STIREA ZILEI 30 iulie 2020

Testări, laboratoare și dor de ducă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1741 vizualizări

Ce spun specialiștii covăsneni din sănătate despre concediile în străinătate în vremuri de pandemie 

Chiar dacă nu sunt tocmai ușor de găsit, locuri pentru cei care vor să se testeze de COVID-19 pentru a pleca în vacanță în străinătate ar mai fi în județul Covasna. Totuși, specialiștii covăsneni nu recomandă ca oamenii să plece acum în astfel de călătorii, atât din cauza riscului de infectare, a incertitudinilor, cât și pentru că sunt cazuri în care costurile pentru testări ajung să fie cât jumătate din toată vacanța. 

Dacă ar fi trebuit să ne bazăm pe numerele de telefon publicate pe site-ul Ministerului Sănătății pentru a lua legătura cu cele două laboratoare care prelucrează teste Real Time PCR pentru depistarea COVID-19 din județul Covasna, ProVitam și Medlife, am fi tras concluzia că și la noi, ca și în alte județe, e bătaie pe locurile pentru testări la cerere. Asta pentru că numărul de la Medlife nu funcționează, pare scos din uz, iar la ProVitam, încercările noastre aveau parte de ton ocupat. Iar de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna trebuie să ai nițel noroc să obții informații. 

Totuși, după mai multe cercetări am aflat că sunt, totuși, locuri și că dacă am vrea, am putea să ne testăm și să primim buletine medicale pentru a pleca în străinătate. Pentru Medlife Sfântu Gheorghe, una din angajate pe care am prins-o cu greu la un număr de telefon obținut după îndelungi căutări, ne-a spus că sunt locuri pentru testare la cerere pentru COVID-19 chiar și de pe azi pe mâine. 

La ProVitam, de la fața locului am aflat că se fac programări. Sunt și locuri, puține e drept, pentru cazuri mai urgente, însă recomandarea este ca cei care știu că vor să plece în concediu peste hotare și au nevoie de test, să se programeze cu măcar două săptămâni înainte, ca să nu aibă emoții. 

Clinica are solicitări și din județele învecinate, în general pentru testări în timp util, dar cei mai mulți, cam 70% dintre cei care se testează pentru a pleca în străinătate, sunt cetățeni din județ. 

Avem programări, pentru că avem o anumită capacitate. Programăm numai astfel încât să putem să eliberăm rezultatele în maxim 48 de ore. De aceea nu facem prea multe programări, ca să putem să ne încadrăm. Câteva persoane se pot programa în 2, 3 zile, dar dacă e vorba despre un grup, atunci trebuie să ne organizăm și noi puțin. Depinde când vor efectiv să plece din țară. Programăm în funcție de dorința lor, dar și capacitatea noastră”, ne-a spus șeful de Laborator al Clinicii ProVitam, dr. Fejér Szilárd. 

Până acum, aici s-au făcut peste 7.500 de teste. Dintre acestea, 60% sunt venite pe filiera DSP, 30% sunt teste prelucrate la cerere de la cetățeni, iar restul cereri de la instituții sau spitale ori clinici private. Cele de la DSP au prioritatea maximă, spune și șeful laboratorului, dar și legislația. 

Lucrăm în două schimburi. A fost o zi în care am prelucrat 450 de teste. Maximul ar fi 150 – 200, în sensul în care ne putem să facem și alte lucruri pe lângă. Dar 450 e posibil. Totuși, nu putem susține acest ritm pe termen de mai multe zile”, ne-a spus dr. Fejér Szilárd. 

„Am și „distrus” vacanța câtorva familii care au ieșit pozitive”

Tot acesta a explicat și de ce nu i se pare o idee bună plecarea în străinătate în vacanță, pe timp de pandemie. 

„Eu, personal, nu simt că e o nevoie ca persoanele să se ducă în străinătate și să plătească o grămadă de bani pentru teste.  (...) Testul e util. Am și „distrus” vacanța câtorva familii care au ieșit pozitive, dar ideea e că acum e pandemie și toată lumea ar trebui să înțeleagă că nu e cazul să se plimbe dacă nu e absolut necesar. O vacanță în Grecia eu nu cred că e absolut necesară. (...) Dacă faci testul astăzi, nu înseamnă că nu poți să te infectezi mâine. Autoritățile în Ungaria au cerut două teste cu o diferență de 48 de ore minim, într-un interval de 5 zile de la trecerea frontierei. E complicat de făcut din punct de vedere logistic. Autoritățile elene cer, cred, ca termenul de la prelevarea probei să fie mai puțin de 72 de ore. (...) Dacă vor să cheltuiască cam jumătate din banii alocați pentru vacanță pentru test, sigur, noi avem locuri. Opinia mea personală e că nu ar trebui să ne ducem undeva unde nu e absolut esențial”, spune acesta. 

