STIREA ZILEI 5 august 2020

Tripleta Prefecturii Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1128 vizualizări

Echipa de reprezentare a Guvernului în județul Covasna este, oficial, completă  

Trăim vremuri grele. Așa că, pentru a face față provocărilor timpurilor, reprezentanții Guvernului în teritoriu au cerut „întăriri”. Legea le permite, Bucureștiul a aprobat, drept urmare, începând din 4 august, județul Covasna are încă un subprefect. Sergiu Mitroi, jurist, s-a alăturat echipei Guvernului compusă deja din prefectul Iulian Todor și primul subprefect numit pe funcție Cosmin Boricean. Jurământul de învestitură a fost depus într-un cadru restrâns, în prezența câtorva șefi de instituții și colegi din Prefectură. 

Sunt extrem de onorat de încrederea ce mi s-a acordat de către Guvernul României odată cu numirea în funcția de subprefect al județului Covasna și deopotrivă copleșit și conștient de responsabilitatea pe care această funcție o aduce cu sine și deopotrivă de dificultățile acestei perioade. Vin în schimb cu toată hotărârea și încrederea să mă alătur unei echipe deja sudate pentru a face cu bună-credință tot ceea ce stă în puterile și priceperea noastră, a tuturor, pentru binele și interesul tuturor locuitorilor județului, în slujba statului și ca promotori ai implementării la nivel local a politicilor Guvernului României. Mă bazez, pentru toate acestea, pe încrederea, pe energia, echilibrul și profesionalismul colegilor mei, cărora țin să le mulțumesc. Dar în primul rând, îmi doresc și sper, la o colaborare cel puțin la fel de bună ca și până acum cu autoritățile publice de la nivel local și județean, precum și cu instituțiile statului. În egală măsură, sper și îmi doresc o colaborare și o comunicare permanentă cu partenerii de dialog social, cu mediul privat și cu reprezentanții mass-media pentru că, îndrăznesc să sper și să cred cu toată responsabilitatea că în această perioadă, astăzi, mai mult ca oricând, cele ce ne apropie sunt mai multe și mai importante decât cele care par că ne despart”, a spus, în luarea sa de cuvânt, după depunerea jurământului și preluarea oficială a funcției, noul subprefect, Sergiu Mitroi. 

Întrebat despre cum s-ar prezenta în fața covăsnenilor, respectiv ce ar trebui să știe aceștia despre el din perspectiva experienței profesionale, noul subprefect a spus că lucrează cam de 18 ani în Prefectura Covasna, ca jurist în Biroul Juridic și a muncit câțiva ani și în învățământul universitar, perioadă în care a fost cadru didactic asociat la UBB Sfântu Gheorghe. 

„Sper că va conta mai puțin trecutul, ci mai degrabă viitorul să fie mai elocvent”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Sergiu Mitroi, adăugând că mesajul său pentru locuitorii județului este despre „încredere, de speranță, de credință într-o perioadă dificilă. Competențele mele în calitate de subprefect sunt, evident, relativ limitate, dar în condițiile în care dețin o experiență relativ îndelungată în administrația județului Covasna, sper din tot sufletul și am credința și hotărârea de a face ca lucrurile să funcționeze. Ele au funcționat și până acum și îmi doresc din tot sufletul ca acestea să funcționeze cel puțin la fel de bine ca și până acum”. 

Pe de altă parte, faptul că evenimentul a fost unul restrâns din pricina măsurilor de prevenire impuse de COVID-19 a făcut ca marii absenți de la ceremonie să fie reprezentanți ai autorităților locale, respectiv ai Serviciilor Publice Deconcentrate. 

Regret, în egală măsură, faptul că reprezentanții administrației publice locale, primarii, reprezentanții consiliilor locale, șefii de la Serviciile Publice Deconcentrate, nu au putut să fie prezenți. Acest eveniment a fost, din nefericire, într-o perioadă excepțională, măsurile care s-au cerut a fi luate, potrivit legii, sunt de precauție. Sunt chestiuni pe care trebuie să ni le asumăm, indiferent de cât de mult ar putea să impieteze asupra unor relații viitoare. Nu îmi doresc acest lucru. Voi lua personal legătura cu dânșii. Sper într-o colaborare fructuoasă și cu rezultate într-o perioadă excepțională”, a punctat noul subprefect. 

