STIREA ZILEI 25 iunie 2019

Vocile României, îndrăgostite de zona Întorsurii Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 5125 vizualizări

Julie Mayaya și Tiberiu Albu promit că se vor implica în dezvoltarea festivalului „Împreună, formații pentru viitor”

Micuța curte a Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului a avut, săptămâna trecută, oaspeți de seamă. Pe lângă copiii și tinerii veniți din toată țara pentru a participa la cele două mari evenimente organizate de instituție, „Împreună, formații pentru viitor” și „Pui de Brad”, acțiunilor de aici s-au alăturat și doi câștigători ai unuia dintre cele mai mari concursuri de talente din țară, Vocea României. Este vorba despre Julie Mayaya și Tiberiu Albu. Cei doi nu au venit „cu mâna goală”, ci cu adevărate regaluri muzicale, dar și cu angajamente asumate în sprijinirea evenimentului care aduce la un loc cei mai buni tineri muzicieni din țară, „Împreună, formații pentru viitor”. 

Poate că uneori nici nu ne dăm seama cât de binecuvântați sunt ochii noștri să vadă pădurile, munții sau peisajele de vis care ne sunt date de locurile natale. Când ceva face parte din cotidian și devine obișnuință, parcă își pierde din farmec, cel puțin în perspectiva omului locului. De aceea, în astfel de momente ei, vizitatorii îndrăgostiți de zonele noastre natale sunt atât de importanți, atât de minunați. Pentru că ne trezesc la realitate și ne fac, în ciuda greutăților de zi cu zi, să ne deschidem ochii și să privim, liniștiți în jur și să contemplăm la cât de norocoși suntem de fapt. 

Din această categorie, a turiștilor fascinați de bogăția și frumusețea zonei Întorsura Buzăului fac parte, surprinzător sau nu, și stele ale muzicii din România. Două dintre acestea sunt chiar câștigătorii unuia dintre cele mai mari concursuri de muzică din țară, Vocea României. Din 2012, respectiv 2014, viețile tinerilor artiști Julie Mayaya și Tiberiu Albu au luat o întorsătură neașteptată după ce s-au văzut marii câștigători ai competiției și ai sufletelor a milioane de români. Și-au făcut fani, dar și prieteni, iar unii dintre aceștia sunt din Întorsura Buzăului. Prin intermediul lor au și ajuns în zonă și s-au declarat ei înșiși fani ai orașului Covăsnean și ai împrejurimilor.  

„Până să îl cunoaștem pe Vlad (Tohănean), trebuie să recunosc faptul că nu știam de Întorsura Buzăului, dar el ne-a vorbit foarte frumos de zonă și de atracțiile de turistice de pe lângă și ne-am îndrăgostit de părțile astea. Aerul e curat, oamenii sunt minunați, poți să evadezi puțin, să fugi până la Cascada Urlătoarea și să mai contemplezi un pic peisajul și natura. E superb! Eu m-am îndrăgostit de zona asta”, ne-a spus Julie Mayaya, câștigătoarea concursului „Vocea României” ediția din 2012, joi, după ce cu o seară înainte a urcat pe scena de la „Împreună, formații pentru viitor. 

Artista ne-a împărtășit totodată că a prins încredere în conceptul acestui festival dedicat copiilor și tinerilor de la Palatele și Cluburile Copiilor din țară, ajuns în perioada 19 – 22 iunie la a 11-a ediție, și că îl va sprijini mai departe, astfel încât să dăinuie și să crească. 

„Acum doi ani ne-am împrietenit cu talentatul Vlad Tohănean și am început să cântăm împreună. Ulterior, ne-am cunoscut cu părinții lui și am aflat de acest festival. Apreciem foarte mult intenția acestui eveniment și anume de a oferi tinerilor artiști, copiilor, prilejul de cânta pe scenă, și nu doar o melodie, două, cum se întâmplă pe la alte concursuri, ci un recital în adevăratul sens al cuvântului. Apreciem intenția asta și o susținem cum putem. Anul ăsta am putut să venim să cântăm pe scenă. La anul poate putem să facem și mai mult și peste doi ani la fel și tot așa. Credem în acest proiect. Știm că face foarte mult bine tinerilor”, a mai declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, Julie Mayaya. 

