TURISM 17 noiembrie 2021

Comuna Barcani face demersuri să devină stațiune turistică de interes local

de David Leonard Bularca | 3323 vizualizări

Ce spune edilul Nicolae Pastor despre demers

Conducerea Comunei Barcani a pus în dezbatere publică un proiect prin care arată că își dorește depunerea documentației necesare la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru a deveni stațiune turistică de interes local. Primarul, Nicolae Pastor spune că prin acest demers își dorește atragerea turiștilor. 

„Primăria Comunei Barcani 

Potrivit dispozițiilor art. 7 al Legii nr. 52/2003, supune dezbaterii și consultării publice:

Proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii documentației la Ministerul economiei, antreprenoriatului și turismului, pentru inițierea unei hotărâri de Guvern în vederea atestării comunei Barcani, județul Covasna ca stațiune turistică de interes local.

Cei interesați pot trimite/depune în scris, propuneri, sugestii și opinii la sediul Primăriei comunei Barcani, din localitatea Barcani, nr. 266, județul Covasna, sau pe adresa de email barcani@cv.e-adm.ro.

Proiectul de hotărâre și referatul de aprobare al primarului poate fi consultat la sediul Primăriei comunei Barcani”, se arată într-un anunț al autorităților publicat pe 15 noiembrie în ziarul Observatorul de Covasna.

„Sincer, mi se pare destul de greu, însă nu imposibil!”

Proiectul va ajunge și pe masa Consiliului Local, acolo unde se va vota continuarea demersurilor privind acest subiect sau stoparea acestora, a spus edilul Nicolae Pastor.

„Pentru demararea acestui proces, am început să lucrăm cu colegii din Primărie la documentația de atestare stațiune turistică pentru a putea fi depusă la Minister. Primul pas fiind transparența de 30 de zile, unde locuitorii comunei Barcani pot depune amendamente. După acest pas, urmează HCL (n. red. Hotărârea de Consiliu Local), să vedem dacă și consiliul local este de acord sau nu. După toate acestea urmează să îndeplinim mai multe condiții pentru a face un punctaj minim. Sincer, mi se pare destul de greu, însă nu imposibil! Avem datoria de a încerca!”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, edilul. 

Autorităților le-a venit ideea acestui proiect și din dorința de a promova printre turiști comuna covăsneană. Totuși, nu se poate spune cu exactitate cât timp va mai dura până când Barcani va afla cu exactitate dacă poate deveni stațiune turistică de interes local. 

„Văzând oamenii gospodari, peisajele superbe din Barcani, am luat această decizie. Consider că prin atestarea comunei ca stațiune turistică putem impulsiona turismul. Mai mult decât atât, se pot accesa fonduri europene în acest domeniu puțin mai ușor. Avem o comună frumoasă, trebuie să o promovăm! Din punct de vedere al promovării am dat și startul unui brand: „Hai la Barcani”, prin care dorim să îndemnăm lumea să ne viziteze. Atâta timp cât se dezvoltă turismul, cu siguranță se dezvoltă și mici afaceri și nu numai în zona de cazări, ci și în alte domenii. Iar dacă locuitorii comunei se dezvoltă, cu siguranță și comuna per ansamblu se va dezvolta! Sper ca până la finalul anului să reușim să depunem la ministerul Turismului documentația. Mai departe, nu știm momentan cum vor decurge lucrurile. Îmi doresc din suflet să reușim”, a mai spus, în final, Nicolae Pastor. 

Printre documentele pe care administrația locală de la Barcani va trebui să le depună în cadrul demersului se numără: monografia turistică: informații generale privind poziția geografică, infrastructura, cadrul natural, cadrul socioeconomic, probleme de mediu și factori naturali de risc, analiza potențialului turistic în funcție de tipul stațiunii turistice: factorii naturali de cură, bioclimatul zonei, domeniul schiabil; planul urbanistic general și regulamentul aferent acestuia și planul urbanistic zonal și regulamentul local aferent acestuia;  studii și documente care să argumenteze atestarea stațiunii turistice și a specificului ei determinat de resursele turistice de care dispune, conform Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice. 

Dacă planul autorităților de la Barcani se va concretiza, Barcani ar putea deveni a doua comună din zona Buzaielor cu acest statut, după ce Vama Buzăului a fost atestată ca stațiune turistică de interes local în noiembrie 2018.

În România sunt 52 de stațiuni turistice de interes național și 95 de interes local, conform ultimei informări publice făcute pe acest subiect de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.