STIREA ZILEI 17 ianuarie 2013

Spitalul Județean are secție nouă de oncologie

de Székely Emőke | 2688 vizualizări
Problemele pacienților bolnavi de cancer sunt departe însă de a fi rezolvate. Începând cu luna februarie, bolnavii de cancer din Sfântu Gheorghe vor fi tratați într-o secție nouă, dotată conform cerințelor europene. Secția este aproape terminată...

Problemele pacienților bolnavi de cancer sunt departe însă de a fi rezolvate.

Spitalul Județean are secție nouă de oncologieÎncepând cu luna februarie, bolnavii de cancer din Sfântu Gheorghe vor fi tratați într-o secție nouă, dotată conform cerințelor europene. Secția este aproape terminată, cu saloane noi atât pentru pacienții internați pe timp de zi, cât și pentru cei permanenți.

O secție „optimistă”

Poate suna macabru ca o secție de oncologie să fie numită frumoasă, însă conducerea Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” așa a caracterizat noua secție, una unde pereții nu sunt vopsiți în alb, iar mirosul apăsător de clor nu este (încă) prezent. Acum secția are un aer optimist, dar pacienții nu sunt deocamdată aici. „Lucrările la noua secție au început în toamna anului 2011, investiția are o valoare de 1,2 milioane de lei, din care Ministerul Sănătății a alocat 826.000 lei, Consiliul Județean Covasna a contribuit cu 40.000 de lei, iar restul banilor au fost suportați din bugetul propriu al spitalului” – a declarat managerul instituției, András-Nagy Róbert. Saloanele sunt moderne, cu două paturi și baie proprie, dotate cu sistem de alarmă ce poate fi activat de fiecare pacient în cazul în care are nevoie de ajutor.

Ar mai trebui medici

Secția de oncologie este condusă de Dr. Cristina Taflan, cea care mai are un cabinet de profil care funcționează în cadrul Policlinicii. Aceasta spune că ar mai fi nevoie de un medic la secția de oncologie, dar că deocamdată se descurcă așa cum pot. „Norma pentru un medic specialist este de 10 paturi. Aici sunt 15 paturi, așadar vor fi 15 pacienți la partea de internări permanente, plus avem cinci scaune pentru internările de zi în care tratăm în jur de 10 pacienți pe zi. Unii stau mai puțin, alții mai mult, așadar programările le facem în așa fel încât să tratăm cât mai mulți pacienți” – ne-a declarat Cristina Taflan.

Peste 600 de noi cazuri anual

Atât în 2011 cât și în 2012 la nivel județean au fost diagnosticate în jur de 600 de persoane cu diferite forme de cancer. Potrivit directorului medical al spitalului, Antal Álmos, tendința este de stagnare, iar la ora actuală în județ sunt în total 4.400 de persoane care suferă de cancer. „Tratamentul acestei boli este de trei feluri: intervenție chirurgicală, tratament cu citostatice și tratament radioterapeutic. Buba apare la acest al treilea mod de tratament întrucât bolnavii sunt nevoiți să suporte cheltuieli exorbitante. Mi se pare absurd ca cineva să facă afacere pe spinarea bolnavilor de cancer, dar iată că am trăit s-o vedem și pe asta” – spune Antal.

Radioterapia – coșmarul bolnavilor din Covasna (și nu numai)

Până de curând bolnavii de cancer care necesitau tratament cu radioterapie se deplasau la Brașov, unde au beneficiat gratuit de aceste raze care practic îi vindecă. Acum centrul din Brașov s-a transformat în unul privat, așadar dacă bolnavii vor să primească razele, trebuie să plătească. Cât? Mult. O ședință costă 160 de lei, iar bolnavii au nevoie chiar și de 10 ședințe pe lună, de multe ori chiar și pe o perioadă de jumătate de an, ceea ce este un efort material substanțial. Directorul medical al Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe spune că situația este într-adevăr dramatică, sunt multe cazuri în care pacienții nu își permit un cost atât de mare. O soluție ar fi ca acești bolnavi să primească tratamentul necesar în unul din centrele din țară unde radioterapia este în continuare gratuită. „Ar putea merge la Cluj Napoca sau la București, dar știu că pentru mulți și acest lucru este dificil. Bolnavilor de cancer din județul Harghita le este mai ușor pentru că ei merg la Târgu Mureș, dar pe cei de aici îi cred că se află într-o situație disperată” – a declarat Antal.

O unitate de radioterapie ar fi prea scumpă

Pacienții se pot întreba pe bună dreptate de ce nu se construiește un astfel de centru la Sfântu Gheorghe, care să poată funcționa în cadrul Spitalului Județean. „Deocamdată nici nu poate fi vorba de așa ceva la noi. O asemenea construcție costă enorm. Numai pereții trebuie să fie din beton gros de un metru – un metru jumătate pentru a oferi protecție împotriva radiațiilor. Apoi echipamentele necesare au prețuri exorbitante, și desigur este nevoie de personal specializat. Nu ne putem permite așa ceva” – afirmă managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

Așadar pacienții nu au încotro: plătesc la Braşov, rezolvă deplasarea la București sau Cluj, sau… renunță la tratament.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 20 ianuarie 2013
Macabru era dacă nu se făcea nimic. Daca si predecesorii noştri, ziceau "nu ne putem permite aşa ceva" acum eram. ..pasalîc turcesc. Vă doresc sănătate şi pace!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.