STIREA ZILEI 30 aprilie 2020

Stare de urgență în adopțiile de animale

de Iulia Drăghici - Taraș | 1817 vizualizări

·         S-au încercat adopții și doar de dragul ieșirilor la plimbare în timpul restricțiilor de circulație;

·         Rămânem cu o problemă mai veche, dar cât se poate de actuală: „Câinii nu apar pe stradă ca ciupercile după ploaie, ci pleacă de undeva”; 

Problemele mai vechi ale societății nu au dispărut odată cu apariția pandemiei de coronavirus și instaurarea stării de urgență, ba din contră, unele chiar s-au acutizat. Sunt, în același timp, și aspecte ale vieții sociale care au continuat aproape în același ritm în ciuda COVID-19. Printre acestea din urmă se numără, se pare, și adopțiile de câini abandonați în adăposturile din județ.  

Cei care au vrut să ofere o șansă animalelor abandonate, fără a avea în spate intenția de a păcăli sistemul – adică de a lua acasă câini doar pentru a avea un motiv de a ieși din casă cât timp altfel au restricții, au putut să o facă și în timpul stării de urgență. Ritmul adopțiilor în județ a fost, în general, constant în această perioadă, chiar dacă procesele de au suferit câteva modificări din cauza măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului. 

Adopție strictă pe bază de chestionar 

Târgu Secuiesc și împrejurimile par ferite de pandemie, atât în ceea ce privește numărul de cazuri de coronavirus, care în ultimele raportări oficiale arătau că virusul nu a ajuns aici, dar și în ceea ce privește efectele asupra adopțiilor de animale. După cum spune reprezentantul organizației de protecția animalelor, care se ocupă de gestionarea câinilor fără stăpân în trei zone din județ (Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului și Sânzieni), Székely KutyaKlub, starea de urgență nu a avut niciun impact în munca desfășurată. 

Când vine vorba despre adopții, chiar dacă starea de urgență a schimbat puțin procedurile, frecvența a rămas aceeași. Ba chiar, din ianuarie anul trecut raportul de câini adoptați este mai mare decât cel al câinilor aduși în adăpost. 

La noi adopția a mers destul de bine întotdeauna. Acum s-a schimbat doar procedura. Oamenii mă sună permanent, ținem legătura pe Facebook sau prin e-mail. Îmi spun care sunt cerințele lor, adică ce fel de câini vor și pentru ce anume le trebuie, eu trimit trei, patru poze și după aceea, după ce este sterilizat, după trei, patru zile eu îl duc acasă. Și azi am dat unul în adopție, și ieri am dat, iar astăzi vine medicul veterinar să mai facă două sterilizări pentru alți doi câini care sunt aleși. În general, nu s-a schimbat nimic. Totul decurge așa cum a fost și în perioadă normală”, ne-a spus Forró Béla. 

De remarcat este că aici se pune foarte mult accent, și acum, dar așa era și înainte de pandemie, pe procedură. Mai exact, adoptatorii au de completat un chestionar cu 15 – 20 de întrebări.  Asta pentru a evita posibile înșelătorii venite din partea persoanelor care, mai ales în această perioadă și-ar dori să ocolească sistemul – adică să aibă motiv de a ieși din casă în perioada stării de urgență. 

Eu imediat îmi dau seama pentru ce vor câinele. Am avut trei sau patru cereri acum vreo trei săptămâni, că trebuie, trebuie urgent. Le-am zis să caute în altă parte, pentru că eu nu dau. Mi-am dat seama imediat că a fost scopul de a avea atunci câine, pentru a ieși”, a mai spus Forró Béla. 

În lunile martie și aprilie s-au adoptat de aici 12 câini. În general, în 90% dintre cazuri, animalele ajung tot în județul Covasna, în gospodării sau locuințe din satele învecinate cu Târgu Secuiesc: Cernat, Turia, Poian, Lemnia, Brețcu, Zăbala și altele. 

Avem fel și fel de câini. Noi dăm în adopție doar după ce a stat trei luni în adăpost. În aceste trei luni, facem analize comportamentale, să vedem cum se comportă cu alți câini, cum se comportă singur, cum se comportă în haită. De aceea este important chestionarul: pentru că, în momentul în care dăm în adopție vrem să aflăm unde îl ține, pentru ce îi trebuie, vrea câine care să latre mult sau să fie drăgălaș, dimensiuni și așa mai departe. Așa selectăm câinii. Niciodată, un câine care a fost adoptat de la noi, nici după o lună, nici după cinci ani, nici după 10 ani nu a revenit la adăpost”, spune reprezentantul Székely KutyaKlub, care punctează că toți colegii lui sunt crescători de câini, sunt oameni care cunosc animalele și de aceea, în aproape toate cazurile, se reușește găsirea de soluții care să îndeplinească cerințele adoptatorilor. „Sunt câini care mai stau trei săptămâni după adopție la noi în adăpost ca să fie învățați cu lesa și plimbatul prin oraș”, a mai spus acesta. 

