Vechii Maeștri ai Artei Românești au ajuns la Sfântu Gheorghe [FOTO]
Doar joi, 9 mai, puteţi vedea operele lui Grigorescu, Pallady sau Luchian la Muzeul Național Secuiesc
Zeci de capodopere semnate de cei mai valoroși și renumiți artiști români vor fi expuse joi la Muzeul Național Secuiesc (MNS) din Sfântu Gheorghe, în cadrul unei premiere absolute pentru această locaţie: Expoziția de Vechi Maeștri ai Artei Românești.
Expoziția este adusă la Sfântu Gheorghe de Casa de licitații Artmark și reunește 30 de lucrări semnate de cei mai apreciați pictori români pe piața de artă. Cele mai valoroase tablouri expuse la Sfântu Gheorghe sunt semnate de Ioan Andreescu – „Oală cu flori de câmp”, valoare estimativă 100.000 – 200.000 de euro, Nicolae Grigorescu – „Întoarcerea de la câmp” (cunoscută și precum „Carul cu boi”), valoare estimativă: 100.000 – 200.000 de euro, Theodor Pallady – „Natură moartă cu narghilea și gutui”, valoare estimativă: 60.000 – 80.000 de euro și Ștefan Luchian – „Vas cu garoafe”, valoare estimativă: 40.000 – 60.000 de euro.
Intrare gratuită la expoziţie
Expoziția de la Muzeu va fi deschisă joi, între orele 10 și 21, iar accesul este gratuit. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Covasna, Prefectura Covasna, Centrul de Cultură Arcuș și MNS. După ce vor putea fi admirate la Muzeu, operele expuse vor figura într-o sesiune de licitații a casei Artmark la București, Licitația „Vechi Maeștri ai Artei Românești” – inclusiv o secvenţă din colecţia compozitorului Aurel Stroe urmând să aibă loc pe 14 și 15 mai la Athénée Palace Hilton –iar cei de la Artmark estimează o adjudecare de 90% a obiectelor cuprinse în aceasta.
Directorul MNS Sfântu Gheorghe, Várgha Mihály, ne-a declarat că Expoziția reprezintă un real eveniment și are o importanță deosebită pentru orașul nostru, mai ales că va aduce în același spațiu pictura tradițională clasică românească și pictura ardelenească. Mai exact, potrivit lui Várgha, operele lui Nicolae Grigorescu sau ale lui Ștefan Luchian vor sta în imediata vecinătate a celor aparținând unor artiști transilvăneni sau secui precum Gyárfás Jenő sau Vastagh György.
„Cred că va fi o întâlnire și un dialog frumos între cele două segmente și așteptăm cât mai mulți vizitatori la această expoziție”, a spus Vargha.
Potrivit acestuia, la Ezpoziția de joi sunt așteptați cel puțin 500 de vizitatori; MNS Sfântu Gheorghe are în jur de 30.000 de vizitatori anual, fără a pune la socoteală cei aproximativ 4.000 de vizitatori care calcă pragul Muzeului la fiecare ediție a Zilelor Orașului.
Arta unește întotdeauna
Cei de la Artmark susțin că expozițiile lor, în diverse muzee ale țării, au crescut semnificativ numărul de vizitatori, iar recordul numărului de oameni veniți să vadă expozițiile Artmark a fost la Cazinoul din Constanța, unde piesele de artă, amplasate printre ruine, au atras 4.000 de vizitatori într-o singură zi.
Revenind la Expoziția de la Sfântu Gheorghe, reprezentantul Artmark, Valeriu Sângeorzan, ne-a declarat că orașul este foarte potrivit pentru a-i aduce aici pe maeștrii artei românești, tocmai datorită specificului etnic.
„Cred că în Sfântu Gheorghe sunt suficient de mulți români și maghiari iubitori de artă. Iar arta este un eveniment care unește și reduce alte asperități, pentru că frumosul face arta. De doi ani organizăm astfel de expoziții în țară și am înțeles că peste tot publicul este avid de frumos – nu doar în orașele mici ci și în cele mari. În plus, poate nu ar trebui omis faptul că, pe lângă un eveniment cultural, aceste expoziții oferă și un sentiment de monden, atrăgând oameni iubitori de cultură, oameni importanți, personalități și permițând socializarea – ceea ce e foarte important pentru fiecare om”, a explicat Sângeorzan.
