Tradiții românești de la Cahul și Cernăuți la Zilele Sfântu Gheorghe
Ansamblurile „Izvorașul” din Republica Moldova și „Dor Bucovinean” din Ucraina vor avea spectacole la Sfântu Gheorghe duminică, 28 aprilie
Ediția din acest an a Zilelor Sfântu Gheorghe va aduce pe scenele evenimentului două dintre cele mai apreciate ansambluri de muzică populară românească de peste hotare. Este vorba despre Ansamblul „Izvorașul” din Cahul, Republica Moldova și Ansamblul „Dor Bucovinean” din Cernăuți, Ucraina.
Cele două ansambluri vor sosi în Sfântu Gheorghe peste o săptămână, urmând să concerteze în cadrul Zilelor Orașului, dar și la Covasna și Întorsura Buzăului. Implicați în aducerea la Sfântu Gheorghe a artiștilor de peste hotare au fost omul de afaceri Ioan Bălan și prof. Luminița Cornea, aceasta din urmă mai ales prin Despărțământul Astra Covasna-Harghita, cei doi purtând discuțiile legate de venirea artiştilor la Sfântu Gheorghe.
Ioan Bălan spune că discuțiile cu cei de la Ansamblul Dor Bucovinean, condus de Iuri Levaica, au fost impresionante prin dorința puternică pe care o au românii de acolo de a veni în țară și de a împărtăși cu românii de aici cântecele și tradițiile românești.
„Cei din Cernăuți vor veni cu dansuri și cântece populare românești, dar și cu interpretări în rusă și ucraineană, dat fiind specificul locului în care trăiesc. Au însă o bucurie aparte de a veni, dată de faptul că astfel simt că aparțin și ei acestei țări, chiar dacă istoria i-a dus peste granițe. Nu au un trai ușor acolo, cu noua putere ucraineană este chiar mai greu decât cu fosta putere rusă, dar venind în țară, întâlnindu-se cu românii de aici, au sentimentul că aparțin țării. Este importantă legătura de spiritualitate cu țara-mamă, astfel încât granițele să se simtă cât mai puțin”, a explicat Ioan Bălan.
Acesta spune că prin spectacolele pe care le oferă românii din Cernăuți și Cahul se păstrează dovada identității românești, care de-a lungul vremii a fost greu încercată. De altfel, Ioan Bălan a arătat că, dacă în Cernăuți românii au devenit destul de dispersați în ceea ce privește legăturile de tradiție, cei din satele din jurul Cernăuțului au păstrat obiceiurile și limba română, chiar dacă mulți dintre ei au frecventat școli cu predare în rusă.
„Cei din Moldova și Ucraina sunt păstrători ai tradițiilor românești, poate tocmai pentru că soarta și istoria i-au îndepărtat de țara-mamă. Ei simt puternic dezrădăcinarea de neam și tradiție, nu ca noi care poate că uneori nici nu ne mai gândim la așa ceva, la tradiții, la păstrarea limbii și nici nu înțelegem pe deplin prin ce trec ei. De asta, pentru a le fi aproape și pentru a-i asigura de solidaritatea noastră în crezurile comune, ne e drag să-i avem alături de noi în cadrul unor evenimente cum sunt Zilele Sfântu Gheorghe”, a mai arătat Bălan.
Omul de afaceri a mai spus că este nerăbdător ca el și cei din Sfântu Gheorghe să-i vadă și să-i asculte pe cei de la Ansamblul Izvorașul, condus de Ion Pascal, și Ansamblul Dor Bucovinean, arătând că spectacolele acestora vor fi o adevărată demonstrație de dedicație a tot ceea ce e frumos în tradiții. În plus, Bălan a mai spus că artiștii vor ajunge şi la Covasna și Întorsura Buzăului, tocmai din dorința de a oferi și comunităților de acolo o legătură cu acești păstrători de datini autentic românești.
Spectacolele de la Sfântu Gheorghe vor avea loc duminică, pe 28 aprilie, când cei de la Ansamblul Izvorașul vor evolua de la ora 12 pe Scena Etno (în curtea Muzeului Național Secuiesc), iar cei de la Ansamblul Dor Bucovinean de la ora 13, pe Scena Autoliv. Se fac însă demersuri pentru ca și cei de la Izvorașul să ajungă pe scena principală, astfel încât să fie vizibili și pentru publicul care se va afla în zona centrală.
Apel pentru unitate
Ioan Bălan a mai spus că a susținut și va susține mereu astfel de inițiative care aduc românii aproape de români, care fac bine comunității și a subliniat că o va face mereu dincolo de orice alte interese sau orgolii care nu de puține ori au dezbinat comunitatea. În context, Bălan a declarat că și-ar dori foarte mult ca inclusiv reprezentanții societății civile românești din județ să fie mai uniți și mai determinați în a construi lucruri bune împreună.
„Inclusiv chestiunea asta cu asociațiile noastre românești mă intrigă – eu cred că toate ar trebui să se unească pentru aceleași scopuri, tocmai ca să păstrăm identitatea și tradițiile, căci altfel nu văd cum vom mai exista în acest județ (…)”, a punctat Ioan Bălan.