STIREA ZILEI 10 iunie 2021

„Școală” pentru tați sau rudele de gradul I, înainte de a intra în sala de nașteri alături de gravidă

de Iulia Drăghici - Taraș | 747 vizualizări

Spitalul Județean va iniția curs de pregătire astfel încât prezența alături de mamă în sala de nașteri să fie de ajutor pentru aceasta   

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a elaborat regulamentul de acces în sala de nașteri a unui însoțitor al gravidei, în urma recomandării venite de la Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. De anul acesta, tatăl copilului, sau o rudă de gradul I, va putea fi mai aproape de viitoarea mămică. Accesul va fi permis, însă, doar în perioada activă a travaliului și numai cu anumite condiții. Cea mai importantă este absolvirea unui curs de pregătire, organizat gratuit de spital, cu o durată de cinci ore, derulat pe parcursul a cinci săptămâni. 

„Am gândit o formă de acces și o modalitate în care accesul persoanelor în sala de nașteri să nu fie doar încă o prezență, dar să fie și de folos gravidei. (...) Este un eveniment deosebit atât în viața mamei, cât și a tatălui și este un moment pentru care trebuie să te pregătești atât sentimental, cât și din mai multe puncte de vedere. Și nu mă refer numai la achiziția de cărucioare. Sunt și alte aspecte de care trebuie să ții cont când te duci acasă după trei-patru zile cu o persoană nouă, pe care trebuie să o îngrijești”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert. 

Primul curs începe în 24 iunie  

Primul curs va începe în 24 iunie a.c.. Acesta este structurat pe durata a cinci săptămâni, câte o oră, în fiecare joi. Astfel, cei care vor să fie alături de gravidă în perioada activă de travaliu vor afla despre sarcină, graviditate, naștere pe cale vaginală, cele patru etape ale nașterii, complicațiile acesteia, îngrijirea unui nou-născut, ce înseamnă tranziția la viața extrauterină, ce înseamnă alăptarea, dar și ce situații neprevăzute pot apărea în timpul unei nașteri. De asemenea, va fi și o sesiune pentru discuții, întrebări și răspunsuri. Cu alte cuvinte, va fi o perioadă de pregătire pentru cei care își doresc să ofere suport moral gravidelor în orele de dinainte de naștere, în cazul celor care pot și aleg să facă acest lucru pe cale naturală. 

Cursul va fi bilingv, româno-maghiar, și cu discurs adaptat nevoilor participanților, iar profesori vor fi medici din spital, de la secțiile de Obstetrică – Ginecologie și Neonatologie. 

La finalul cursului, fiecare participant va primi un certificat de pregătire pentru naștere, dar doar dacă a luat parte la fiecare dintre cele cinci ședințe. Acest document îi va da posibilitatea să fie alături de gravidă doar în perioada activă a travaliului, în sala de nașteri. 

Accesul se face și pe baza unei cereri, atât din partea celui care dorește să participe, soț, partener de viaţă sau rudă de gradul întâi, dar în primul rând e nevoie de o cerere scrisă de gravidă, în care își dă acordul. 

De subliniat este că nu va fi permis accesul în timpul expulzării fătului, au spus reprezentanții spitalului.

De asemenea, este util de subliniat că nici în cazul operațiilor de cezariană nu se permite accesul aparținătorilor, din motive lesne de înțeles, respectiv pentru că este vorba despre o intervenție chirurgicală. Dar și în acest caz, persoanele care urmează cursul vor putea participa la îngrijirea copilului imediat după naștere. 

Pe lângă certificatul obținut în urma celor cinci cursuri, respectiv cererile amintite, cei care vor să fie alături de gravidă la naștere trebuie să fie vaccinați anti-COVID, cu minimum 10 zile de la rapel, să facă un test RT PCR la spital (care costă 300 de lei) sau dacă a trecut prin boală să prezinte un test de anticorpi, care să dovedească faptul că este protejat împotriva noului coronavirus. 

Spitalul va asigura participanților echipamentele de protecție necesare. 

Pentru că regulamentul acestui program este foarte strict, el prevede ca în cazul în care sunt complicații majore, accesul aparținătorului să fie restricționat, iar decizia o va lua medicul. 

În plus, se va opri accesul aparținătorului și în cazul în care în sala de travaliu sunt și alte paciente.  

De asemenea, nu se pot face fotografii și nici filmulețe.

În perioada aceasta, prezența unei terțe persoane are un real folos, pentru că e de mare importanță susținerea psihică a femeii. Deci e vorba de perioada de patru-cinci ore, până înainte de expulzia fătului. (...) E un lucru destul de complicat, dar încercăm să facem așa încât să fie bine pentru toată lumea, atât pentru gravidă, cât și pentru tătici sau aparținători, dar și pentru noi, pentru că este un act medical care trebuie să decurgă în maximă siguranță”, a spus medicul primar ginecolog, András Pál, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie.

Săptămâna viitoare, Spitalul Județean va publica pe site și pagina de Facebook toate detaliile privind înscrierea pentru curs, respectiv regulile pentru accesul taților sau rudelor de gradul I în sala de nașteri. 

Sursa foto: Unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.