STIREA ZILEI 12 iunie 2019

Uciderea celor fără apărare, niciodată o soluție

de Iulia Drăghici - Taraș | 1585 vizualizări

Alternative concrete pentru a evita crima în cazul puilor de câini sau pisici nedoriți

Niciodată, în nicio circumstanță, crima nu ar trebui să fie o alternativă. Și totuși, fapte abominabile ies la iveală deseori, iar, în ciuda infracționalității scăzute de aici, nici județul Covasna nu duce lipsă de astfel de exemple. Vorbim, de această dată, despre uciderea, cu bună știință, prin aruncarea la gunoi, în fose septice sau te miri pe unde a puilor de animale, fie că vorbim de câini, pisici, dar nu numai. Există soluții mai puțin medievale de a renunța la necuvântătoarele pe care nu le vrem, ne spun, răspicat, cei care se ocupă de protecția animalelor.

Cățeluși, de câteva zile, fără ochi și aproape fără nicio șansă de a supraviețui au fost găsiți, la sfârșitul săptămânii trecute, într-un container de gunoi din zona străzii Gen. Grigore Bălan din Sfântu Gheorghe. Le-a auzit scâncetele neajutorate o persoană care trecea prin apropiere și fără să stea pe gânduri a luat o decizie inspirată: să sune la asociația pentru protecția animalelor AMY din Sfântu Gheorghe. O voluntară a venit de îndată, a intrat în tomberon și i-a scos pe cei mici, în încercarea disperată de a le oferi încă o șansă la viață în lumea în care au venit fără să ceară acest lucru. Acțiunea de salvare a fost în primă fază un succes. Însă realitatea cruntă este alta: șansele ca cei mici să nu supraviețuiască sunt încă destul de mari ne-au spus salvatorii, explicând, printre altele, că vârsta puilor impune hrănirea acestora cu biberonul, din două în două ore. O muncă titanică, dar pe care voluntarii AMY s-au declarat dispuși să o depună din prima clipă în care le-au ajuns în mâini cele cinci suflete nevinovate. Din cauza vârstei fragede, s-ar putea ca nici măcar cu un astfel de obiectiv atins salvarea să nu fie garantată.

Erau așa de mici când i-am găsit. Nu au nici ochi. Aveau cel mult o săptămână. Nu avem cum să mai găsim vinovatul și nu avem cum să găsim mama puilor. Este extraordinar de greu să crești cu biberonul pui așa de mici”, ne-a declarat președintele Asociației AMY, Kinga Pora.  

Deocamdată, acum, la câteva zile de când au fost salvați, cei mici se simt bine, cresc, dar nu sunt lipsiți de riscuri. E greu, trist și frustrant să îți moară în mâini orice vietate, ne spun, plini de tristețe, reprezentanții AMY, care subliniază că situațiile ca acestea se pot evita prin soluții omenești.

Soluții umane la problemele necuvântătoarelor

Iar acesta nu este singurul caz care a intrat în vizorul acestei asociații din Sfântu Gheorghe, pentru că suntem în perioada în care femelele gestante fată.  Un alt caz recent s-a încheiat favorabil, în sensul că a fost găsit cel care a abandonat puii  în apropierea adăpostului de animale și micuții au fost duși înapoi la cățelușa care le dăduse viață.

Ulterior, după ce au fost suficient de mari cât să supraviețuiască singuri, cățeii au fost luați de asociația pentru protecția animalelor, vaccinați și urmează să fie sterilizați și dați spre adopție. Totodată, în ciuda costurilor mari, salvatorii spun că sunt dispuși chiar să sterilizeze cățelușa-mamă, astfel încât toată lumea să se asigure că astfel de situații deloc demne de un popor civilizat să nu se mai întâmple.

„E inimaginabil că se întâmplă asemenea lucruri. Și dacă nu mai vrea puii, măcar să îi țină câteva săptămâni cât să crească, să deschidă ochii, apoi să ni-i dea nouă și chiar suntem dispuși să sterilizăm și cățeaua. Să nu le fie frică oamenilor să ceară ajutor”, a transmis Kinga Pora.

Aceasta a punctat și că soluția aceasta este mai avantajoasă pentru toată lumea, dat fiind faptul că în caz contrar cei găsiți vinovați de astfel de fapte ar risca amenzi sau chiar închisoarea de la trei luni până la un an, potrivit legii 205/2004 privind protecția animalelor. Dacă aceasta s-ar aplica, bineînțeles.

