STIREA ZILEI 25 august 2022

Spitalul din Covasna „renaște”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2407 vizualizări

Au fost angajați cinci medici noi 

Compartimentul de Obstetrică-Ginecologie al Spitalului Orășenesc Covasna și-a reluat activitatea, după aproximativ un an în care aceasta a fost oprită din lipsă de personal și dotări. La invitația medicului Nicolae Enea, femeile din zonă sunt așteptate din nou să aleagă această unitate medicală pentru a-și aduce pe lume copiii sau pentru tratarea diverselor afecțiuni specifice, mai ales că acum din echipă fac parte cinci medici noi, care le pot asigura mămicilor, printre altele, nașteri fără dureri. 

Pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, directorul medical al Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza”, din care face parte și secția exterioară Orășenesc Covasna și implicit compartimentul în discuție, Nicolae Enea, a spus că investițiile în dotări au început în urmă cu mai bine de 10 ani și vor continua, dar că realizarea cea mai mare a prezentului este faptul că din echipă fac parte cinci medici noi, patru ginecologi și un anestezist: dr. Nicușor-Florin Bîgiu, dr. Ana Maria Lihaciu, dr. Diana Panait, dr. Ádám Spanyol și dr. Liliana Bragheșiu. 

Astfel, după o perioadă de stagnare a compartimentului de Obstetrică-Ginecologie, care a survenit din cauza plecării prin pensionare a apreciatului nostru coleg, dr. CONDREA PETRE, dar și din cauza unor neconformități din cadrul acestui compartiment (lipsa cadrelor și a dotărilor necesare), iată că acesta revine în forță datorită unei echipe de ginecologi și anestezist de renume, în frunte cu dr. NICUȘOR FLORIN BÎGIU, un renumit medic ginecolog cu grad de conferențiar universitar, care a lucrat la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Brașov. Nașterea se realizează prin anestezie peridurală.

În afară de nașteri, la compartimentul nostru se pot rezolva medical și chirurgical toate afecțiunile obstetrico-ginecologice, ca la orice spital mare din țară.

În acest sens, compartimentul de obstetrică-ginecologie a fost reabilitat și dotat cu tot echipamentul și tot ceea ce este necesar pentru funcționarea lui în condiții optime.

Așadar, stimate doamne și domnișoare din Covasna și din comunele învecinate, vă așteptăm la compartimentul nostru de obstetrică și ginecologie din orașul Covasna!

Vă asigur cu toată convingerea că întreaga echipă de medici ginecologi și anestezist este deosebit de competentă!”, a transmis și prin intermediul Facebook dr. Nicolae Enea. 

În perioada în care acest compartiment nu a funcționat, femeile din zona orașului Covasna care au avut nevoie de îngrijirea medicilor au apelat la ajutorul celor din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc sau chiar Brașov. 

Compartimentul are 15 paturi. 

Vestea redeschiderii secției vine în același timp cu cea a lansării proiectului autorităților locale, inițiat tot de Nicolae Enea, care este și consilier local, de promovare a actului donării de sânge. Astfel, se află în dezbatere publică „Programul local de popularizare și stimulare a donării de sânge pe raza UAT Oraș Covasna”. Proiectul de hotărâre va ajunge în luna septembrie pe masa Consiliului Local. 

Potrivit regulamentului, care va intra în vigoare după adoptarea hotărârii, se va înființa un punct fix de donare de sânge în oraș, în cadrul Spitalului Orășenesc Covasna. Acesta va fi deschis periodic, mai concret trimestrial. Condiția va fi să existe minimum 10 donatori înscriși pe lista de programare. În plus, pe lângă avantajele de care au parte donatorii de sânge la nivel național (analize gratuite, bonuri de masă și altele), cei din Covasna vor beneficia și de acces gratuit la bazele sportive din oraș și la evenimentele organizate de Centrul Cultural.

Un alt demers al autorităților din Covasna, care are legătură cu stimularea natalității, este programul primăriei prin care fiecare familie din oraș cu nou-născut primește un pachet cadou cu produse în valoare de 1.000 de lei destinate bebelușilor. A intrat în vigoare în luna mai anul trecut. Inițiativa a fost lansată și pentru ajutorarea celor care au fost afectați financiar în pandemie. Proiectul de hotărâre adoptat în martie 2021 a fost inițiat tot de medicul Nicolae Enea.

Sursa foto: pexels/ilustrativ  

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.