Piese unice și valoroase pentru iubitorii artei
Expoziția aduce la noi picturi printre care și cel mai mare „Car cu boi” cu semnătura lui Grigorescu – un tablou de 1 metru, potrivit muzeelor (cu o valoare de pornire între 100.000 – 200.000 de euro la licitație), dar și un tablou Luchian aparținând unei colecții importante. Alături de cele 30 de tablouri, Expoziția mai cuprinde și diverse bijuterii, ceasuri de marcă și obiecte lucrate manual, în aur sau argint, cu sau fără pietre prețioase, care au prețuri diverse, pornind de la câteva sute de euro și putând ajunge la mii de euro – ceasuri, bijuterii, lingurițe, tabachere, cupe, lornioane, untiere sau platouri – toate vechi și lucrate cu o finețe deosebită, aplecată spre detalii.
Unul dintre fondatorii Artmark, Alexandru Baldea, a declarat că, în ciuda faptului că la Sfântu Gheorghe nu există o tradiție a colecționarilor de artă, au dorit să aducă expoziția aici în primul rând ca demers cultural. Așa, picturile celebrilor artiști români pot fi văzute de către public mai ales în condițiile în care acesta nu are acces la astfel de picturi decât dacă se deplasează în marile muzee din țară, orașul nostru fiind singura capitală de județ a României care nu are un muzeu de artă.
„Cei care iubesc arta plastică au ocazia, prin această expoziție, să vadă tablouri ale lui Grigorescu, Andreescu, Pallady, Aman, Luchian – o șansă pe care la Sfântu Gheorghe nu o au niciodată. Asta a fost ideea principală a expoziției, lansată de Casa de Licitații Artmark”, a spus la rândul său directorul Centrului de Cultură Arcuș, Kopacz Attila.
Referindu-se direct la lucrările din cadrul Expoziției, Valeriu Sângeorzan a spus că acestea reunesc valori incontestabile, în condițiile în care cuprinde numele unor artiști care au făcut performanță pe piața de artă, iar nume precum Grigorescu și Luchian sunt edificatoare în acest sens. Cei de la Artmark susțin că prin aceste expoziții vor să arate oamenilor opere de artă valoroase, care foarte puțin timp se află „în libertate” înainte de a intra în colecții private.
Tinerii încep să fie atrași de artă și cultură
Valeriu Sângeorzan susține că există trei tipuri de cumpărători: colecționarii clasici cu un anumit nivel de pregătire și cultură, investitorii – cei care privesc achizițiile de artă în primul rând ca pe o afacere foarte rentabilă, cu mai puține trăiri emoționale, și cei cu venituri medii, nu foarte motivați financiar, dar care doresc să păstreze ceva din minunea artiștilor consacrați. Aceștia din urmă nu sunt oameni cu venituri neapărat modeste, dar nici oameni care să-și permită să cheltuie mii de euro pe artă. Sunt însă oameni iubitori de frumos, care fac eforturi și reușesc să achiziționeze o schiță de Tonitza sau un cărbune de Grigorescu, având satisfacția că dețin o mică parte din imensa frumusețe a artei mondiale. Cumpărătorul de artă este descris de cei de la Artmark ca fiind „o persoană educată, care dorește să se înconjoare cu lucruri nu doar utile, ci și frumoase”.
„Ceea ce este însă îmbucurător în ultima vreme este faptul că tot mai mulți tineri vin spre expozițiile noastre și se interesează de piesele de aici… Într-o vreme în care asociem tineretul cu fițele, cluburile și incultura, există din fericire un segment puternic care are atracție spre artă, iar asta e o speranță pentru viitor”, a mai spus Valeriu Sângeorzan, care susține că 30% dintre cumpărătorii de artă de la Artmark au sub 40 de ani.
Potrivit celor de la Artmark, anul intrării în criză, 2008, a corespuns, în mod paradoxal, cu perioada în care piața obiectelor de artă a început să se așeze, să capete o formă clară și să permită tranzacții stabile și importante. Cele mai multe obiecte de artă continuă să fie cumpărate de colecționari, însă există și obiecte care ajung la oameni care pur și simplu apreciază frumosul, chiar dacă nu au o tradiție în a colecționa.
Artiștii români se vând pe bani mulți
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
Artmark a organizat aproape 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie.