STIREA ZILEI 4 iulie 2013

Spitalul Judeţean are secție nouă de Dermatologie [FOTO]

de Monica Vrânceanu | 1832 vizualizări

Investiția de peste 250.000 de lei a fost realizată cu sprijinul unor oameni de afaceri locali

Spitalul Județean de Urgențe Sfântu Gheorghe a inaugurat ieri noua Secție de Boli Dermato-Venerice (Dermatologie), aceasta fiind amplasată în incinta clădirii de Boli Infecțioase. Investiția în noile spații ale Secției se ridică la peste 250.000 de lei, o parte din bani reprezentând fonduri proprii ale Spitalului, o altă parte venind din partea mai multor sponsori locali – Walor Ro SRL, Cobem Invest SRL, Baumeister SRL, Multinumber SRL, Restaurantul Pivnița Sfântu Gheorghe, Phyton SRL, Conico SRL, Olosz Gergely și RCS/RDS Sfântu Gheorghe.

Managerul Nagy András Robert a declarat că o nouă locație pentru Dermatologie era absolut necesară pentru a ridica standardele Spitalului și pentru a contribui la un grad ridicat de confort pentru pacienți.

„Unii nu s-au gândit că ar trebui dezvoltată și Secția de Dermatologie, dar noi, echipa nouă, am reușit să o punem la punct, cu ajutorul unor oameni de afaceri. Toată lumea știe condițiile vechi ale Dermatologiei, de necomparat cu cele de azi. Oamenii de afaceri ne-au ajutat prin sponsorizări, iar din cei 250.000 de lei cât a fost totalul investiției, sponsorii noștri au asigurat valoarea manoperei, adică 100.000 de lei, iar Spitalul a asigurat materialele”, a declarat managerul Spitalului.

Potrivit acestuia, pe lângă mobilierul nou și modern, secția beneficiază acum și de o rețea nouă de oxigen și o rețea de curent slab pentru nurse-call, dorindu-se noi investiții pe partea de aparatură. Noua secție are șapte saloane care însumează 12 paturi, iar unul dintre saloane beneficiază de un grup sanitar special, care poate fi folosit inclusiv de persoanele cu dizabilități fizice.

Bolile venerice se mențin în limite normale

Șefa Secției de Dermatologie, Mild Edit, a ținut să aducă mulțumiri conducerii Spitalului, oamenilor de afaceri care au sprijinit Secția și inclusiv colegelor sale, care și-au luat din timpul liber și au contribuit la amenajarea acesteia.

Mild Edit a arătat că în 2012 numărul pacienților externați de la Dermatologie a fost de 570, iar ambulatoriul de specialitate a realizat 7.223 de consultații.

În ceea ce privește afecțiunile covăsnenilor, acestea se axează pe alergii și mai puțin pe cancere de piele.

Ne ocupăm inclusiv de cancerele cutanate, dar majoritatea pacienților nu vine pentru cancerele de piele ci fie pentru boli infecțioase ale pielii, fie pentru boli alergice ale pielii (…). Din păcate, crește numărul manifestărilor alergice-cutanate. Iar eu cred că asta e din cauză că tot ceea ce este în jurul nostru este artifical – pornind de la hrană și până la aerul foarte poluat”, a explicat Mild Edit, adăugând că pe Secția de la Sfântu Gheorghe se fac mici operații – cum ar fi cele de excizie, dar nu operații ce țin de chirurgia plastică.

Referindu-se la bolile venerice cu transmitere sexuală, Mild Edit a declarat că numărul acestora nu a crescut deloc în ultimii ani, ba chiar ne menținem pe un loc codaș, ceea ce ține însă probabil și de faptul că suntem un județ mic.

 

Lipsa banilor întârzie lucrările de refacere și consolidare

Managerul Spitalului Judeţean, Nagy András Robert, a declarat că lucrările de reabilitare și consolidare a Spitalului au fost oarecum ținute pe loc în această perioadă, iar asta din cauza lipsei de bani, căci Ministerul Sănătății nu a mai alocat sume în acest sens.

„Ne sunt necesari trei milioane de lei pentru a finaliza primele trei nivele ale Corpului B. Banii i-am cerut de la minister, unde am trimis și o nouă expertiză tehnică prin care am arătat că este necesară consolidarea, pentru siguranța clădirii. Din partea lor nu am primit nicio finanțare, astfel că nu putem începe alt proiect. Consiliul Județean a alocat 1,5 milioane de lei la ședința de luna trecută, ca o rectificare temporară, iar Spitalul a alocat 500.000 de lei, astfel că azi avem disponibili două milioane de lei. Prin urmare, putem începe lucrările, chiar săptămâna viitoare avem o întâlnire cu executanții, pentru a stabili ordinea lucrărilor care urmează a fi executate.  Dar din cele două milioane de lei pe care le avem acum nu putem finaliza lucrările. Dacă nu primim banii de la Minister, nu putem începe și finaliza alte obiective, chiar dacă anul acesta am putea finaliza primele trei nivele – în cazul în care am avea bani, plus că am putea iniția și alte lucrări necesare, după cum prevede proiectul de reabilitare și consolidare a Spitalului. Ideea la început a fost ca primele trei nivele să se facă din banii de la minister, iar apoi consolidarea să se facă din fondurile structurale, de proiect”, a explicat managerul.

Spitalul mai are nevoie de medici

În ceea ce privește situația cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean, Nagy András Robert a declarat că unitatea mai are nevoie de medici, încercând totodată să atragă rezidenți pe diferite specializări.

„Spitalul are în prezent în jur de 120 de medici, iar dacă ne raportăm la un spital din Ungaria, aflat la 700 de km de noi, suntem la jumătate din grila lor de personal. Avem 30 de rezidenți, mai scoatem în toamnă 8 posturi. Deficit avem la urgențe, anesteziști, chirurgi, ORL-iști, urologi, pe partea de Medicină Internă, ar trebui dezvoltată și partea de gastroenterologie, unde va trebui să facem și investiții”, a spus Nagy András Robert.

Managerul este de părere că protestele medicilor care amenință cu greva sunt justificate, chiar dacă spune că el personal nu este de acord cu greva în sine. Potrivit lui Nagy, informațiile neoficiale arată că medicii se covăsneni se pregătesc de grevă în toamnă.

Cred că medicii trebuie să primească o salarizare normală, cu toate că nu cred că vom avea vreodată o salarizare comparabilă cu ceea ce este mai spre vest de noi. Raportat la condițiile financiare actuale ale sistemului de sănătate, cred că ar trebui să se lucreze la asta, inclusiv și la alte categorii de salariați din sistemul de Sănătate”, a mai spus Nagy András Robert.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.