STIREA ZILEI 13 ianuarie 2021

REPORTAJ. Strigătul unui sistem de sănătate bolnav

de Iulia Drăghici - Taraș | 3082 vizualizări

De ce au protestat în fața Prefecturii Covasna zeci de lucrători în sistemul sanitar

Respect față de oameni și față de drepturile lor. Aceasta a fost cerința principală strigată, sus și tare, în cadrul acțiunii de protest, organizată de Sanitas Covasna, marți, în fața Prefecturii. Zeci de lucrători din sistemul sanitar, asistente, infirmiere, îngrijitori, chiar și de la ambulanță și lucrători în sistemul social, s-au alăturat acțiunii, cam vreo 80 după unele numărători, să arate că s-au săturat de nedreptăți, în ciuda pandemiei și a frigului. 

Bătaia de ora 12:00 a ceasului din zona centrală a municipiului Sfântu Gheorghe a fost parcă cea care a dat semnalul de adunare în fața Prefecturii. În scurt timp s-au împărțit steagurile, de culoare albă pe care era vizibilă stema organizatorului, Sanitas Covasna, dar și fluiere multicolore. Prin portavoce, liderii acțiunii au expus, rând pe rând, nemulțumirile principale care i-au determinat să organizeze acest eveniment.

Cea mai mare nemulțumire rezultă din acest aspect, că fără nicio consultare și dialog social, Guvernul României a decis peste noapte, publicând în data de 31 decembrie 2020, o ordonanță de Urgență prin care a înghețat salariile. Așteptăm de la dumneavoastră și de la Guvernul pe care îl reprezentanți în acest județ măsuri clare și revenire la această măsură. Nu mai suntem dispuși să stăm să așteptăm după 31 de ani”, a spus președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, la începutul protestului, ca un mesaj către prefect și colegii săi. O pauză scurtă a fost urmată de un val de fluierături și gălăgie. Când liniștea s-a instalat, discursul public a continuat: „Ne-am săturat să avem sporuri pentru condițiile de muncă, pentru orele desfășurate în zilele de sâmbătă și duminică sau gărzile medicilor plătite la alt nivel de salariu, adică cel din ianuarie 2018. Prin aceeași ordonanță de urgență, aceste sporuri rămân în continuare calculate la un alt salariu, fără măriri. Discutăm de niște condiții draconice în spitalele publice și sistemul de asistență socială. Domnule prefect, aceasta este a doua mare revendicare a noastră!”. S-a repetat momentul de fluierături și gălăgie. 

„O altă importantă revendicare vizează sistemul de asistență socială, medico-social. Toate ONG-urile care au activat în perioada stării de urgență trebuie prinse ca beneficiari direcți ai activității și răsplătiți de Parlament. (...) Vrem stimulentul de risc, așa cum s-a acordat la o parte a sistemului sanitar. Vrem aplicarea legii și pentru colegii din asistența socială, din unitățile medico-sociale, de la fundații, care ar fi trebuit nu acum, ci în vara anului anterior, să beneficieze de acest stimulent de risc”, a mai spus liderul acțiunii. La fiecare pauză, gălăgia se aprindea parcă tot mai tare. 

După 15, 20 de minute sau chiar mai devreme de la începerea protestului, ușa prefecturii s-a deschis. A ieșit cu jumătate de corp fostul comandant al IPJ Covasna, actualmente angajat al Instituției Prefectului, Eugen Palade, care le-a făcut un semn, amabil și discret, liderilor Sanitas, probabil să îi poftească la discuții. Gestul său a rămas fără reacție, așa că evenimentul a continuat până la ora 13:00. 

În sânul ei, al mulțimii, se puteau auzi, pe lângă strigătele concertate, și discuții. Nu erau animate, ca la alte proteste, de zâmbete, pentru că nici nu se prea vedeau de măști, nici de povești de familie, ci în grupuri, cei care mai aveau chef de vorbit în afara protestului, tot despre greutățile și inechitățile din sistem discutau. Alții ascultau ce se striga la portavoce și răspundeau, îndemnați, în cor: „Rușine! Rușine! Rușine!”. 

Nu a fost nicidecum un eveniment violent, dar a fost unul apăsător, pentru că nu a fost greu de imaginat că nu mici au fost frustrările care i-au determinat pe oameni să iasă din case, în timpul lor liber, după ture de 12 ore de muncă, să își strige nemulțumirea. 

În 2017 au promis ridicarea salariului, treptat, pentru personalul auxiliar. Guvernul de atunci a semnat. Ne-au promis și anul trecut înainte să fie alegerile și acum nu vor să respecte. A doua problemă este că sporurile se socotesc la salariul de bază din 2018, decembrie. Ar trebui să se socotească la baza la care lucrez, până la urmă”, ne-a spus o infirmieră, care este de 21 de ani în sistemul medical covăsnean. 

Despre munca în perioada pandemiei, aceasta a spus: „A fost foarte greu. A depins pentru fiecare, în funcție de secții și cum a avut parte, dar nu a fost ușor. Cei care lucrează în sănătate, ei sunt în prima linie. A fost un an destul de greu și nici anul ăsta nu va fi mai ușor”.

