STIREA ZILEI 17 decembrie 2018

Sărbătoarea celor mai harnici și dedicați covăsneni, la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1334 vizualizări

Balul Voluntarilor, ajuns la ediția a IX-a, și-a premiat voluntarii

Cei mai harnici și dedicați covăsneni, voluntarii care își pun timpul liber la dispoziția comunității din care fac parte, au fost sărbătoriți vineri, 14 decembrie, în cadrul Balului Voluntarilor din județul Covasna. Bilanțul lui 2018 arată că aici voluntariatul nu mai este excepția, ci regula, dat fiind faptul că peste 34.000 de persoane s-au implicat în proiecte dedicate comunităților locale din județ.

La ediția a IX-a a Balului Voluntarilor, organizat vineri la Restaurantul Park din Sfântu Gheorghe, au luat parte 130 de voluntari de la 31 de organizații covăsnene. Astfel, Voluntarii Anului au fost premiați într-un cadru festiv.

Printre aceștia s-a remarcat „Cel mai tânăr voluntar”, Albert Gergő, în vârstă de doar 6 ani, care în ciuda vârstei a luat parte la numeroase evenimente de voluntariat în cadrul asociației Tineretul Maltez din Sfântu Gheorghe.

De asemenea și „Cel mai experimentat voluntar” a fost un premiu special, acordat anul acesta doamnei Pokhé Éva, din cadrul L.A.B. Életmentő Kupakok din Sfântu Gheorghe.

Asociația Salvatore a fost premiată pentru programul „Fii atent la sănătatea ta!”, ajuns anul acesta la mai mult de 18.000 de persoane.

Voluntarii prezenți în această seară își sacrifică cea mai mare comoară: timpul. Voluntariatul a devenit un mod de viață pentru noi. Doar dacă adunăm proiectele cu cel mai mare număr de participanți avem 33.903 și aceștia sunt doar participanții de la un eveniment de la fiecare organizație. Cred cu tărie că activitatea depusă de ONG-urile din acest județ mic este un model pentru întreaga țară”, a declarat, în deschiderea Balului, coordonatoarea Centrului de Voluntariat din județul Covasna, Grüman Éva-Orsolya.

În deschiderea evenimentului au mai luat cuvântul și președintele Asociației HARIT, Kelemen Szilárd, președintele Fundației Județene pentru Tineret Covasna, Kristó Kinga și președintele Asociației de Tineret „Alexandru Ducancea”, Maria Badiu. Toți au evidențiat rolul pozitiv pe care îl au organizațiile non-guvernamentale în cadrul comunităţilor locale.

La cei 15 ani, Asociația de tineret „Alexandra Ducancea” a fost premiată la Balul Voluntarilor, iar doamna Doina Pătrunjel a primit diploma pentru „Cel mai activ voluntar al anului”. Cu toții știm că nu doar anul acesta am fost voluntari, însă în spatele muncii noastre stau eforturile tuturor colegilor și tinerilor voluntari întorsureni care au făcut din voluntariat un mod de viață, așa cum minunat se spunea la Balul voluntarilor! Așadar, să fim tineri și prin voluntariat!”, a scris pe Facebook președintele Asociației „Alexandra Ducancea”, Maria Badiu.

Titlul de „Voluntar al Anului 2018” a ajuns și la coordonatoarea Centrului de Tineret din Întorsura Buzăului, Doina Pătrunjel, cea care, în urmă cu o săptămână a organizat una dintre cele mai importante evenimente din zona Buzaielor, Semicentenarul liceenilor întorsureni, pentru a marca astfel aniversarea de 50 de ani de la înființarea învățământului liceal la Întorsura Buzăului.

„Începând cu anul 2016, Asociația de Tineret „Alexandra Ducancea” din Întorsura Buzăului a fost invitată  la Balul Voluntarilor organizat anual la Sfântu Gheorghe, împreună cu alte asociații din județul nostru. Și anul acesta, Grüman Éva, coordonatoarea Centrului de Voluntari, căreia doresc să îi mulțumesc, ne-a invitat să participăm la cea de a IX-a ediție a balului, unde ne-am bucurat de o atenție specială, de o atmosferă caldă, prietenoasă, de muzică de bună calitate și de întâlnirea cu foști și viitori  parteneri.

