STIREA ZILEI 25 noiembrie 2021

Săptămânal, medicii de la SJU Covasna diagnostichează câte un caz nou de cancer în zona feței sau gâtului

de Iulia Drăghici - Taraș | 2840 vizualizări

Sfaturile specialiștilor și care sunt simptomele care ar trebui să îi ducă pe covăsneni la control 

Săptămânal, medicii Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe depistează câte un caz nou de tumoare situată în zona capului sau gâtului, ceea ce înseamnă aproximativ 60 de noi astfel de diagnostice pe an, a spus miercuri, într-o conferință de presă, medicul specialist ORL, dr. Barabás Márta. 

Incidența acestor cazuri înregistrează o creștere, atât la nivel județean, cât și național. 

Tumorile maligne la nivelul capului și gâtului sunt în creștere. Privind incidența, pe plan național sunt pe locul trei. Noi, în Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe avem săptămânal un caz nou de cancer în sfera capului și gâtului. Asta înseamnă aproximativ 60 de cazuri pe an. Din păcate și grupa de vârstă este din ce în ce mai mică. Factorii de risc sunt fumatul, consumul de alcool, dar este legat și de infecția cu virusul papiloma uman. În relativ scurt timp poate să evolueze o astfel de boală spre complicații funcționale și înrăutățirea calității vieții”, a declarat medicul specialist O.R.L, dr. Barabás Márta. 

Specialiștii mai precizează că în cazul acestor pacienți este foarte importantă abordarea multidisciplinară a tratamentului, care este de regulă personalizat, pentru fiecare situație în parte. 

Ceea ce este foarte greu în tratarea acestor pacienți, este că de obicei sunt tratate niște organe și țesuturi cu funcționalitate extrem de importantă, cum ar fi limba, buza, laringele și orice excizie la nivelul acestor organe va rezulta într-un deficit funcțional foarte accentuat. De multe ori, și medicul și pacientul se găsesc în situații de decizie, în care trebuie să ia decizia radicalității situației. Din păcate, o tumoră malignă, cu cât se tratează mai conservativ, cu atât riscul de recidivă va fi mai mare, cu cât se tratează mai radical, riscul de recidivă scade semnificativ”, a explicat și medicul specialist în chirurgie oralo-maxilo-facială, dr. Fábián Zoltán, colaborator al SJU Covasna.  

Nu există niște simptome neapărat specifice acestor afecțiuni, dar există niște semnale care ar trebui să dea de gândit, explică medicii, iar prezentarea la control ar trebui să se facă foarte repede. 

Nu sunt niște simptome neapărat specifice. Problema cea mai mare este că pacienții care au cancere la nivelul capului și gâtului ajung la prima consultație în stadii avansate. Deci în cazul în care observă cineva că are leziuni exulcerate sau niște plăgi la nivelul gurii care nu se vindecă, nu neapărat dureroase, dar apar dificultăți de alimentație, care nu trec în două-trei săptămâni, sau răgușeală, care ține mai mult de trei săptămâni, obstrucție nazală care persistă fără un alt factor, nodul la nivel cervical, la nivelul gâtului, neapărat să se prezinte cât mai repede în ambulatoriul de specialitate, unde putem să confirmăm sau infirmăm diagnosticul. Factorul de timp este cel mai important”, a mai declarat medicul specialist O.R.L, dr. Barabás Márta.

Cât despre prevenție, aceasta include două paliere: reducerea factorilor de risc și screening. 

Prevenția primară constă în reducerea factorilor de risc sau eliminarea lor, fumatul, alcoolul, iar prevenția secundară constă în screening. Dacă observ ceva care este suspect neapărat trebuie să mă adresez medicului specialist”, a punctat dr. Barabás Márta.

Tot medicul specialist O.R.L. a mai precizat și că, în ciuda pandemiei, doctorii au fost și sunt disponibili, dar că „probabil și din cauza fricii, oamenii au ajuns mai târziu, dar dacă cineva a avut intenția să se prezinte la consult, totul a decurs fără probleme”.

Subiectul creșterii numărului de cazuri noi de tumori diagnosticate a fost abordat într-o conferință de presă în care s-a vorbit despre faptul că Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a intrat în finala celei de-a doua ediţii a „Romanian Healthcare Awards”, fiind prezent la categoria „Calitatea Serviciilor Medicale și Siguranța Pacientului”, cu proiectul „Utilizarea implantelor cranio-faciale personalizate în reconstrucția traumatismelor și ablațiilor osoase în patologia oncologică a capului”. 

Astfel s-a vorbit despre faptul că o femeie în vârstă de 43 de ani din Ozun a beneficiat în luna august de o operație în premieră în rândul spitalelor județene din țară, care a durat aproximativ 10 ore, în care au fost implicați 10 medici din șase specialități. 

Sursa foto: Tima Miroshnichenko/Pexels

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.