TURISM 18 februarie 2022

Patru localități din județul Covasna, în demersuri să obțină statut de stațiuni turistice de interes local

de Iulia Drăghici - Taraș | 4808 vizualizări

Târgu Secuiesc, Ozun, Sfântu Gheorghe și Cernat fac demersuri pentru a fi atestate oficial drept stațiuni turistice de interes local. În prezent, în cazul primelor două s-au depus documentațiile și cererile necesare obținerii statutului, în vreme ce Sfântu Gheorghe și Cernat sunt în etapa de lucru a documentației. 

Demersul a fost inițiat de Consiliul Județean, prin Asociația Pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, care a oferit informații, îndrumare, cât și consultanță de specialitate la redactarea documentației în cazul localităților care respectă toate cerințele din legislație. 

Considerăm că aceste patru localități reprezintă avangarda acestui demers ca în viitor și alte localități să poate adera la acest statut. (...) Deoarece în această fază participă localitățile care au obținut cel mai mare punctaj la evaluarea criteriilor de atestare, considerăm că șansele de a obține acest titlu sunt foarte mari. Mergem înainte!”, ne-a declarat vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Jakab István Barna. 

Tot acesta ne-a explicat și ce avantaje ar putea aduce obținerea acestor titluri.

Principalul beneficiu al acestui statut este că în cazul unor proiecte în domeniul turistic atât localitatea, cât și agenții economici din industria ospitalității pot beneficia de puncte în plus la evaluarea acestora. Au fost cazuri, în anii precedenți, când la unele proiecte au putut participa numai localități care au obținut deja acest statut. Și nu în ultimul rând pentru o localitate care dorește să atragă turiști, este important să poată etala faptul că este stațiune turistică”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, vicepreședintele CJ. 

Printre condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească localitățile care vor să dețină titulaturi de „stațiune turistică de interes local” se numără și numărul locurilor de cazare de care dispun, dar nu numai. 

Cu siguranță ar fi benefică obținerea acestui titlu și de alte localități, însă există niște criterii obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească o localitate pentru ca să poată obține această atestare. Dintre acestea, cel mai important este numărul locurilor de primire turistică clasificate (obligatoriu minim 100) dintre care minim 30% trebuie să fie între 3* și 5*. În afară de acesta mai sunt și criterii obligatorii privind accesul în localitate sau existența unor utilități urbano-edilitare (apă curentă, canalizare, punct farmaceutic, asistență medicală permanentă, etc.)”, a punctat, într-un răspuns pentru Observatorul de Covasna, Jakab István Barna.

Procesul prin care localitățile covăsnene pot obține atestatul de stațiuni turistice de interes local a fost demarat în august 2020 la nivelul Consiliului Județean, potrivit unui comunicat de presă. Aceeași sursă informa atunci și că din județul Covasna, 11 localități ar fi îndeplinit, la acea vreme, condițiile necesare pentru obținerea atestării ca stațiune turistică de interes local: Arcuș, Zăbala, Comandău, Bixad, Cernat, Ghelința, Moacșa, Băile Malnaș, Sita Buzăului, Reci și Ozun.

Totodată, site-ul Ministerului Turismului arată că sunt două localități în județul nostru cu astfel de atestări: orașul Covasna, stațiune turistică de interes național și Băile Bálványos, stațiune turistică de interes local.

La nivel național sunt 53 de locații atestate ca stațiuni turistice de interes național și alte 96 ca stațiuni turistice de interes local. 

Demersuri similare, pentru atestare ca stațiune de interes local, au fost demarate la finele anului trecut și de comuna Barcani. 

Sursa foto: Facebook/ Jakab Istvan Barna

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.