Vin zile fierbinţi!
ANM a emis o atenţionare cod galben de caniculă pentru toată ţara. De azi şi până vineri, temperaturile vor depăşi 35 de grade.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri o atenţionare meteorologică Cod Galben valabilă pentru toată țara, iar temperaturile ridicate s-au simțit cu ușurință și în Sfântu-Gheorghe și întregul județ Covasna. Astfel, începând de astăzi și până vineri inclusiv, vom avea după-amieze caniculare, cu aer greu de respirat și cu soare periculos pentru piele, deoarece temperaturile maxime vor atinge 35-36 de grade, iar vineri în Sudul și Sud-Estul țării vor fi chiar 37 de grade. Pe perioada zilelor fierbinți, CFR a anunțat întârzieri la toate trenurile din țară, în vreme ce călătoriile cu mijloacele de transport în comun aglomerate sunt de evitat.
În trecut, covăsnenii nu erau speriați de temperaturile foarte ridicate pentru că acestea nu erau specifice județului nostru, dar ultimii ani au adus și la noi zile de vară cu călduri insuportabile, astfel că oamenii s-au învățat cu faptul că trebuie să se ferească de căldură.
La orele de vârf ale amiezii, chiar dacă ne aflăm în mijlocul săptămânii, pe străzi pot fi văzuți tot mai puțini oameni: fiecare se ferește cum poate de ieșit, amânându-și treburile fie pe seară, fie pe dimineață. Soarele arzător încinge asfaltul, iar mașinile contribuie și ele la creșterea temperaturii, așa că fiecare preferă să stea la umbră – fie pe vreo bancă în parc, fie pe vreo terasă, la adăpostul umbreluțelor.
Ambulanţa se așteaptă la solicitări intense
În această perioadă, cei de la Ambulanța Covasna sunt pregătiți pentru a interveni, fiind cunoscut faptul că bătrânii, copiii și cardiacii sunt cei mai predispuși la a se transforma în victime ale căldurii. Potrivit celor de la Ambulanța Covasna, în ultimele două zile au existat 110 solicitări pentru intervenții care au avut legătură cu problemele create de căldură însă din fericire niciuna nu a fost la vreun caz foarte grav. Este de așteptat însă ca în următoarele zile numărul solicitărilor să crească, tocmai de aceea medicii de pe Ambulanță recomandă un consum ridicat de lichide – apă și nu băuturi alcoolice, acoperirea capului cu pălării subțiri în culori deschise și folosirea de creme cu protecție solară pentru pielea sensibilă a copiilor.
Fără alcool în zilele fierbinţi!
Consumul de alcool și mai ales cel al băuturilor tari (cognac, vodka, whiskey, palincă) este total nerecomandat pe vreme de caniculă, deoarece duce la deshidratare. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea au efect diuretic. Pe parcursul zilei sunt recomandate dușurile călduțe, fără a ne șterge de apă, în vreme ce aparatul de aer condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Medicii le recomandă persoanelor cu risc – bătrâni, copii, cardiaci, femei însărcinate – să nu iasă pe stradă între orele 11 și 17, să încerce să-și facă cumpărăturile dimineața sau seara, iar pe timpul zilei să stea în casă. Dacă totuși ieșitul din casă nu poate fi amânat, este imperios necesar ca fiecare să aibă asupra sa nu doar o pălărie de protecție și haine subțiri, din bumbac, lejere și deschise la culoare, ci și o sticlă cu apă. Pe timpul acestor zile de caniculă este de evitat efortul fizic, chiar și activitățile sportive, deoarece suprasolicită și ne consumă energia.
De altfel, în Sfântu-Gheorghe există locuri special amenajate de unde oamenii își pot alimenta sticlele cu apă – unul dintre aceste locuri este chiar în fața Parcului Central. În plus, autoritățile locale au amplasat în fața Primăriei un dozator cu apă, tocmai pentru ca trecătorii să se poată hidrata corespunzător; dozatorul va rămâne acolo pe toată perioada caniculei.
