STIREA ZILEI 12 martie 2021

Subprefectul Cosmin Boricean și-a preluat al doilea mandat

de Iulia Drăghici - Taraș | 1344 vizualizări

Ceremonia de învestire a avut loc joi

Ceremonia de învestire a celui de-al doilea subprefect al județului Covasna, numit de Guvern în ședința din 10 martie, Cosmin Boricean, propunerea PNL Covasna, a avut loc joi după-masa, la Prefectura Covasna. 

Evenimentul s-a derulat în sistem de videoconferință. Astfel, au luat parte și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, secretarul de stat Raed Arafat, de la sediul MAI, respectiv vicepremierul Dan Barna, de la sediul Prefecturii București. 

Totodată, în sala mare a Prefecturii Covasna au fost prezenți și șefi ai mai multor instituții din județ și angajați ai prefecturii. Audiența a fost vizibil mai mare față de evenimentul similar derulat săptămâna trecută, când a fost învestit subprefectul USR, Dulányi Balogh Szilárd. 

Programul s-a derulat astfel: de la ora 16:00 și un pic a început evenimentul, cu intonarea Imnului Național, iar apoi primul cuvânt l-a avut ministrul de Interne Lucian Bode, au urmat cinci ceremonii cu depuneri de jurăminte (cu prefectul de București, prefectul de Tulcea și cel din Vaslui, respectiv subprefecții de Covasna și Tulcea). În final, discursul de încheiere i-a revenit vicepremierului Dan Barna. Ambii, atât ministrul de Interne, cât și vicepremierul, le-au vorbit invitaților din țară despre cum sunt ei „relee” sau „liantul” între autoritățile locale și cele centrale, despre responsabilitate și respect pentru cetățean. Frumos, elegant, nici prea scurt, nici prea lung să plictisească audiența. În nici 30 de minute s-a încheiat partea oficială a evenimentului. 

Pentru Cosmin Boricean aceasta nu a fost prima experiență de acest gen. În ianuarie 2020, spunea pentru prima oară, de la pupitrul împărțit și de liderii Consiliului Județean Covasna și de cei ai Prefecturii, că jură să își folosească abilitățile pentru binele locuitorilor județului Covasna. Schimbările din Guvern, după alegerile din decembrie 2020, i-au încheiat primul mandat în 3 martie 2021, dar doar ca să îl preia o săptămână mai târziu. 

În discursul rostit imediat după învestire, acesta le-a mulțumit și foștilor săi colegi de la Prefectură, Iulian Todor (prefectul din perioada decembrie 2019 – martie 2021) și Sergiu Mitroi (subprefectul din perioada august 2020 – martie 2021), care au dus împreună un mandat dificil, „având în vedere situația pandemică cu care ne-am confruntat cu toții pentru prima oară”, a punctat acesta. De mulțumiri au avut parte și reprezentanții MAI și MApN care au fost prezenți la ceremonia de învestire de joi, tot pentru „colaborarea foarte bună în tot ceea ce a însemnat stoparea acestei pandemii”, dar și directorii și angajații instituțiilor deconcentrate și nu în ultimul rând angajații prefecturii. „Aș dori să le mulțumesc colegilor mei din Instituția Prefectului, pentru că am întâlnit un colectiv de oameni dedicați, responsabili și foarte bine pregătiți, fără ajutorul cărora multe dintre lucrurile care s-au desfășurat anul trecut s-ar fi desfășurat cu siguranță mai greu”, a spus Cosmin Boricean.

Nu am trecut cu vederea faptul că în prefectură, după plecarea fostei echipe, s-a „rupt filmul” comunicării și a existat o zi de haos marcată de plecarea șefilor. Cosmin Boricean spune că sincopa a venit de la faptul că peste noapte a dispărut Cabinetul Prefectului. 

Având în vedere că instituția a rămas fără prefect și a venit un subprefect nou care nu a mai avut cabinet, dar acest lucru se va regla, a fost oarecum un „scurt-circuit” dispărând cabinetul prefectului. Dar colegii mei sunt foarte bine pregătiți. Erau niște chestiuni de ordin legal, care trebuiau puse în ordine, dar vă asigur că din momentul acesta nu vor mai exista sincope de acest gen. Avem toată deschiderea spre comunicare și spre transparență”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Cosmin Boricean. 

Chiar dacă o echipă de trei poate să fie mai bună decât un singur om, lucrurile au început să se așeze din următoarea zi de când Prefectura a avut un nou șef numit oficial. Acesta, că de subprefectul Dulányi Balogh Szilárd este vorba, a fost amintit și în cuvântarea noului subprefect, a cărei expertiză juridică „cu siguranță se va cunoaște”, după cum a precizat Cosmin Boricean. 

Din punctul meu de vedere, trebuie în continuare să ne focusăm pe nevoile cetățeanului, să fim cât mai aproape de cetățeni”, a mai spus noul, dar și vechiul, subprefect Cosmin Boricean, în discursul său de după învestire. 

Spre deosebire de ceremonia de joia trecută, timpul a fost mult mai scurt, pentru că nu au fost învestiți peste 100 de prefecți și subprefecți, ci doar cinci. În plus, tot la diferențe marcăm și că acum nu a mai lipsit șampania. 

Mai lipsește prefectul 

De următoarea șampanie care ar trebui să fie desfăcută la Prefectură, în cinstea numirii prefectului, post obținut de UDMR, nu se știe încă nimic oficial. Sunt zvonuri că s-ar putea ca acest eveniment să aibă loc săptămâna viitoare, dar nu se cunoaște nimic concret. 

Cred că și noua echipă, care sper să se întregească cât de curând prin venirea noului prefect, va colabora la fel de bine. Sper să avem un an mai ușor decât cel trecut, având în vedere că a început această perioadă de vaccinare și sper să fie gestionată foarte bine și spre sfârșitul anului să reușim să scăpăm de aceste măsuri care, trebuie să recunoaștem, uneori nu sunt populare, dar sunt necesare pentru sănătatea populației, a noastră, a fiecăruia dintre noi”, a spus Cosmin Boricean, care a punctat că speră ca de săptămâna viitoare să fie întregită echipa Prefecturii Covasna. 

„Sunt mândru că sunt născut și crescut în județul Covasna”

Legat de gestionarea pandemiei de COVID-19, subprefectul Cosmin Boricean ne-a spus joi că este important ca toată lumea să înțeleagă necesitatea respectării regulilor impuse, pentru că doar așa ne vom putea relua activitățile date peste cap de pandemie.

Sunt mândru că sunt născut și crescut în acest județ și într-o astfel de comunitate cu oameni gospodari, responsabili și cu simț civic. Având în vedere rezultatele care au fost la noi în județ comparativ cu alte județe, cred că pot spune că județul nostru a fost, nu ferit, că eu sunt chiar unul dintre cei care au trecut destul de greu prin această boală, dar s-a ținut mult mai bine sub control. Este important ca în continuare să ne vaccinăm, să respectăm măsurile impuse, pentru că chiar dacă sunt nepopulare, sunt spre sănătate și spre binele nostru și cred că astfel, cu un efort comun, cuvântul „împreună” este foarte important în acest context, dacă vom respecta toate aceste lucruri, în termen cât mai scurt vom putea să ne bucurăm de acele aspecte ale vieții de care în ultima perioadă din păcate nu am avut parte”, a punctat Cosmin Boricean. 

Reamintim, în final, și că propunerea UDMR pentru funcția de prefect a fost primarul din Ozun, Ráduly István și că mai urmează ca în echipa de conducerea a Prefecturii Covasna să existe și un secretar general. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.