Caracteristicile declarate ale noului trio 

În cuvântul său de „bun venit în echipă”, prefectul Todor a ținut să puncteze că venirea noului membru în echipa de conducere a Prefecturii nu poate să fie decât de bun augur, în condițiile date de pandemia de COVID-19. 

Am încredere și echipa pe care noi am format-o, eu cu domnul subprefect Boricean Cosmin se întărește printr-un coleg pe care l-am cunoscut în perioada aceasta de 8 luni de activitate ca Prefect al Județului Covasna. Mă bucur să am alături de mine și pe domnul subprefect un coleg cu dăruire. Așa cum am mai spus și în comentariile mele, ne va caracteriza în continuare profesionalismul, corectitudinea, demnitatea și eleganța în activitatea noastră”, a spus prefectul Iulian Todor. 

Îl felicit pe domnul subprefect. Este o persoană pe care o cunosc de foarte mult timp și sunt total încrezător că va ajuta această echipă. Este un foarte bun profesionist, un om cu caracter și sunt convins că împreună vom duce la bună îndeplinire toate sarcinile care ne vin în perioada aceasta, cu toate lucrurile care vedeți că se întâmplă zilnic în jurul nostru, și mai bune și mai rele. Și sunt convins că plusul de valoare pe care îl vom aduce acestei echipe ne va ajuta pe toți să trecem mai bine, mai ușor prin vremurile acestea prin care cu toții trebuie să trăim, să mergem înainte”, a spus și primul subprefect din actuala echipă numit și învestit în funcție, Cosmin Boricean. 

La întrebarea „de ce mai era nevoie de încă un șef?” reprezentanții prefecturii au pus răspunsul pe seama legislației în vigoare și pe volumul mare de muncă, dar și pe nevoia de asumare, respectiv de coordonare. 

Instituția Prefectului funcționează cu un prefect și doi subprefecți în aproape toate județele țării. Sunt numiți deja din perioada mai grea, din timpul iernii, câte doi subprefecți. Noi am solicitat pentru că, să știți, este foarte greu să acționezi de unul singur. După ce am primit sprijinul de la domnul subprefect Boricean am simțit că lucrurile o iau pe calea cea bună și sper că va fi și mai bine”, a spus prefectul Iulian Todor. 

Cât despre faptul că, practic, noul subprefect era oricum parte din echipă în condițiile în care lucra deja în Prefectură, Iulian Todor a spus: „Atribuțiile sunt total diferite, un jurist are niște atribuții pe funcția de execuție pe care o avea până acum, reprezentarea noastră în instanță și în toate situațiile juridice. De acum încolo, va avea funcție de conducere, de înalt funcționar public și va coordona o parte din activitățile pe care le are în atribuții Instituția Prefectului”. 

Conducerea Prefecturii Covasna s-a schimbat începând din 16 decembrie 2019, când Guvernul Orban l-a numit și învestit în funcție de Iulian Todor, propus de PMP, în locul lui Sebastian Cucu -  numit la sugestia PSD, în 2014. 

O lună mai târziu, în 18 ianuarie 2020 mai exact, a fost hotărâtă și schimbarea subprefectului, pe atunci în funcție fiind Necolae Radocea. Ceremonia de învestitură a noului subprefect, Cosmin Boricean – propunerea PNL Covasna, fost consilier județean din partea aceluiași partid, a avut loc în 31 ianuarie.  

Chiar de atunci, liderul PNL Covasna, Olimpiu Floroian, spunea că propunerea pentru cel de-al doilea subprefect a fost transmisă Guvernului Orban, în condițiile în care noul Cod Administrativ prevedea că echipa completă de la conducerea unei Prefecturi trebuie să fie compusă dintr-un prefect și doi subprefecți. 

Până la noi ordine sau schimbări de Guverne, rămâne cum s-a stabilit. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.