Forró Béla a spus și că de doi ani de zile în adăpostul pe care îl administrează nu s-au mai făcut eutanasieri.  

În adăpostul din Târgu Secuiesc sunt în prezent 27 de câini, pentru că, spune administratorul Forró Béla, scopul organizației nu este de a umple cuștile, unde capacitatea se ridică la 90 de animale, ci de a rezolva punctual cazurile și prin a educa mai degrabă stăpânii iresponsabili. 

În ultimii doi ani am luat 104 câini de pe stradă. Dar nu ăsta e scopul. Eu fac tot posibilul să caut proprietarul. Câinii nu apar pe stradă ca ciupercile după ploaie, ci pleacă de undeva. Scopul nostru nu este de a lua toți câinii, ci este de a căuta proprietarul. În primă fază îi avertizăm verbal să respecte legea și să țină câinele acasă și în momentul când îl vedem a doua oară pe stradă, venim cu poliția. Nu adăpostul rezolvă gestionarea problemei câinilor comunitari. Pe stradă se rezolvă”, ne-a explicat acesta. 

AMY a pus adopțiile pe pauză 

Pe de altă parte, pentru a evita situațiile înșelătoare, prin persoanele care ar fi adoptat câini doar ca să aibă un pretext de a părăsi locuința pe timpul stării de urgență, Asociația pentru câini fără stăpân AMY a luat decizia de a stopa, momentan, adopțiile câinilor pe care îi are în grijă. 

De când e situația asta, foarte mulți ne-au cerut câini spre adopție, dar nu am dat. Am zis că vorbim când se termină starea de urgență. Nu am dat pentru că unii și alții mi-au și zis „îl iau pentru că așa pot să ies din casă”. Atunci, am decis să nu dăm spre adopție. Că acum e ca să iasă din casă, dar apoi vine concediul, plecări și altele și nu mai vrea câinele. Cei care chiar vor și care sunt serioși o să revină după ce se termină cu virusul. Așa am zis la toată lumea. Am trimis fotografii cu pui, unii au ales, au rezervat unii pui, dar am zis că îi dau când se încheie, după ce mai discutăm încă o dată”, ne-a spus președintele Asociației pentru câini fără stăpân AMY, Kinga Pora. 

Aceasta a punctat și că încet-încet lucrurile revin spre normal și se pare că în curând se vor relua și adopțiile internaționale, cel puțin în zona Olandei. 

Aproape 20 de adopții de la Câmpu Frumos 

La Adăpostul de la Câmpu Frumos sunt, în prezent 154 de câini care așteaptă să fie primiți în familiile iubitoare pe care le merită. Adopțiile s-au derulat și aici, ca și la Târgu Secuiesc, într-un ritm normal, ne-au spus reprezentanții companiei care administrează locația, Tega. În cifre înseamnă că 19 câini au plecat acasă de când s-a instalat starea de urgență, dintre care 12 în luna curentă. 

În schimb, în această perioadă au fost capturați cinci câini din oraș, dintre care unul a fost recuperat de proprietari. 

Aici, adopțiile se fac în funcție de programări telefonice și online (prin pagina de Facebook - Kutyamenhely - Szépmező – TEGA), iar vizita la fața locului se face doar în intervale bine stabilite după un dialog cu persoana care se ocupă de adopții, care poate fi contactată la numărul de telefon 0732.717.185 (Balázsi Csaba). 

E o creștere subtilă, dar sesizabilă. Acum așteptăm să se îmbunătățească lucrurile, mai ales că vine vremea mai bună și sperăm ca oamenii să se gândească la adopția de câini comunitari ca fiind o idee bună”, ne-a spus un reprezentant al Tega. 

Una peste alta, din fericire, măcar domeniul adopțiilor nu pare să aibă foarte mult de suferit din cauza pandemiei, chiar dacă aproape totul în jur se arată afectat. Problema rămâne însă cât se poate de reală și actuală și nu se va pune capăt decât atunci când numărul adopțiilor va depăși numărul abandonurilor. Ideal până la care atât noi, covăsnenii, cât și toată România, în general, mai avem mult de muncit.  

Sursa foto: Facebook/ Kutyamenhely - Szépmező – TEGA/ Bela Szkk Forro. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.