STIREA ZILEI 22 octombrie 2018

„Sport extrem” în județul Covasna: concurs de alergare montană printre împușcături

de Iulia Drăghici - Taraș | 5834 vizualizări

Un concurs de alergare în zona Șugaș Băi s-a intersectat cu o partidă de vânătoare

Viețile a peste 60 de participanți la concursul național de alergarea montantă Șugaș Race, ajuns în 13 octombrie a.c. la a 6-a ediție, au fost puse în pericol printr-o întâmplare cel puțin bizară. Traseul competiției s-a intersectat cu o partidă de vânătoare de mistreți și vulpi. Din fericire, incidentul nu a produs victime. Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Covasna, care a avizat partida de vânătoare, admite că  știa de concursul de alergare. 

Șugaș Race 2018, concursul național de alergare montantă care la cea mai recentă ediție, a 6-a, a adunat în zona Șugaș Băi peste 200 de participanți din toate colțurile țării, va rămâne în memoria celor 54 de alergători, dar și a celor 10 voluntari și salvamontiști, care s-a aflat pe traseul Raid, de 27 de kilometri, ca o amintire tristă și terifiantă totodată.

„La Șugaș am avut parte de o întâmplare cel puțin ciudată care mi-a tăiat tot entuziasmul: la jumătatea cursei am trecut printr-o zonă de vânătoare chiar în timpul unei partide de vânătoare. Peste tot oameni cu puști cât mine. Prin pădure, prin foișoare hăitași, căprioare fugind disperate. (...) Întrebarea e: cum să dai autorizație și concursului și vânătorii în același timp?! Poate sunt eu nebună, dar nu mi se pare deloc ceva normal. Parcă eram vânați”, scria, la o zi după concurs, una din participante, într-o postare pe Facebook.

„Toată linia aia cu foișoare de tragere pentru vânători era plină, peste tot erau oameni cu puști, hăitașii urlau prin pădurea din stânga. Am fost bucuros că am scăpat toți fără incidente și în plus că am reușit să gonesc 3 căprioare înapoi în pădure, să iasă prin altă parte, nu în bătaia armelor”, a fost reacția altui participant la Șugaș Race 2018.

„Faptul că vii la un eveniment național de alergare montană și ajungi să alergi printre vânători cu puștile țintite și animale hăituite e ceva teribil de trist. Și periculos”

Evenimentul nefericit a fost semnalat și de reprezentanții organizatorilor, Asociația CovAlpin, printr-un comunicat de presă după concurs.

Din păcate concurenții de pe traseul Raid (27km) au avut neplăcerea de a nimeri în mijlocul unei partide de vânătoare. Deși Asociația Sportivă CovAlpin a depus și primit -ca de altfel în fiecare an- cereri de permisiune pentru a marca traseul și a desfășura evenimentul (O.S. Hatod, RNP Romsilva, Natura 2000, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe), plus cerere de NEorganizare a vreunei partide de vânătoare/goană/pândă și înștiințări despre desfășurarea evenimentului + hartă (AJVPS Covasna) acestea au fost ignorate cu bună știință de către cei din urmă. Vom cere lămuriri suplimentare la cei de la AJVPS pentru situația creată și nu ignorăm deloc varianta unei plângeri penale întrucât participanții au avut de suferit, la fel și imaginea noastră  ca organizatori. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi putut întâmpla, dar faptul în sine că vii la un eveniment național de alergare montană și ajungi să alergi printre vânători cu puștile țintite și animale hăituite e ceva teribil de trist. Și periculos”, a transmis președintele Asociației CovAlpin, Tiberiu Andrei Poștoacă.

Concursul, derulat pe un fond cinegetic, spun reprezentanții AJVPS Covasna

Reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVSP) Covasna spun, printr-un răspuns formulat la solicitarea redacției Observatorul de Covasna, că știau de concursul Șugaș Race, însă că acesta s-a derulat pe un fond cinegetic, departe de zona Șugaș.

La data de 5.10.2018 prin e-mail ni s-a transmis de către Asociația Sportivă CovAlpin că pe data de 13.10. 2018 se va organiza în împrejurimile Șugaș Băi Concursul Național de alergare montană Șugaș Race.

Însă, așa-zisul eveniment s-a întâmplat pe Fondul Cinegetic nr.6 Belin în locul numit „Gurdon”, care ținem să precizăm că nu se află în împrejurimile Șugașului.

Grupa de vânătoare Belin Sud a avut autorizație de vânătoare pentru specia mistreți și vulpe pentru data da 13. 10. 2018 (autorizația nr. 573140 eliberată de AJVPS Covasna)”, spun reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Covasna.

În același timp, președintele CovAlpin subliniază că în cerea depusă la AJVPS era menționat foarte clar traseul pe care urmează să se desfășoare concursul, același ca în ultimii șase ani.  

„Bineînțeles că s-a derulat pe fond de vânătoare. Altminteri nu depuneam cerere la AJVPS. Ce uită dânșii să menționeze e faptul că acea cerere avea și harta atașată cu traseul exact. De asemenea, existența hărții cu traseul era înscrisă și în cerere. Dar au fost ignoranți...Pe de altă parte traseul e același de ani de zile, și ei știu asta”, ne-a mai spus Tiberiu Andrei Poștoacă.

Acesta a mai precizat și că în viitorul apropiat ar putea solicita autorităților competente, ca de exemplu poliție sau instanța de judecată, să ancheteze situația.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.