Cumpătare la alcool şi la mâncare
Medicii spun că în aceste perioade fierbinți este recomandabil ca fiecare dintre noi să bea 1,5 – 2 litri de apă zilnic, fără a aștepta însă senzația de sete, tocmai pentru a împiedica deshidratarea corpului; astfel, la fiecare 15-20 de minute ar trebui consumat câte un pahar de apă. Interesant de știut este că o doză de iaurt, de exemplu, produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Medicii mai spun că pe vreme de călduri insuportabile este de evitat mâncarea grea, prăjită și ne recomandă să consumam cât mai multe fructe și legume proaspete, deoarece acestea ne hidratează; de asemenea, putem consuma pește, dar e la fel de bine de știut că înghețata nu ne răcorește și deoarece conţine zahăr, fructoză şi chimicale este nesănătoasă pentru organism.
Potrivit medicilor, dacă respectăm aceste reguli destul de simple avem șanse să trecem cu bine peste zilele de caniculă. Cu toate acestea însă, chiar dacă regulile par a fi cunoscute de toată lumea, există și cei care nu le iau în seamă, considerând că lor nu li se poate întâmpla nimic.
“Eu nu am cum să respect toate regulile pe care le impun medicii pe vreme de caniculă, deoarece munca mea nu-mi permite. Sunt agent comercial, toată ziua umblu – e adevărat că merg cu mașina, dar dacă ținem cont de faptul că nu am aer condiționat în ea, vă dați seama ce călduri suport. Dar ce pot face? De la locul de muncă primesc doi litri de apă plată pe zi, dar mie nu-mi ajung; să nu mai spun că nici nu mă pot îmbrăca în pantaloni scurți și sandale, căci nu mă prea pot prezenta așa la comenzi... E greu, dar încerc să mă adaptez, sperând că nu mi se întâmplă nimic, fiind tânăr și rezistent”, ne-a spus Dorin, în vârstă de 32 de ani.
Parcul Central, o adevărată oază
Fie dimineață, după-amiază sau seară, băncile Parcului Central sunt pline, pe vreme de vară de-abia găsești vreun loc liber. Cele mai căutate sunt băncile amplasate la umbră, la loc răcoros: în vreme ce la 50 de metri, în stradă, asfaltul sfârâie sub călcâiele trecătorilor, castanii bătrâni și deși din Parc oferă o răcoare nemaipomenită. Aici îi întâlnim pe bătrâni, dar și pe cei care-și scot copiii la plimbare. Sunt cu toții îmbrăcați adecvat zilelor de caniculă și spun că stau cu orele în parc, așteptând ca răcoarea să dea și în stradă.
”Eu locuiesc aici, în centru și vin în Parc cu cei doi nepoței ai mei, cu care stau zilnic cât timp părinții sunt la muncă. Sigur că știu că nu e bine să stăm la soare și nici să ieșim pe stradă pe vreme de caniculă, dar în casă aerul e și mai irespirabil. Așa că ne înarmăm cu apă, punem pălăriile și căutăm locurile umbroase din Parc... cum s-ar zice, nu picăm în extreme: nu stăm direct în bătaia soarelui, dar nici ascunși în casă cât e ziua de lungă”, ne-a spus doamna Marga, în vârstă de 57 de ani.
Cei care par să nu aibă nicio problemă cu căldura de afară sunt tinerii și adolescenții, care se bucură de fiecare moment – îmbrăcați cu haine subțiri și cât mai minimaliste, tinerii cutreieră parcul și străzile fără a ocoli în mod special soarele. Vârsta și optimismul le dau încredere că nu are cum să li se întâmple ceva, ba chiar li se par ridicole toate sfaturile medicilor.
În final, cei mai fericiți sunt proprietarii de terase: acestea au “înflorit” odată cu canicula, iar consumul de apă, băuturi răcoritoare și mai ales bere este din ce în ce mai ridicat; nu neapărat impresionați de aerul fierbinte, comercianții ridică din umeri și se bucură că vânzările cresc văzând cu ochii în aceste zile.