SPORT 23 august 2024

„Măcar din curiozitate ați putea să urmăriți un meci de rugby în scaun rulant sau înot fără mâini și fără picioare”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2268 vizualizări

Interviu cu Ciprian Anton, covăsneanul care este șeful delegației României la Jocurile Paralimpice de la Paris

Pentru a treia oară în cariera sa de până acum, covăsneanul Ciprian Anton, sportiv, antrenor de tenis în scaun rulant și vicepreședinte al Comitetului Paralimpic Român, este șeful delegației României la Jocurile Paralimpice. Vineri, 23 august, are zborul spre Paris. De acolo, îi va întâmpina pe sportivii români calificați la cea mai mare și renumită competiție din lume, desfășurată în 28 august - 8 septembrie în capitala Franței. De acolo, îi va ajuta ca principala lor preocupare să fie probele la care participă, nu și chestiunile organizatorice. Mai multe despre atribuțiile sale, despre sportivi și importanța Jocurilor Paralimpice, în interviul următor: 

Spune-ne puțin despre rolul tău în misiunea pe care urmează să ți-o asumi. Ce vei face, mai exact? 

În primul rând, mă bucur din nou că sunt șef de delegație pentru Lotul României calificat la Jocurile Paralimpice de Vară. În 2021 am fost la Tokyo, în 2022 la Beijing, la Jocurile Paralimpice de Iarnă și acum la Paris. Ce fac? Suntem în pregătiri de mai bine de jumătate de an. Abia la sfârșitul lui iulie s-a constituit lotul. Am muncit foarte mult pentru obținerea acreditărilor. Noi fiind un lot restrâns, doar cu șase sportivi, nu puteam să luăm mulți team officials cu noi. În spatele nostru, al celor care se ocupă de organizarea acestui eveniment și de închegarea, cumva, a lotului, e o muncă imensă. În fiecare zi trebuie să răspundem la e-mailuri legate de locație, de echipament, de pregătire, de antrenamente. Acreditările s-au obținut foarte greu, întotdeauna trebuia să trecem cu lux de amănunte toate datele pentru obținerea acreditării. E o muncă titanică în spate. Plus că nu ai voie să greșești cu absolut nimic. Dacă ai greșit o literă sau o cifră din toate datele pe care le transmiți mai departe, sportivul respectiv riscă să nu mai participe la Jocuri.

Ce așteptări ai? 

Eu îmi doresc foarte mult să fim bine cu totul - să primim bicicletele băieților, pentru că bicicletele lui Eduard Novak vor veni din Slovenia, să ne descurcăm cu transportul, să poată să-și înceapă antrenamentele repede. M-aș bucura, cu un lot de șase sportivi, să ne întoarcem cu trei medalii, indiferent de culoare. Pentru mine asta ar fi ideal.

Spune-ne câte ceva și despre lotul României. 

Alexandru Bologa s-a calificat primul dintre toți sportivii pe care îi avem la Paris.

El are în spate cel puțin doi ani de zile de când câștigă podium la toate competițiile. De data asta va concura la minus 73 de kg. Este, în continuare, numărul 1 mondial la para judo și va concura la categoria J1. Daniel Vargoczki, partenerul lui de antrenament din Cluj, s-a calificat în urma unor competiții la care a participat în acest an. El va concura la categoria J2. Pentru că Alexandru Bologa este nevăzător complet, iar Vargoczki este semi-văzător. Din echipa lor mai fac parte, Gergely Tamas – antrenor principal, Gergely Gabor Csaba – antrenor și sparing partner, dar și Narcis-Ovidiu Mureșan – fizioterapeut. 

La paraciclism îi avem pe Eduard Novak și Theodor Matican. În echipa lui Eduard Novak sunt Mihail Rusu, mecanic și Tipper Jacob Daniel – antrenor. Theodor Matican va fi însoțit de Sorin Matican, tatăl și antrenorul lui, dar și medic.  

Camelia Ioana Roxana Ciripan și Bobi Simion ne vor reprezenta la para tenis de masă. Ambii vor participa atât la single, cât și la dublu mix. Membri în echipele lor mai sunt Alexandru Bogdan Gheorghe – antrenor principal, Dan Marian Năsui – antrenor secund și Paul Răzvan Marinescu - însoțitor. 

În total, suntem o delegație de 16 persoane. Jysk este sponsorul nostru principal, iar DHL și Atos România sunt partenerii noștri. 

Diferă în vreun fel, din punct de vedere organizatoric, experiența de acum și cele de la Tokyo și Beijing? 

La Tokyo mi s-a părut puțin mai complicat, pentru că era perioada pandemică am avut de raportat starea de sănătate în fiecare zi, pe anumite aplicații, am avut întârzieri în aeroport, am avut controale antidoping în aeroport. În fiecare dimineață, timp de trei săptămâni, ni s-au făcut teste. Însă, ca mod de organizare, se respectă cam același tipar. Dar de fiecare dată, indiferent dacă ai impresia că e la fel, ceva diferă.

Care ar fi argumentul cu care ai vrea să îi convingi pe oameni să urmărească Jocurile Paralimpice?

Diversitate, egalitate, incluziune. Și recomand ca toată lumea să urmărească pentru că sunt niște jocuri spectaculoase efectiv. Și nu mă refer doar la sportivii noștri care suferă de anumite tipuri de dizabilitate. Cred că măcar din curiozitate ați putea să urmăriți un meci de rugby în scaun rulant, un meci de tenis de masă cu persoane care nu au mâini și joacă cu gura, înot fără mâini și fără picioare, baschet în scaun rulant, tenis de câmp.  Sunt niște sporturi extraordinare. Plus că și dacă ești o persoană validă, nu suferi neapărat de o dizabilitate, prin diferite circumstanțe ai putea să întâlnești persoane cu dizabilități și să le spui ce ar putea să facă cu viața lor, că ar putea să încerce orice fel de sport adaptat, pentru că toate sporturile pentru persoane valide sunt adaptate și pentru persoane cu dizabilități. 

Și așa cum îmi place mie să spun de fiecare dată, cred în continuare că sportul este cea mai frumoasă formă de socializare și de a ieși din zona ta de confort.

Ai mai fost la Paris? 

Da, am fost într-un workshop la începutul anului, ca să văd absolut tot ce se întâmplă acolo și cum o să decurgă evenimentul. 

În final, mesajul pentru covăsneni care ar fi?

Mă simt onorat că pot să reprezint țara acolo în calitate de șef de delegație. Și, așa cum zic de fiecare dată, sunt mândru să reprezint comunitatea noastră, indiferent că mă adresez sportivilor sau în general. I-aș îndruma pe toți spre sport și spre un stil de viață mai sănătos. Pentru că eu cred că asta face diferența de foarte multe ori.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.