Acordarea titlului de „voluntar al anului 2018” reprezintă recunoașterea eforturilor depuse în calitate de lucrător de tineret și coordonator voluntar al Centrului de Tineret Întorsura Buzăului de a activiza comunitatea întorsureană și, mai ales, de a identifica nevoile și de a valoriza inițiativele tinerilor. Voluntar al anului 2018 este fiecare dintre sutele de participanți la evenimentul dedicat semicentenarului liceului întorsurean, cei care au refăcut drumul strămoșilor noștri spre Alba Iulia prin Marșul Centenarului, cei care au avut grijă ca mediul în care trăim să rămână curat (Let׳s do it, Romania!), cei care se implică în campaniile  umanitare, adică toți cei care au implementat proiectele propuse de Centrul de Tineret prin Asociația de Tineret „Alexandra Ducancea”!”, ne-a declarat Voluntarul Anului din zona Întorsurii Buzăului, Doina Pătrunjel.

„Voluntarii iubesc oamenii și vor să îi vadă fericiți!”

Aceasta a punctat totodată că își dorește să îi vină alături și alți voluntari din zona Buzaielor, în misiunea de a găsi soluții bune pentru probleme din comunitate.  

Întotdeauna am apreciat oamenii care au puterea sa se oprească o clipă din vârtejul vieții cotidiene – în care ne afundăm tot mai mult – și oferă celorlalți puțin din timpul, energia, talentul și competența lor, adică, voluntarii! Sunt bucuroasă de fiecare dată când tinerii mă întreabă dacă avem nevoie de voluntari! Aceasta este întoarcerea la normalitate! Voluntarii sunt răsplătiți cu zâmbete, cu emoție, cu o strângere de mână sau cu un simplu „mulțumesc”, dar aceste recompense sunt foarte prețioase  și îi determină să continue! Voluntarii iubesc oamenii și vor să îi vadă fericiți! Am convingerea că fiecare dintre noi primește ceea ce oferă și ceva în plus, de aceea îi invit pe toți întorsurenii care vor sa se implice în transformarea comunității noastre să se adreseze Centrului  de Tineret Întorsura Buzăului pentru a găsi împreună cele mai bune soluții”, a mai punctat aceasta.

Scopul Balului Voluntarilor din județul Covasna, organizat anual în preajma zilei de 5 Decembrie – Ziua Internațională a Voluntarilor, este acela de a mulţumi voluntarilor pentru munca depusă pe parcursul anului, context în care se premiază cele mai active organizaţii şi cei mai harnici voluntari.

Balul Voluntarilor din județul Covasna este o recunoaştere adusă voluntarilor cu care organizaţiile din județul Covasna lucrează, pentru contribuţia pe care ei o aduc la dezvoltarea durabilă a comunităţii locale”, transmit organizatorii.

Programul Balului a cuprins activităţi interactive şi festive menite să faciliteze dialogul între invitaţi, să celebreze realizările voluntarilor şi să sublinieze importanţa voluntariatului în dezvoltarea sustenabilă a comunităţii locale.

Balul a fost deschis cu un concert al corului de tineri Harmónia din Sfântu Gheorghe, înființat în 2013. După festivitatea de premiere, evenimentul s-a încheiat cu un spectacol oferit de doi dansatori de la Clubul de dans Kék Hold, Barabás Bea și Sánta Máté, un duo înființat în urmă cu 10 ani.

Balul Voluntarilor din județul Covasna a fost organizat de Centrul de Voluntariat din județul Covasna, cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe și cel al Fundației Communitas.

Sursă foto: Biroul de presă Centrul de Voluntariat din județul Covasna și Facebook/ Doina Pătrunjel.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.