 

 

Videoclip în pădurile din zona Buzaielor 

În același timp, Tiberiu Albu ne-a spus că deja a dus mai departe bucuria de a vizita zona Buzaielor și chiar a filmat aici videoclipul celui mai recent cântec, lansat chiar sâmbătă, 22 iunie, „Printre priviri”.  

„L-am filmat în zonă și mi s-a părut fantastic. Nu era murdar. (...) Am ajuns acolo și îmi venea să mă pun în iarbă să dorm”, ne-a spus acesta. 

Cât despre participarea la „Împreună formații pentru viitor”, câștigătorul ediției din 2014 de la Vocea României, ne-a împărtășit faptul că s-a bucurat mai ales de șansa să stea de vorbă cu tinerii muzicieni, dar și să cânte alături de aceștia. 

„Eu am venit pentru distracția mea, în primul rând. Mai mult decât marele mesaj că e bine să ajuți generația nouă să experimenteze, am venit și pentru că e foarte fun (engl. distractiv), aer curat, extraordinar de relaxant și a fost ca o mini-vacanță”, a mai spus Tiberiu Albu. 

Viața după Vocea României 

Deși frumoasă, celebritatea dobândită după renumitul concurs a venit cu o serie de greutăți, pe care fiecare a trebuit să le gestioneze cum a știut și putut mai bine, ne-au spus cei doi artiști. 

„Mie mi-a plăcut foarte mult la Vocea României. A fost un punct de stres foarte mare pentru mine. După ce am câștigat, am rămas la fel de stresat o lungă perioadă de timp. Nu am prea știut ce să fac și în continuare nu prea știu ce să fac, dar diferența dintre ce s-a întâmplat acum cinci ani și ce se întâmplă acum este că nu vreau să mai tind înspre a fi perfect, înspre a așeza toate lucrurile până la un punct și apoi de a arăta ce am făcut. Am făcut de curând și un canal de YouTube, unde îmi doresc să comunic mai mult cu oamenii pe tema asta. (...) Tot timpul mă aștept ca lucrurile să fie făcute perfect. Am zis „Gata, ajunge!”. Dau piesele așa cum sunt, scriu despre ceea ce vreau să vorbesc. Cam asta rezumă toată experiența mea de la Vocea României încoace: frustrări, nervi, supărări, dezvoltare personală, evoluție muzicală”, ne-a spus Tiberiu Albu. 

„După Vocea României rămâi cu stresul care parcă nu se mai termină. Ești buimac, nu știi în ce direcție să o apuci. Eu m-am lăsat purtată de val și mi-am lăsat prea multă încredere în alți oameni ca să mă îndrume ce să fac cu viața mea după Vocea României, când am fost confuză. Poate știu eu mai bine ce trebuie să fac cu viața mea, decât altcineva, dar mi-a luat vreo câțiva ani de zile să realizez chestia asta. Iar acum încet, încet încerc să mă descopăr pe mine și să fac lucrurile cum cred eu că trebuie făcute. Dacă le fac bine, bine, dacă le fac prost, iar bine. Îmi asum și merg mai departe. La mine au trecut șapte ani de la Vocea României, dar mă simt tot ca la 22 de ani (râde). Abia acum încep să îmi fac curaj să îmi fac singurică piesele”, a împărtășit și Julie Mayaya. 

Și totuși, în ciuda greutăților, cei doi recomandă, fără îndoială, ca orice tânăr măcar să încerce această șansă dată de emisiunile de televiziune și concursurile de talente pentru că, la fel ca în cazul lor, pot să schimbe vieți. 

