TURISM 5 ianuarie 2023

Ce beneficii aduce comunei Ozun atestarea ca stațiune turistică de interes local

de Iulia Drăghici - Taraș | 1653 vizualizări

Finele anului 2022 a venit cu o veste bună pentru comuna covăsneană Ozun, și anume cu noua titulatură de „stațiune turistică de interes local”. Este un aspect pozitiv nu doar pentru că plasează localitățile de aici într-o listă specială, alături de alte câteva sute de astfel de locații din țară, dar și pentru că aduce și alte beneficii.

Primarul Bordás Enikő a spus miercuri, pentru CovasnaMedia.ro și ziarul Observatorul de Covasna, că printre avantajele pe care le are de acum înainte comuna se numără și puncte în plus la unele proiecte depuse în vederea obținerii de fonduri externe. 

Comuna Ozun se situează într-o locație cu multe atracții turistice, peisaje frumoase, sate aproape de pădure și natură, și mă gândesc la Lisnău și Măgheruș. (n.red. Titlul de „stațiune turistică de interes local”) este benefic și pentru viitoarele fonduri pe care vrem să le accesăm. Datorită faptului că avem acest atribut, beneficiem de niște puncte în plus la unele proiecte”, ne-a spus edilul.

Bordás Enikő a precizat și că urmează cât de curând ca localitățile comunei să fie „decorate” și cu plăcuțele cu noul titlu al comunei. 

De altfel, Ozun a pornit cu ani în urmă spre drumul dezvoltării turistice. Satul Bicfalău este renumit pentru încercările de a include zona conacelor sub umbrela patrimoniului mondial UNESCO. Demersul nu s-a concretizat, dar autoritățile nu au renunțat la planuri. 

În octombrie anul trecut a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Drumul Conacelor” din satul Bicfalău. Este vorba despre 2,8 milioane de lei, fonduri europene prin PNRR. 

Obiectivul acestei investiții este de a crește atractivitatea destinațiilor turistice din mediul rural prin reabilitarea și conservarea caselor construite cu arhitectura tradițională acestei zone.

Proiectul din Bicfalău cuprinde restaurarea și conservarea a opt bucăți case tradiționale, dintre care șapte sunt în proprietatea privată, iar un imobil se află în domeniul public al comunei Ozun, unde intenționăm să înființăm un muzeu”, scria, la vremea respectivă, pe pagina sa de Facebook, primarul. 

Pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, edilul a mai precizat că sunt în lucru astfel de proiecte și pentru celelalte sate din comună, Ozun, Sântionlunca, Lisnău și Măgheruș. 

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a anunțat la finele anului trecut că 35 de localități din țară au primit acest titlu, de „stațiune turistică de interes local”. Din județul Covasna, pe lângă Ozun, au fost cuprinse și comuna Barcani, respectiv zona turistică a municipiului Târgu Secuiesc. 

Acestea se vor putea bucura de noi oportunități de dezvoltare, printre care menționez atragerea de investitori și finanțări, în scopul maximizării potențialului zonelor, și, foarte important, o creștere a numărului de vizitatori. Mai mult decât atât, destinațiile cărora le-a fost acordat noul statut vor putea fi parte din reforma Organizațiilor de Management al Destinațiilor, având de acum posibilitatea, conform criteriilor minimale, să înființeze și să operaționalizeze o astfel de entitate la nivel local”, a declarat, în acest context, ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Ministerul Turismului notează și că „atestarea acestor localități ca stațiuni de interes local vor crea un impact pozitiv prin creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. Avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate ca staţiuni turistice va genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone”. 

În prezent, în România sunt atestate 54 de stațiuni turistice de interes național și 147 de interes local.

În februarie 2022, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Jakab István Barna, ne spunea că și Sfântu Gheorghe și Cernat au inițiat demersuri pentru atestarea ca stațiuni turistice de interes local. 

Până acum, Băile Bálványos a avut această titulatură, iar orașul Covasna este recunoscut ca stațiune turistică de interes național. 

Sursa foto: Facebook/ Bordás Enikő

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.