TURISM 16 iunie 2011

A venit vara, e vremea taberelor!

de Monica Vrânceanu | 775 vizualizări
Copiii covăsneni preferă taberele la mare, unde preţurile pot sări de 1.000 de lei de persoană Lunile de vară aduc cu ele și taberele pentru copii, fie aceștia preșcolari, școlari sau liceeni. Pe vremuri, taberele erau la ordinea vacanțelor de vară, iar copiii se ”căleau” prin acestea, reușind totodată să viziteze cât mai multe locuri ale țării și legând prietenii care uneori durau ani întregi. Odată cu schimbarea regimurilor, iar mai apoi cu integrarea europeană, multe dintre taberele românești, considerate nepotrivite din cauza

Copiii covăsneni preferă taberele la mare, unde preţurile pot sări de 1.000 de lei de persoană

Lunile de vară aduc cu ele și taberele pentru copii, fie aceștia preșcolari, școlari sau liceeni. Pe vremuri, taberele erau la ordinea vacanțelor de vară, iar copiii se ”căleau” prin acestea, reușind totodată să viziteze cât mai multe locuri ale țării și legând prietenii care uneori durau ani întregi. Odată cu schimbarea regimurilor, iar mai apoi cu integrarea europeană, multe dintre taberele românești, considerate nepotrivite din cauza degradării provocate de lipsa continuă de investiții, au fost închise. Direcțiile Județene de Tineret au mai reușit însă să mențină deschise unele tabere din țară, iar alături de acestea au apărut și taberele ca inițiative private. Cea mai mare problemă care se ridică însă în privința taberelor este cea legată de bani, căci prețurile variază în funcție de locație și de tematica taberei. Astfel, părinții au de ales în ultimii ani între tabere de creație, de engleză, de aventuri, de dans, de călărie sau de arheologie/speologie. În plus, taberele sunt județene, naționale și internaționale, pentru această din urmă categorie existând oferte în țări precum Anglia sau Franța. Taberele la munte sunt mai puțin căutate, dar totuși există solicitări și în acest sens, cele mai dorite tabere fiind cele din Dâmbovița, Brașov și Vâlcea. Prețul unui sejur de 6 zile la munte se apropie de 300 de lei.

 

Preţuri între 150 şi 1.000 de lei

Oamenii cu idei pot scoate venituri frumușele din organizarea de tabere, iar prețurile taberelor variază deci și ele, în funcție de locație și complexitate, începând de la 150 de lei pentru câteva zile petrecute în județ și sărind de 800-1.000 de lei pentru o tabără pe litoral; în ceea ce privește taberele în străinătate, la acestea nu pot aspira decât copiii unor părinți cu dare de mână, deoarece costurile sunt foarte ridicate.

Pentru copiii din județul nostru, cele mai atractive tabere sunt cele de pe litoral, în vreme ce Tabăra de la Pădureni este căutată în special de grupuri din alte județe. În ceea ce-i privește pe părinți, aceștia preferă să-și trimită copiii în tabere, știind că acolo au parte de o supraveghere sigură și de programe distractive și educative.

 

Tabere pentru preșcolari

Taberele de vară încep în mod normal de la finele acestei luni, însă sunt și unele care se află în plină desfășurare, chiar la noi în județ.

Astfel, o serie de copii de grădiniță - de la grupa mare și cea pregătitoare, participă în aceste zile la o tabără organizată în Tabăra Benedek Elek dinspre Vâlcele.

Tabăra este organizată în cadrul Campaniei „ABC-ul sănătății”, iar potrivit educatoarei Loredana Florea, la aceasta participă 32 de copii care învață cât mai multe lucruri despre cum anume trebuie să se hrănească sănătos.

”Este o tabără educativă, așa cum sunt majoritatea taberelor, iar copiii se simt minunat. Avem zile tematice, în care cei mici învață despre fructe, legume, plante sau rolul apei în alimentație. Cred că taberele sunt binevenite pentru orice copil, deoarece în cadrul acestora ei învață să se descurce singuri în anumite situații, nemavându-i pe părinți alături”, a explicat Loredana Florea.

Părinții copiilor care participă pentru patru zile în Tabăra Benedek Elek au scos din buzurar câte 120 de lei pentru fiecare copil, în acest preț fiind inclusă cazarea și materialele utilizate în acțiunile tematice.

În ceea ce privește Tabăra de la Pădureni, administrată de Direcția pentru Tineret și Sport (DJTS) Covasna, aceasta este preferată în special de tinerii și elevii din județele Tulcea și Galați. Potrivit directorului DJTS, Tischler Ferenc, ceea ce este îmbucurător este faptul că Tabăra de la Pădureni a început să fie foarte căutată de către școlile covăsnene din  mediul rural, ceea ce arată o deschidere în acest sens a tinerilor de la țară. În ceea ce privește prețurile, o săptămână în Tabăra de la Pădureni, cu cazare și mară, costă în jur de 400 de lei pe persoană, însă prețurile pot fi modificate și în funcție de cerințele grupurilor solicitante.

