă faptul că hotelurile balneare din Covasna, în speţă cele aflate în patrimoniul statului şi a sindicatelor, nu sunt pregătite pentru libera valorificare a pachetelor de servicii turistice, nu au ”în dotare” instrumentele de marketing folosite într-o economie de piaţă funcţională. Observaţia vizează nu conducerile locale ale acestor hoteluri cât instituţiile centrale de care acestea depind şi care au în competenţă fondurile şi strategiile necesare activităţii de marketing”, a declarat referitor la această situaţie preşedintele CCI Covasna, Herman Rosner.

În ceea ce priveşte sosirile de turişti în hoteluri - spaţii de cazare care reprezintă aproape 80% din cota de piaţă a judeţului, acestea au fost susţinute prin intrarea în circulaţia turistică a Hotelului Best Western Balvanyos, cu 112 camere, urmare a unei investiţii de peste 3 milioane euro realizate de fondatorii afacerii Domo - Zsuzsa şi Loránd Szarvadi, alături de Hegedűs Ferenc.

Investiţiile în turism, absolut necesare

Pentru 2011, ceea ce ar putea creşte circulaţia turistică în judeţul nostru ar fi, potrivit economiştilor locali, nu doar ieşirea din criză ci şi  finalizarea extinderii Hotelului Clermont din Covasna (o nouă capacitate de 32 de camere şi importante facilităţi pentru conferinţe şi reuniuni), precum şi modernizarea Hotelului Căprioara din Covasna.

„Investiţiile în infrastructura unor staţiuni precum Şugaş Băi, cele generate de realizarea proiectului „Drumul Apelor Minerale”, prin atragerea unor fonduri europene şi cofinanţate de Consiliul Judeţean constituie premise pentru ca în anul 2011, în principal în semestrul II, să se înregistreze un număr sporit de turişti faţă de perioada corespunzătoare din anul 2010”, a explicat Rosner, arătând că atragerea investitorilor puternici rămâne în continuare o provocare pentru autorităţile locale, care au de rezolvat situaţia unor construcţii precum Hotelul Bodoc din Sfântu Gheorghe şi Casa de Cultură din oraşul Covasna.

În aceeaşi idee, CCI Covasna a atras atenţia că absenţa unei legi post-privatizare menţine dezastrul în staţiuni precum Malnaş şi Vâlcele, staţiuni cu potenţial deosebit, cu renume naţional şi internaţional în perioada interbelică, ale căror capacităţi curative şi turistice nu pot fi exploatate din cauza lipsei de investiţii.

Golful la Vârghiș - proiect major pentru 2011

În opinia conducerii CCI,  demararea proiectului terenului de golf cu 27 de găuri, iniţiat de un grup de investitori austrieci la Vârghiş constituie proiectul major al acestui an, alături de cele aproximativ 4 milioane de euro avute în vedere de SC Turism Covasna SA a se investi în modernizarea hotelurilor Căprioara şi Cerbul din Covasna. CCI Covasna consideră că în judeţul nostru există preocupări majore pentru sincronizarea iniţiativelor, investiţiilor dedicate şi aferente dezvoltării turismului, fără a exista însă, de fiecare dată, girul experţilor în materie, corelarea cu trendurile europene şi internaţionale, selecţia ca prioritate a turismului balnear. Conform opiniei specialiştilor oferta pe piaţa turistică internaţională este cu cel puţin 35% mai mare decât cererea.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.