„Noi vrem să încurajăm oamenii care văd abuzuri, că cineva, de exemplu, ține câinele în lanț de nu știu câte zile și nu îi dă apă sau mâncare, îl bate, îl chinuie, să nu ezite și să nu îi fie frică să ceară ajutor de la autorități”, a mai punctat reprezentanta Asociației AMY.

Dincolo de faptul că într-adevăr, există o lege de protecția animalelor care îi poate pedepsi cu amenzi usturătoare pe cei care recurg la astfel de practici care nu fac cinste omenirii evoluate, există soluții mai umane la care pot recurge cei care „s-au pricopsit” cu niște vietăți pe care nu le doresc în preajma gospodăriilor.

Oamenii care sunt în situații ca cele amintite sau cei care sunt martori pot să ne contacteze și pe noi (n.red. prin pagina de Facebook – Asociația pentru câini fără stăpân AMY) , dar în același timp și poliția locală sau poliția națională, pentru că noi mergem, rezolvăm problema, dar cei care pot lua măsuri legale împotriva agresorilor și a celor care abandonează câini în spațiul public nu văd tot acest proces. Ei văd ce le arătăm noi pe fotografii sau în videoclipuri. Atât. De aceea e important să facem lucrurile alături de autorități”, ne-a spus Kinga Pora.

15 cauze penale sesizate, o sancțiune contravențională

În perioada 2018 și 2019 până în prezent, la nivelul IPJ Covasna au fost cercetate 15 cauze penale sesizate referitoare la victimizarea animalelor, „fiind aplicată și o sancțiune contravențională în conformitate cu prevederile legii nr. 205/2004”, ne-a informat IPJ Covasna.

Poliția covăsneană încurajează cetățenii din județ să apeleze la numărul pentru apeluri de urgență 112 și să solicite ajutorul polițiștilor ori de câte ori observă cazuri de violență împotriva animalelor sau să ceară sprijinul specialiștilor din cadrul DSVSA Covasna”, ne-au mai transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Covasna.

Amenzi de până la 3.000 de lei pot fi aplicate și de Poliția Locală

În același timp, pe raza municipiului Sfântu Gheorghe atribuții de a interveni în astfel de situații are și Poliția Locală.

„Normal, când suntem solicitați intervenim. Încercăm să aflăm de unde vin cățeii, unde e mama lor și ce putem face. Dar dacă ni se aduce la cunoștință doar că sunt niște pui undeva aruncați, prea multe nu avem ce face, decât să îi transportăm la adăpostul de animale. Iar dacă sunt prea mici, de câteva zile, nu prea au șanse să supraviețuiască”, ne-a spus și șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István.

Totodată, acesta a subliniat că despărțirea puilor de câteva zile de mamă este contravenție și că se pedepsește cu amendă între 1.000 și 3.000 de lei.

„Despărțirea puilor de mamă este o contravenție prevăzută de legislația privind protecția animalelor. Oamenii ar trebui în primul rând să își sterilizeze animalele, câinii, pisicile, dacă nu sunt de vreo rasă de valoare genetică foarte mare. Câinii și pisicile trebuie sterilizate cât mai repede, că atunci se evită astfel de situații, în care oamenii se pomenesc cu animale pe care nu le vrea nimeni. Prevenția e cea mai importantă. Dacă chiar se întâmplă să aibă pui, în niciun caz să nu îi despartă după câteva zile de mamă și să îi arunce, pentru că nu au nicio șansă de supraviețuire și le provoacă numai suferință. Trebuie să îi țină până la vârsta la care se pot despărți de mamă și să fie dați spre adopție. Deci sunt alte modalități, dar în niciun caz să fie aruncați la gunoi. Repet, e contravenție”, a punctat șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe.

Auzim prea des sloganuri frumoase și înduioșătoare de genul „orice viață contează” sau „fiecare suflet merită o șansă” când pompierii sau voluntarii asociațiilor pentru protecția animalelor redau șansa la viață unor animale lipsite de ajutor, abandonate chiar de cei care ar fi trebuit să le poarte de grijă -  oamenii, ființe superioare. Însă în spatele acestor episoade dintre viață și moarte stau niște acțiuni concrete ale unor persoane înzestrate cu judecată. E adevărat și că, până una alta, în România mor și copii, pui de om, înecați în fose septice și că, da, avem probleme și mai mari. Dar asta nu ne scuză și nu ne permite să ignorăm soluțiile concrete pe care le avem la îndemână, fie că vorbim de oameni sau de animale. Este, de fapt, la fel ca în zicala „pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”. Să facem, deci, tot ce ține de noi, să distrugem nepăsarea care parcă ne afundă tot mai mult, pe zi ce trece, într-un „tomberon” al indolenței.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.