STIREA ZILEI 20 mai 2021

Speranța e la CNI. Ce se mai întâmplă cu proiectul centrului balneoclimateric multifuncțional de la Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1684 vizualizări

Unul dintre cele mai mari proiecte inițiate de autoritățile locale din Covasna, centrul balneoclimateric multifuncțional, care va aduce o „schimbare de paradigmă în turismul întregii microregiuni” – după cum afirmă edilii, și pentru care anul trecut s-a făcut un pas important - studiul de fezabilitate - se află în analiză la Compania Națională de Investiții (CNI), ne-a spus primarul Gyerő József. Se fac documente peste documente, dar există speranțe mari că proiectul, de 56 de milioane de lei, va primi finanțare.

Edilul-șef al orașului Covasna spune că a primit asigurări verbale și că este optimist că așa va fi, respectiv că obiectivul va fi preluat de CNI pentru proiectare și execuţie. Suma necesară realizării unui astfel de proiect este prea mare pentru a fi suportată de autoritățile locale: 56 de milioane de lei. Mai mult decât întreg bugetul pe un an al primăriei. 

Deocamdată nu avem un contract efectiv, dar figurăm pe lista sinteză a CNI-ului cu acest obiectiv de investiții, deja suntem în etapa doi, în care suntem mai avansați pe acest flux al pregătirii documentelor, suntem în evidența lor. (...) Există o corespondență continuă între CNI și noi. Noi trimitem documente, ei le verifică, ne mai fac observații, noi revenim la entitățile emitente, de exemplu în cazul în care se mai impun niște verificări tehnice și așa mai departe. (...) Lucrăm la partea de pregătire a documentației suport. Și astăzi am expediat un set de documente. Se lucrează pe partea asta care e mai puțin vizibilă, mai puțin spectaculoasă. O să vină și momentul în care va fi vizibil ceea ce facem”, ne-a spus miercuri primarul Gyerő József. 

După ce documentația suport va fi gata, adică actele la care se lucrează în prezent, urmează ca CNI să asigure finanțarea și execuția, spune edilul. 

Ce obligații are primăria 

Centrul balneoclimateric multifuncțional (wellness și spa) va fi construit pe un teren de aproximativ 3 hectare lângă pârtia de schi din oraș. Pentru acest demers, despre care autoritățile spun că va aduce o „schimbare de paradigmă în turismul întregii microregiuni”, la sfârșitul anului trecut s-a făcut un pas important, respectiv s-a întocmit și aprobat studiul de fezabilitate (realizat din bugetul local) care ar urma să fie preluat de CNI. Acesta conține indicatori tehnico-economici, arhitectură și alte elemente. Mai departe, proiectantul care va fi desemnat de CNI va dezvolta soluțiile de ordin tehnic, urmând apoi execuția. 

În măsura în care vom încheia contractul de finanțare, ei vor lansa achiziția pentru proiectare și execuție și noi trebuie să asigurăm viabilizarea cu toată infrastructura hidro-edilitară și energetică, energie electrică și gaz metan, a zonei și inclusiv asigurarea pe amplasament a resurselor minerale, apă minerală și gaz mofetic. Ne asumăm aceste cheltuieli, o să le facem din banii noștri”, ne-a spus primarul la finele lunii aprilie, când am discutat pe tema bugetului pe anul 2021. 

În același context, edilul a precizat și că în prezent cheltuielile nu sunt prevăzute în buget, dar, dacă va fi nevoie, se vor aloca bani. 

„Încercăm să avem și parteneriatul celor de la Electrica, de la gaze, inclusiv al Consiliului Județean, pentru că este un obiectiv de importanță majoră pentru întreaga micro-regiune sau chiar întregul județ. O să aibă impact nu numai la nivelul posibilităților de agrement, dar și la nivelul încasărilor sau al vieții economice și sociale a orașului, fiindcă are efect multiplicator un asemenea obiectiv, dacă se pune în funcțiune la nivelul infrastructurilor de cazare, de servicii, facilități. Vedem cum s-au dezvoltat orașele înfrățite cu orașul Covasna, ca de exemplu, Gyula, care pe lângă partea de tratament medical balnear, s-a axat și pe agrement și pe wellness și deja a țintit un alt public mai bine plătitor, care vine de pe piața concurențială. Cam așa am vrea să facem și noi”, a mai explicat primarul. 

Ministrul Dezvoltării a vorbit de demers în februarie, la Sfântu Gheorghe 

Când a fost în februarie a.c., în vizită de lucru în județul Covasna, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila a vorbit despre acest obiectiv: „La Covasna vom finanța construirea unui centru balneoclimateric multifuncțional. Proiectul există și e elaborat de către oraș, pe banii orașului”, a spus ministrul.  

În același context el a precizat că vor fi investiții majore și în alte orașe din județ: clădire nouă pentru spitalul de pneumonie din Sfântu Gheorghe , finalizarea lucrărilor la bazinul de înot Târgu Secuiesc, sală de sport cu 180 de locuri în tribune la Baraolt, respectiv un bazin de înot didactic la Întorsura Buzăului. 

Facilități prevăzute 

Centrul balneoclimateric multifuncțional va avea scopul de a pune în evidenţă și valorifica resursele naturale și terapeutice ale zonei, având în vedere că va fi construit la poalele pădurii. 

Potrivit studiului de fezabilitate, centrul va avea în exterior spații verzi, zone pietonale, teren de sport multifuncțional, tobogane acvatice (atât la interior, cât și la exterior), cabinet pentru masaj terapeutic și de relaxare, cabinet de cosmetică, restaurant, bar, saună, mofetă, salină, piscină cu apă minerală, spații pentru relaxare cu șezlonguri și hamace, plus multe altele. Printre facilități, aici ar urma să existe biosaună, cameră finlandeză, cascadă de gheață, saline, camere de relaxare cu muzică ambientală. 

„Se dorește crearea unei baze de agrement care să completeze şi să diversifice oferta de opțiuni de petrecere a timpului liber atât pentru locuitorii orașului Covasna, cât şi pentru turiștii care vizitează zona. Clădirea şi amenajările propuse vor contribui la valorificarea cadrului natural, punând în valoare relieful şi priveliştea oferită de amplasament, prin crearea de terase și spaţii pentru relaxare şi promenadă şi prin orientarea vitrajelor către peisajul montan”, se arată în studiul de fezabilitate.

Aici se vor crea și aproximativ 60 de locuri de muncă. 

Acum, poate e de spus și că succesul obținerii de finanțare pentru acest proiect mai ține și de trăinicia coaliției de Guvernare.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.