STIREA ZILEI 1 iulie 2019

Sfântu Gheorghe, din nou un mare șantier

de Iulia Drăghici - Taraș | 2291 vizualizări

Mai multe străzi din reședința de județ sunt vizate de reparații capitale și modernizări 

Municipiul reședință de județ, Sfântu Gheorghe, se află din nou în mijlocul lucrărilor de amploare în ceea ce privește infrastructura. Autoritățile anunță începerea lucrărilor în trei zone importante din oraș, care vor aduce cu sine schimbări de sensuri și restricții importante pe mai multe străzi. 

În vizorul autorităților au intrat anul acesta străzile Kós Károly (din nou), Crângului și Puskás Tivadar. Cele două din urmă vor fi închise complet circulației autovehiculelor, iar pe multe dintre străzile din apropierea lor se va instaura din nou dublul sens în perioada derulării lucrărilor. 

„Strada László Ferencz a fost asfaltată. Pe Andrei Șaguna se lucrează. Pe Vulturilor a fost pus asfaltul pe trotuar, urmează, poate chiar azi, să se pună stratul de uzură. Pe Kós Károly se lucrează, pe Puskás Tivadar încep lucrările la începutul săptămânii viitoare. Pe Crângului ar trebui să înceapă lucrările săptămâna viitoare. Deci se lucrează în acest moment în șapte, opt locuri în oraș și sper ca până la sfârșitul verii vor mai fi predate câteva străzi în oraș”, a declarat vineri, 28 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. 

Strada Crângului, închisă complet

Lucrările de reabilitare a străzii Crângului, mult-așteptate și anunțate, vor începe în curând, spun așadar, reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe. Important de știut este că multe dintre străzile din zonă vor suferi modificări ale sensurilor de trafic din acest motiv. 

Lucrările vor fi unele ample şi vor cuprinde de la reabilitarea sistemului de apă şi canalizare, până la fundaţia şi asfaltarea străzii, dar şi modernizarea sistemului de iluminat public.

Având în vedere amploarea lucrărilor, circulaţia rutieră va fi închisă în totalitate pe strada Crângului, astfel că aproape toate străzile adiacente vor suferi modificări ale sensurilor de trafic.

Străzile Császár Bálint, Livezii, Sălciilor, Nicolae Grigorescu şi Muncitorilor, care acum sunt cu sens unic, vor deveni cu dublu sens, pentru a putea permite intrarea şi ieşirea din aceste zone”, transmite Primăria. 

Aici se schimbă și regimul de parcare, mai informează autoritățile.

„Pe aceste străzi, oprirea autoturismelor va fi interzisă, pentru a putea permite accesul pe ambele sensuri de circulaţie.

În ceea ce priveşte locurile de parcare, Primăria pune la dispoziţia locuitorilor din zonă un spaţiu de parcare provizoriu în curtea Urban Locato, între străzile Fabricii, Császár Bálint şi Crângului”, informează aceeași sursă.  

De la apă și canalizare, până la iluminat public – lucrări și pe strada Puskás Tivadar

Și strada Puskás Tivadar va fi complet închisă circulației pe durata lucrărilor, anunță autoritățile, care informează de asemenea că străzile din zonă vor suferi astfel ample modificări la regimul circulației. 

„Primăria municipiului Sfântu Gheorghe anunţă începerea lucrărilor de reabilitare a străzii Puskás Tivadar, pe porţiunea dintre strada Oltului şi strada 1 Decembrie 1918, urmând ca în curând să se lucreze şi pe porţiunea dintre strada 1 Decembrie 1918 şi intersecţia dintre b-dul Gen Grigore Bălan şi strada Daliei. Pe cea de-a doua porţiune se va putea începe reabilitarea după ce Gospodăria Comunală va termina lucrările necesare în zonă.

Lucrările vor fi unele ample şi vor cuprinde de la reabilitarea sistemului de apă şi canalizare, până la fundaţia şi asfaltarea străzii, dar şi modernizarea sistemului de iluminat public. Stâlpii de iluminat vechi vor fi desfiinţaţi, iar cablurile aeriene vor fi introduse în pământ.

Având în vedere amploarea lucrărilor, circulaţia rutieră va fi închisă în totalitate pe strada Puskás Tivadar, astfel că aproape toate străzile adiacente vor suferi modificări ale sensurilor de trafic.

