STIREA ZILEI 29 mai 2019

„Viața este ca o reacție cu un mecanism necunoscut”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2765 vizualizări

Interviu cu Ioan Stroia, chimistul covăsnean care a obținut un nou Premiu I într-un concurs de elită

Tânărul Ioan Stroia, originar din satul Lădăuți al comunei Barcani, fostul elev al Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului uimește din nou cu rezultatele deosebite pe care le obține în activitățile pe care le întreprinde. După ce a anul trecut a fost nu doar elevul din istoria județului care obținea un punctaj perfect la Olimpiada Județeană de Chimie, adică 100 de puncte, ci și cel care a intrat primul, cu nota 10, la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, acum revine în viețile noastre cu o nouă veste care ne lasă cu gurile căscate: Premiul I și premiul special din partea Societății de Chimie din România pentru rezultatele științifice deosebite, prezentate la Sesiunea de Comunicări Științifice organizată la București. Care să fie secretul acestui tânăr deosebit? Am încercat să aflăm răspunsul la această întrebare așa că i-am propus un interviu. Dacă vreți să îl aflați și voi, vă invităm la lectură.

Cum ți se pare viața de student, până acum?

Viața de student este foarte frumoasă, dinamică, cu mult mai multe responsabilități decât ceea din timpul liceului. M-am acomodat destul de repede cu facultatea, profesorii sunt foarte buni, iar așteptările mele au fost confirmate. Acum fac numai ceea ce-mi place, chimie și de aceea consider că studenția este etapa de propagare a unui om în cariera pe care o va urma. Liceul, școala generală și cei șapte ani de acasă reprezintă etapa de inițiere a unui om în viață.

Nu putem să ratăm ocazia să te felicităm pentru rezultatul uluitor obținut la Sesiunea de Comunicări Științifice. Dar spune-ne, te rog, ce a însemnat de fapt această participare? Ce ai avut de făcut? Care au fost regulile?

În fiecare an la Facultatea de Chimie din București se organizează Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești. De menționat că această întrunire a fost organizată de către Asociația Studenților Chimiști de la Facultatea de Chimie din București. Există trei secțiuni la care pot participa studenții: licență, master și doctorat. Participanții prezintă rezultatele științifice în fața unei comisii și a publicului, iar la sfârșitul comunicărilor se acordă premii și mențiuni studenților de la fiecare secțiune. Odată cu înscrierea a trebuit să trimit un abstract al lucrării (în limba engleză) ce urmează să fie prezentată. De asemenea, a trebuit să fac o prezentare Power Point (în engleză sau română), care joacă rolul de suport pentru prezentarea orală propriu-zisă (în limba română). Fiecare student are la dispoziție zece minute să-și prezinte lucrarea, iar cinci minute, după prezentare, sunt acordate întrebărilor.

Cât timp te-ai pregătit?

Eu am început activitatea de cercetare la jumătatea lunii octombrie, iar rezultatele obținute până în prezent le-am prezentat la aceasta conferință. Sincer să fiu, nu mai știu exact cât timp mi-a luat să redactez abstractul și prezentarea Power Point, dar întocmirea acestora necesită muncă. Un ajutor deosebit l-am avut și din partea domnilor profesori care mă coordonează.

Cu ce obiectiv ai participat la această activitate? Rezultatele sunt corelate cu ceea ce ți-ai propus sau ți-au depășit și ție așteptările?

La această activitate am participat cu lucrarea intitulată „Synthesis and characterization of new  Geländer-type macrocycles”, adică am vorbit despre sinteza și caracterizarea a unor molecule noi cu chiralitate elicoidală. Tema aceasta pe care lucrez îmi place foarte mult fiindcă stereochimia compușilor organici, în special enantiomeria, este o ramură atractivă a chimiei organice. De fapt, chimia organică îmi place în mod special. La începutul semestrului nu mă gândeam că o să am rezultate pentru conferință într-un timp relativ scurt, dar așteptările mi-au fost depășite.

Înțeleg că ești primul pe țară la un concurs unde au luat parte cei mai buni tineri chimiști. Ce reprezintă acest rezultat pentru tine?

Anul acesta au participat 16 studenți din țară la secțiunea licență (cei mai mulți din anul III). Prezentarea mea a fost cel mai mult apreciată, astfel că am obținut premiul I și un premiu special din partea Societății de Chimie din România. Acest rezultat mă bucură foarte mult și mă determină să muncesc în continuare cu pasiune și dăruire.