Totuși, cei care sunt hotărâți să plece, au această posibilitate, cel puțin deocamdată, pentru că pe viitor nu se știe ce schimbări ar putea interveni. Prețul pentru testele la cerere de la ProVitam este același și pentru cei care vor să plece în străinătate, ca și pentru cei care aleg să își facă testul de COVID pe cont propriu – 350 de lei. 

O recomandare pentru cei care vor să facă testele la această clinică este să încerce să se programeze din timp, mai spune șeful Laboratorului. 

„Cu cât mai devreme cu atât mai bine. Dacă știu că pleacă în două săptămâni, atunci să ne sune acum, să vedem cum să ne încadrăm să fie ok. Eliberăm și în engleză rezultatul, cu toate datele cerute de autorități”, a mai spus Fejér Szilárd. 

Planuri ca și laboratorul Spitalului Județean să se deschidă pentru testări la cerere

De la mijlocul lunii mai, la Sfântu Gheorghe mai este un laborator care a fost pus în funcțiune – poate cel mai modern din regiune. Dar aici nu se pot face testări la cerere pentru că nu are acreditarea necesară pentru a fi inclus în programul național al Ministerului. Există, totuși, intenții de a pune la dispoziția cetățenilor și un serviciu de testare la cerere, însă nu mai devreme de august. 

Este în plan să deschidem. Dar cum spuneam și până acum, ținta noastră este ca să facem testele pentru noi, pentru angajați, pentru pacienți, pentru spitalele din zonă, dacă vor fi cereri, dar și pentru public. Acesta este un proiect pentru luna august. Nu am o dată certă, dar avem în vedere să deschidem și pentru public. Pentru acest lucru, ca să fie deschis pentru public, înseamnă că trebuie să primim acreditarea. Încă avem doar corespondență cu Ministerul, ca să fie inclus în programul național, pentru că numai acele laboratoare pot să emită rezultate de Real Time PCR pentru străinătate, care sunt incluse în această listă de la Ministerul Sănătății”, ne-a declarat miercuri, managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert. 

Până acum, numărul testelor de tip Real Time PCR prelucrate aici trece de 2.000. 

Virusul e între noi, el lucrează

Cât despre recomandările pentru plecarea în vacanță,  managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna, spune că, în opinia lui, marile hoteluri sunt de evitat. 

Părerea mea este că orice planuri de concediu trebuie făcute cu o gândire prealabilă. Nu vreau să par pesimist, dar eu, cu familia mea, de exemplu, aș merge într-un loc retras, chiar dacă este mare sau munte. Fără să fac antireclamă la servicii hoteliere, eu nu m-aș duce într-un hotel de 300 de camere. Nu m-aș duce în restaurante. Din câte aud de la cunoștințe, a redevenit la modă cortul. Mi se pare o idee bună. Practic, sfatul principal este evitarea aglomerării. Mesajul este valabil nu doar pentru concediu, ci și pentru cei care decid să nu se ducă anul acesta într-un concediu. Cresc cifrele și motivul pentru care cresc aceste cifre este pentru că nu se respectă recomandările”, a mai spus managerul care a pus accent pe purtarea măștii și pe păstrarea distanței fizice. „Virusul e între noi, el lucrează”, a mai a mai spus acesta. 

Plecarea în vacanță în străinătate, un hazard 

Aceeași opinie o are și medicul primar Boli Infecțioase, şefa secţiei copii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Covasna, dr. Porumboi. Aceasta spune că în prezent plecarea în concediu în străinătate este un hazard. 

Cel puțin plecatul în străinătate mie mi se pare un hazard, în momentul de față. Poate tu pleci cu test negativ, dar acolo nu te poți infecta? Plus că sunt măsuri care se iau de la o zi la alta. Astăzi pleci și peste trei zile te întorci și, poate, intri în carantină. Eu, cel puțin, sunt total contra. Nu aș recomanda nimănui să plece, indiferent unde. Mie mi se pare un hazard. Cred că ar fi mai bine să se gândească la sănătate. Distracția e distracție, dar te poți distra și aici în țară, în locuri mai puțin expuse”, ne-a spus medicul infecționist Gabriela Porumboi, care a precizat că situația privind pacienții COVID nu este încurajatoare, cu atât mai mult cu cât vede și în oraș că sunt destule persoane care încă nu respectă regulile simple de protecție: purtatul măștii în spații închise și aglomerații, păstrarea distanței fizice și atenția sporită la igienă. 

Unii sunt prea precauți și alții deloc”, a mai punctat aceasta. 

Datele furnizate de către DSP Prefecturii Covasna și ulterior opiniei publice arată că până miercuri, 29 iulie, la nivelul județului Covasna s-au prelucrat 8.592 de teste pentru depistarea COVID-19, la care se adaugă alte 6.426 de teste recoltate de la persoane din județele Brașov, Sibiu și Mureș. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.