STIREA ZILEI 24 martie 2013

Un tânăr din Sfântu Gheorghe crează aplicații pentru iPhone

de Monica Vrânceanu | 1600 vizualizări

Radu Ursache (16 ani) a creat Siri Ro, asistentul vocal pentru produsele Apple

La numai 16 ani, Radu Ursache din Sfântu Gheorghe a realizat un program de comenzi vocale în limba românâ pentru utilizatorii de iPhone. Mai exact, posesorii de iPhone, iPod Touch sau iPad ce rulează iOS 6, se pot bucura de Siri și dictare în limba română ca urmare a muncii lui Radu Ursache, elev la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) din Sfântu Gheorghe. Realizarea sa, lansată cu foarte puțin timp în urmă, a fost rapid remarcată de utiliazatorii de iPhone, în vreme ce site-urile de specialitate l-au dat exemplu pe tânărul din Sfântu Gheorghe care, de altfel, înainte de lansarea acestui program în limba română îl lansase deja și în limba engleză.

Își dezvoltă creativitatea la calculator

Radu este elev în clasa a zecea la CNMV, profil bio-chimie, însă este fascinat de informatică și calculatoare. După ceva timp în care nu i-a plăcut matematica, a început să o învețe și să o înțeleagă tocmai pentru că e strâns legată de informatică – iar el întotdeauna a fost atras de acest domeniu. Crede că informatica e viitorul și spune că îl pasionează tot ceea ce ține de noutățile din domeniu, lucrând permanent pe partea de software și dorindu-și să aducă el însuși contribuții proprii la diverse programe. Pasiunea pentru calculatoare a moștenit-o de la tatăl său, acesta fiind de altfel și cel care l-a îndrumat și susținut de-a lungul timpului, oferindu-i inclusiv suportul tehnic necesar pentru a se dezvolta și a face performanță. La început, a dezvoltat aplicații alături de tatăl său, după care a început să le lucreze singur, în special pentru iPhone, reușind să creeze unele pe care le-a împărtășit apoi altor utilizatori.

Radu Ursache 2

„Pentru mine este o pasiune să creez pe partea de software a calculatoarelor și telefoanelor – pentru că practic îmi permite să-mi dezvolt creativitatea, să-mi pun în practică ideile. E o lume pe care o creez și cred că, dincolo de asta, le este de folos multora, celor care descarcă aplicațiile create de mine”, spune Radu.

Biblia în limba română pentru iPhone

Primele creații ale adolescentului pasionat de informatică au fost unele mobile, care însemnau cărți pentru iPhone: a ales texte aparținând lui Mihai Eminescu, Ion Creangă și Biblia. Fiind concepute pentru utilizatorii de iPhone, au fost trimise la compania Apple, care le-a aprobat și le-a inclus în biblioteca sa online; astfel, orice posesor de iPhone le poate descărca automat și gratuit. Au urmat apoi un asistent vocal conceput pe device-urile cele mai moderne de la Apple și programul de dictare a comenzilor în limba engleză. După ce a lucrat luni de zile la acesta și după lansarea pe iPhone, Radu s-a gândit la utilizatorii români, care nu toți cunosc limba engleză: așa s-a născut apoi programul de dictare în limba română.

„Este vorba despre o ușurare a muncii, despre comenzi vocale pentru iPhone. Simplist vorbind, odată instalată această aplicație, utilizatorul poate dicta mai multe comenzi, fără a fi necesară atingerea fizică a telefonului: se pot forma numere prin comanda vocală, se poate contacta rubrica Meteo, se pot compune SMS-uri, totul vocal. Cred că este foarte util pentru oamenii ocupați, pentru cei aflați la volan în trafic, inclusiv pentru cei cu diverse dizabilități”, explică Radu.

Asistentul vocal costă 3 euro

Potrivit acestuia, aplicațiile, atât cele în limba engleză cât și cea în română, au constituit o premieră și partea legală a fost rezolvată alături de cei de la Apple, care permit utilizatorilor de iPhone asemenea inițiative.

Fiind compatibil cu iPhone 3Gs, 4, 4S, 5, iPod Touch 4G/5G, iPad 2/3/4/Mini şi Mac-urile ce suportă dictarea (OSX 10.8), Siri RO compune deci mesaje text, inițiază apeluri, deschide aplicații sau află prognoza pentru următoarele zile doar prin simpla rostire a câtorva comenzi vocale. De asemenea, Siri RO detectează locații și afișează diferite date – de exemplu, imagini cu diferite obiecte.  Aplicația poate fi descărcată de pe un server, contra sumei de 3 euro.

„Am inclus această sumă deoarece serverele trebuie plătite lunar, iar eu ca elev nu am practic venituri care să-mi permit menținerea pe aceste servere”, spune tânărul, care în realizarea aplicației a fost ajutat la un moment dat de un prieten, la rândul său pasionat de informatică, Ricardo Ungureanu.

Radu s-a preocupat însă și de alte programe, realizând un Dex pentru telefoanele cu Windows și având în plan crearea unui asistent vocal și pentru acestea.

Un copil normal care vrea să trăiască frumos

Acestea fiind zise, cei care nu-l cunosc pe Radu ar putea să-l considere vreun ciudățel care-şi petrece mai tot timpul în fața monitorului, meșterind aplicații și programe doar de el înțelese. Radu spune că e departe de a fi așa și că, de fapt, multe din realizările sale în informatică s-au împlinit în special în vacanțe, pentru că în rest are și el de învățat și de dus o viață absolut normală. E membru al Clubului de Debate, îi place să se dea cu rolelele (momentele acestea sunt momentele de inspirație în ale informaticii) și îi place să asculte muzică – orice fel de muzică, atâta vreme cât are un mesaj.

„Nu sunt vreun ciudat, nu-mi trăiesc viața la calculator… Fac doar aceste programe și aplicații cu pasiune și cu dorința de a perfecționa lucruri existente deja; mereu cu speranța că vor fi utile cuiva, nu doar așa de dragul de a le face. Prioritatea mea este însă școala, acum m-am calificat la Faza națională la Olimpiada de Informatică și mă gândesc destul de mult la ce voi face în viitor”, ne mai spune Radu, care are de gând să urmeze o Facultate de Informatică, evident. Nu s-a decis însă dacă o va face în țară sau în afară, însă e destul de decis atunci când spune că, orice ar fi, ar prefera să se întoarcă în Sfântu Gheorghe.

„E orașul meu, aici m-am născut, aici îmi sunt părinții, prietenii, aici sunt acasă. Oriunde aș pleca aș vrea să revin aici… mai ales că, alegându-mi Informatica, voi avea norocul de a putea lucra de oriunde, pentru oricine… Acesta e visul meu: să pot lucra pe cont propriu pentru diverse companii, să lucrez din pasiune și să trăiesc frumos”, încheie tânărul, conștient de talentul său și de faptul că, atâta vreme cât va face lucrurile cu pasiune și dăruire, eforturile n-au cum să nu-i fie răsplătite mai devreme sau mai târziu.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.