Încotro vezi că merge cariera ta? Sau care sunt obiectivele tale pe termen lung?

Îmi doresc să termin, licența, masteratul și doctoratul, asta însemnând aproximativ  zece ani de studiu. Mă gândesc să merg și în alte țări in stagii de practică, dar după să mă reîntorc în țară. Viața este ca o reacție cu un mecanism necunoscut, astfel că nu putem să spunem exact ceea ce se va întâmpla până nu vedem, ci putem să presupunem. Rămâne de văzut dacă presupunerea este corectă.

Este un proverb care spune: „Cu cât știi mai mult, cu atât îți dai seama cât de puțin știi”. Se aplică și pentru experiența ta de până acum în lumea chimiei?

Sigur că da! Chimia este ca un univers, în continuă dezvoltare, iar cei care doresc să-i cunoască tainele trebuie să îi acorde foarte multă atenție. Cu cât studiez mai mult îmi dau seama că de fapt știu puține lucruri. Sunt abia în anul I de facultate, deci timp de acumulat cunoștințe am. Chimia s-a dezvoltat atât de mult încât o viață de om nu e suficient de lungă pentru a cunoaște totul legat de acest domeniu. Astfel că de la un moment dat trebuie să ne specializăm pe o anumită ramură a chimiei, ramură care implică noțiuni din întregul univers al chimiei. Un cercetător chimist trebuie să aibă o vedere de ansamblu și să știe foarte bine ceea ce face sau vrea să facă.

Ce te motivează să fii atât de dedicat studiului chimiei? Cum îți menții viu acest interes?

Chimia presupune obținerea de rezultate noi, rezultate pe care nu le-a obținut nimeni în lume. Ideea că din mâna mea poată să ia naștere o moleculă nouă care să fie de folos omenirii mă motivează să acord chimiei o atenție aparte. În plus, în lumea chimiei totul este logic, de la început până la sfârșit. De multe ori ajung la concluzia că fiecare om are darul lui în viață și că totul este foarte bine pus la punct. Unora le place medicina, altora fizica, matematica sau orice altceva, dar cel mai important lucru constă în pasiune. Atât timp cât avem afinitate pentru un domeniu rezultatele nu încetează să apară. Dacă chiar iubim ceea ce facem atunci așteptăm cu drag ziua de luni, plecăm în fiecare dimineață cu drag la muncă și avem puterea de a sta peste program.

Vine Bacalaureatul, vine sesiunea sau cine știe ce alte examene. Care e metoda de învățare care te ajută pe tine să obții aceste rezultate?

Când învățăm cu drag și cu un scop atunci totul va fi mai ușor. Că mai întâlnim câte o problemă sau câte o noțiune care ne dă bătăi de cap asta este altă treabă. Ideea este că nu trebuie să învățăm doar pentru note, trebuie să învățăm pentru noi cu gândul că acele noțiuni ne vor fi de folos în cariera pe care am ales-o sau pe care urmează să o alegem. Elevilor de la liceu le spun doar atât: să bată fierul cât este cald, să gândească pe o perioadă lungă de timp și să-și găsească scopul în viață.

Dă-ne și nouă un sfat: cum să găsim motivația de a face lucrurile cât mai bine? Care este secretul tău?  

Trebuie să ne gândim că această viață ne-a fost dată cu un scop, acela de a face ceva care să ajute omenirea. Acest scop putem să-l atingem doar dacă dăm dovadă de respect, pasiune, dăruire, ambiție, încredere și seriozitate. Chiar dacă întâlnim obstacole trebuie să avem puterea de a trece peste ele, să gândim pozitiv și pe o perioadă lungă de timp. Până la urmă viața omului nu este prea lungă, dar ceea ce lasă în urmă nu moare niciodată. Astfel că un impact pozitiv și mare asupra societății poate să-i aducă unui om nemurirea. Când trecem prin viață nu trebuie să ne gândim doar la noi înșine și la cei din jurul nostru. Dacă Dumnezeu ne-a dat sănătate trebuie să muncim ca să-i ajutăm și pe cei care nu pot. Mulțumirea pe care o primești atunci când ajuți pe cineva este cea mai mare bogăție din punctul meu de vedere.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.