 

Copiii covăsneni preferă taberele pe litoral

Pentru elevii din învățământul primar și cel gimnazial, cele mai atractive sunt taberele tematice, în special cele de supraviețuire, unde învață cum să înnopteze în pădure cu cortul sau cum să aprindă un foc. Astfel de tabere sunt organizate în mai multe județe ale țării, ele urmând să înceapă la finele acestei luni. În general, ofertele în acest sens cuprind o săptămână în care copiii sunt plimbați cu ATV-ul, participă la cățărare, rapel și tiroliană, sunt inițiați în luptele paintball, parcurg trasee montane ușoare cu bicicleta, primesc lecții de orientare turistică, participă la diverse jocuri individuale și de echipă. Aceste tabere, care costă în jur de 1.000 de lei / copil, cu cazare și masă, sunt specifice taberelor din județele de munte și sunt atractive în special pentru băieți.

Majoritatea elevilor din județul nostru care vor pleca în tabere în acest an aleg însă să meargă la mare.

O primă serie de copii de la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) Sfântu-Gheorghe va pleca, peste câteva zile, într-o tabără de șase nopți și șapte zile la Eforie Sud. Costul acestei tabere va fi de 390 de lei pentru fiecare elev - cazare și masă, plus transportul.

”Este vorba despre o tabără organizată la Vila Marinarul și la care noi mergem de mai mulți ani. Vila este una recondiționată, iar zona este curată și potrivită taberelor, elevii putând sta la plajă dar beneficiind și de programe educative”, spune învățătoarea Ilyes Ibolya.

Liceenii de clasele a IX-a și a X-a de la CNMV vor pleca, la rândul lor, tot într-o tabără la mare, ei urmând a fi însoțiți de profesoara Liliana Grosar la Costinești. Costul total al taberei, care va avea lor la începutul lui august, este de 655 de lei / elev, aici fiind inclusă cazarea, masa și autocarul.

”Taberele la mare sunt preferate de copiii din Covasna pentru că ele oferă altceva. În cadrul acestor tabere, elevii au parte de diverse programe, stau împreună și se descoperă unii pe alții, mai ales că deși provin de cele mai multe ori din aceleași școli, nu provin și din aceleași clase. Cred că părinții sunt de asemenea mai liniștiți atunci când se pleacă în tabere, decât să plece un grup de copii de capul lor... În plus, cred că, deși costisitoare, aceste tabere reduc oricum prețul unor zile la mare pe cont propriu”, a mai spus Liliana Grosar.

 

Taberele, benefice independenţei copiilor

Dragoș are 10 ani și prima sa tabără a fost în Maramureș, acum doi ani; băiatul își amintește că acolo i-au fost prezentate diverse obiceiuri, dar anul acesta își dorește tare mult să meargă într-o tabără de cercetași. Părinții i-au promis că vor găsi pentru el o astfel de tabără undeva într-un județ din apropiere, iar cel mic așteaptă cu nerăbdare, mai ales, că spune el, a încheiat anul școlar cu rezultate foarte bune la învățătură.

”Mie îmi plac foarte mult taberele la mare, merg deja de trei ani și mi se pare extraordinare, pentru că de-a lungul timpului am cunoscut tot felul de tineri cu care și acum ținem legătura, deși suntem fiecare din alte colțuri ale țării. În plus, am o mulțime de amintiri minunate din aceste tabere și am învățat foarte mult despre cum să mă descurc singură, cum să-mi administrez puținii bani de buzunar sau cum să-mi înving dorul de familie și cei dragi. Cred că orice copil ar trebui să aibă parte, măcar o dată, de o tabără”, spune Georgiana, o elevă de 12 ani, care în această vară va pleca în tabără la Costinești.

Maria este mama unui puști de 13 ani, care participă la tabere încă de acum câțiva ani, preferând desigur taberele de cercetași. ”Sunt de acord cu taberele, pentru că astfel copilul învață să socializeze în afara grupului său obișnuit de la școală sau din fața blocului. Prefer taberele de supraviețuire, de cercetași, pentru că astfel copilul învață foarte multe lucruri care-i vor fi benefice pe viitor, sunt sigură. Tocmai de asta am cheltuit sume de bani destul de importante, investind în tabere în care a învățat să înoate, să schieze, să amplaseze un cort, să facă un foc - adică lucruri pe care eu nu aș fi capabilă să-l învăț. Există în tabere și o anumită rigoare, un program, cred că toate aceste lucruri copilul trebuie să le deprindă de mic. Oriunde s-ar duce însă în tabără - fie la mare sau la munte, ceea ce mă interesează mereu este să fie în siguranță, fiind foarte important ca taberele de cercetași să beneficieze de prezența unor profesioniști”, explică Maria, adăugând că preferă taberele ”nici foarte scumpe, dar nici foarte ieftine”.

Elena, mama unui băiețel de șase ani, spune că la vârsta aceasta nu și-ar lăsa fiul într-o tabără, deoarece dependența de părinți este încă destul de mare. ”Eu am fost în tabără la mare pe când aveam șase ani, dar nu știu de ce, am impresia că pe vremuri era o altă organizare, oarecum mai sigură. Dar odată ajuns la școală, cred că l-aș trimite pe cel mic în tabere, de genul celor pe munte, de cercetași, care-i învață pe copii foarte multe lucruri esențiale, îi întărește și-i face mai independenți”, spune Elena.

În ceea ce privește numărul copiilor și elevilor trimiși în tabere, profesorii și învățătorii care participă alături de copii spun că acesta scade anual, principalul motiv fiind, desigur, reprezentat de veniturile în scădere și prețurile în creștere. Statisticile arată că, dacă în 2009, românii au cheltuit 300.000 de lei pe taberele pentru copii și elevi, în 2010 cifra a scăzut cu aproximativ 10%.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.