Când vor începe lucrările şi pe a doua porţiune, accesul dinspre strada Málik József, în spatele blocului 18 de pe strada 1 Decembrie 1918, cât şi dinspre străzile Nuferilor, Sporturilor şi Daliei va fi interzis. În acelaşi timp, strada din spatele blocului 30 de pe B-dul Gen. Grigore Bălan va deveni cu dublu sens, pentru a putea permite accesul pe ambele sensuri de circulaţie”, arată un comunicat de presă al Primăriei Sfântu Gheorghe. 

S-au reluat lucrările pe strada Kós Károly

Încântarea locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe la auzul veștii că măcar o parte din strada Kós Károly a ieșit din stadiul de șantier a durat cam o iarnă și o primăvară, pentru că acum, în zonă iar se derulează lucrări ample. Constructorul a obținut avizele și a început deja lucrările pe sensul de intrare în oraș. 

Lucrările vor fi efectuate în mai multe etape, pentru a nu bloca în totalitate circulaţia în zonă. 

În prima etapă se va închide tronsonul cuprins între strada Părâului şi strada Andrei Şaguna pe jumătate de cale, permiţând circulaţia auto dinspre centru către llieni şi devierea circulaţiei dinspre llieni către centru pe strada Părâului (devine cu dublu sens) – strada Ţigaretei – strada Sălciilor – strada Fabricii. Astfel, strada Ţigaretei va deveni cu sens dublu pe porţiunea dintre strada Kós Károly şi intersecţia cu strada Pârâului.

A doua etapă va presupune închiderea tronsonului cuprins între strada Părâului şi strada Jókai Mor pe jumătate de cale, permiţând circulaţia auto dinspre llieni către centru, iar circulaţia dinspre strada Fabricii către llieni şi Vâlcele se va realiza pe ruta ocolitoare pe strada Dózsa György – strada Bolyai János.

Ultima etapă va închide circulaţia în intersecţia străzilor Kós Károly cu Jókai Mor, permiţând circulaţia auto dinspre llieni către centru, circulaţia dinspre centru către llieni desfăşurându-se pe ruta ocolitoare strada Dózsa György – strada Bolyai János, urmând ca circulaţia dinspre Vâlcele către centru să se desfăşoare pe ruta ocolitoare strada Bolyai János – strada Dózsa György – strada Kós Károly. Această etapă va avea un timp de execuţie de maximum două săptămâni.

La fel ca în cazul celorlalte sectoare ale străzii, care au fost reabilitate în ultimii ani, şi pe această porţiune lucrările vor fi unele ample şi vor cuprinde de la reabilitarea sistemului de apă şi canalizare, până la fundaţia şi asfaltarea străzii, dar şi modernizarea sistemului de iluminat public”, mai arată aceeași sursă. 

Pe strada Crângului lucrările vor fi executate de SC Drumuri şi Poduri Covasna SA, pe Puskás Tivadar de Valdek Impex SRL, iar pe Kós Károly de constructorul SC Morani Impex SRL. 

Deși binevenite și necesare, lucrările de modernizare a străzilor nu aduc doar bucurie locuitorilor orașului, ci și bătăi de cap și nervi, din cauza circulației îngreunate. 

„Mai bine mergem pe jos, cu atâtea lucrări in oraș, ocoliri și restricții! Și așa erau o grămada de sensuri unice și ocolim enorm, acum e și mai deprimant. Dacă vrei să ajungi de deasupra parcului central în zona Lenin, mai bine mergi pe centură decât prin oraș. Clar că nu te mai poți grăbi, că tot mult durează indiferent unde vrei sa ajungi”, ne-a spus o șoferiță din Sfântu Gheorghe. 

Gândul că în final, în ciuda greutăților din prezent, vor beneficia de o infrastructură demnă de secolul XXI, îi mai îmbunează pe cetățenii, care speră, totuși, că termenele stabilite vor fi respectate și că neplăcerile traficului îngreunat să nu dureze la nesfârșit. 

Toate modificările de trafic pot fi analizate pe hărțile puse la dispoziție de Primăria Sfântu Gheorghe, publicate în galeria foto de mai sus. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.