Mai mult decât atât, artiștii transmit comunității întorsurene să îi susțină prin prezența lor la spectacole pe cei care ajung la „Împreună, formații pentru viitor”. 

„Copiii și tinerii care vin aici sunt viitorii artiști. E important ca lumea să îi susțină, dar e foarte important să își susțină comunitatea. (...) În plus, toți copiii sunt foarte talentați, cântă la multe instrumente, cântă și cu vocea. M-am speriat așa un pic. Dar a fost fain. Eu m-am simțit ca în tabără”, a spus Julie Mayaya Nzal A Nka, tânăra originară din Iași, născută dintr-o mamă româncă și un tată congolez, intrată în lumina reflectoarelor încă de la a doua ediție Vocea României, pe care a și câștigat-o. 

Și Tiberiu, absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din Timișoara, le recomandă tinerilor să își urmeze instinctul în ceea ce privește muzica, dar și comunității din zona Buzaielor să îi susțină cu prezența pe tinerii care își fac curaj să urce pe scenă și la „Împreună formații pentru viitor” și în alte astfel de concursuri. 

„Și că e muzica bună. Stai la iarbă verde, asculți muzică bună, te distrezi. Ce să vrei mai mult?”, a încheiat Tiberiu Albu. 

Ediția a 12-a ar putea fi mai mare și mai frumoasă 

Ediția a 11-a a festivalului, una dintre cele mai reușite de până acum, prin prezența celor doi invitați speciali, s-a încheiat sâmbătă, însă vara viitoare evenimentul promite să revină din nou. 

„Festivalul acesta  a început acum 11 ani și aseară s-a văzut că a început să dea roade. De fapt, asta ne-am dorit, să formăm tineri care să se integreze în noi trupe, de viitor. Din experiența noastră știm că formațiile nu rezistă. Dacă o să avem sprijin, sperăm să dezvoltăm festivalul astfel. S-ar putea să îl scoatem din curtea Clubului Copiilor și chiar să îl ducem la Vama Buzăului, să îl facem mai mare și în alt stil. Finanțarea pe care o avem de la Ministerul Educației în niciun caz nu ajunge. Abia ne descurcăm cu masa, cu cazarea. De aceea apreciem și mai mult că cei doi au venit la festival și au cântat gratis. Asta s-a datorat faptului că sunt prietenii copiilor noștri de aici și că au venit efectiv pentru ei”, ne-a declarat joi organizatorul principal la evenimentului, inițiatorul festivalului, Dan Tohănean. 

Acesta a făcut totodată și un apel public către autoritățile locale, să deschidă scena evenimentelor mari din zonă și înspre tinerii talentați care duc numele Întorsurii Buzăului și nu numai pe cele mai mari scene ale țării, dar și să sprijine festivalul „Împreună, formații pentru viitor”, care ar putea deveni un brand al zonei. 

Peste 100 de copii din aproape toate județele țării au participat în perioada 19 – 22 iunie la a 11-a ediție a festivalului „Împreună, formații pentru viitor”. Alte sute de participanți au fost la sfârșit de săptămână la Barcani la „Pui de Brad”. Atât ei, cât și ceilalți vizitatori de seamă, ca Julie Mayaya și Tiberiu Albu vin să ne învețe, de fapt, o lecție importantă, uitată poate de mulți dintre noi și chiar de mai marii urbei: că ar trebui să ne deschidem larg ochii și să vedem cu adevărat cât de minunată este zona Întorsurii Buzăului, să privim, liniștiți în jur și să contemplăm la cât de norocoși suntem de fapt. Și apoi să trecem la treabă și puțin câte puțin, să cerem și să încercăm să punem în mișcare comunitatea. E lumea noastră și noi toți, împreună, comunitate și autorități, o putem face mai frumoasă, mai apreciată, mai vizibilă. Potențial, iată, există! 

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.