În tot acest timp, scandările continuau. „Rușine, domnule prefect, rușine că astăzi trebuie să stăm în zăpadă, să vă aducem la cunoștință toate nemulțumirile tuturor categoriilor de salariați din sănătate și asistență socială!”, se mai auzea, prin portavoce, Neagovici, iar apoi mulțimea îl urma: „Rușine, rușine, rușine!”. 

Teama de un nou val de îmbolnăviri COVID 

Câțiva metri mai încolo, am întâlnit o altă infirmieră, alături de o îngrijitoare, ambele de la secția de Pneumologie a Spitalului Județean. 

Noi lucrăm cu suspecți COVID, cu TBC-iști, cu de toate. (...) Puține speranțe avem că o să fie mai bine”, ne-au spus acestea. Dar, totuși, chiar și cu aceste gânduri, și-au făcut curaj să iasă în frig, în timpul lor liber, măcar să încerce să schimbe ceva. 

Cine crede că e ușor, să meargă pe o secție din asta, să se îmbrace în echipament, să vadă cum e. Au fost locuri de muncă scoase la concurs. Când aflau cunoscuții că lucrez câte 12 ore pe zi nu mai voiau nici să încerce”, a spus femeia care lucrează pe postul de îngrijitoare. 

Cele două ne-au spus și că nu se așteaptă ca în perioada următoare situația să devină mai bună, ci dimpotrivă, că deja încep, din nou, să se înmulțească îmbolnăvirile cu SARS-COV-2, chiar dacă tendința a fost descrescătoare în perioada sărbătorilor de iarnă. Ba mai mult, cazurile care ajung acum la spital sunt din ce în ce mai grave, pentru că oamenii refuză să ceară din timp ajutorul medicilor și preferă să stea acasă până ajunge să fie prea târziu.  

Ne gândim cu groază că o luăm de la capăt. Iar nu o să mai avem concediu, e obositor. Și pentru asistenți, și pentru infirmiere și pentru îngrijitoare. Pentru toți salariații”, ne-a spus femeia care lucrează de peste 4 ani ca îngrijitoare. 

Infirmiera cu peste 10 ani de experiență în domeniu a spus și că protestează pentru că nu și-a primit drepturile, dar nu pentru că ar vrea pretenții de salariu cât al medicului, care, bineînțeles, merită plătit. Pe lângă sporuri la zi sau alte beneficii, nici voucherele de vacanță nu au ajuns la lucrătorii din sănătate, ne-a spus aceasta, decât anul trecut, în an de pandemie, când nu și-au putut lua liber să plece în concediu. Dar poate că cea mai mare dorință a acesteia este să fie tratată cu respect. 

Asta e imaginea, că o ducem bine, că sunt salarii mari în sănătate. Lumea ne pune pe Facebook că nu ne purtăm frumos și că așa și pe dincolo. Suntem umiliți de toată lumea”, a spus femeia. 

Vaccinarea, soluția cu mai multe întrebări decât răspunsuri 

Chiar dacă vaccinarea a născut speranță pentru multă lume că viața va reveni la normal, cei din domeniul sănătății nu par să fie așa de optimiști. 

Deocamdată, adevărul e că marea majoritate nu acceptă vaccinarea”, ne-a spus infirmiera, în vreme ce colega ei a completat: „Nu suntem informați, nu sunt explicații, nu este transparență. Mă vaccinez acum, dar ce se întâmplă peste trei, patru ani. Da, te protejează, dar până când? Oamenilor le este frică. Avem copii, părinți”. 

Pe de altă parte, nu este de ignorat nici atitudinea multora dintre trecători care nu au ridicat privirea din pământ când au ocolit sau au trecut direct prin mulțimea de protestatari. De altfel, nu sunt puțini cei din rândul populației care spun că salariile mărite ale celor din sănătate nu îi îndreptățește pe oameni să protesteze, mai ales că „intri în spital cu o boală și ieși cu șapte”, după cum ne-a spus, la finalul acțiunii de protest, un bărbat din Sfântu Gheorghe. 

Discuții și cu prefectul 

Abia după ce le-a mulțumit de participare celor veniți să își strige nemulțumirile, reprezentantul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, dar și vreo alți doi colegi ai săi au intrat în sediul prefecturii. Afară, mulțumea a început să se disperseze.

Organizatorii acțiunii s-au întâlnit cu prefectul, de la care au primit asigurări că nemulțumirile lor vor fi transmise mai departe. 

Sunt revendicări justificate, în bună parte. I-am asigurat că vom face totul ca informațiile să ajungă exact așa cum au fost prezentate și solicitările dumnealor către ministerele abilitate, pentru că se pare că o să fie necesare mai multe acorduri din partea ministerelor de resort. (...) Am ținut să le mulțumesc pentru că au fost alături de noi în toată lupta cu COVID-ul pe perioada anului trecut, cât și acum și că nu ne lasă. Le-am solicitat să dea dovadă de sentimente umane și să pună mai presus de orice activitatea în rândul comunității. Vreau să îi susțin în continuare ca să își obțină, în măsura în care este posibil, drepturile solicitate”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, după întâlnirea cu reprezentanții Sanitas, prefectul Iulian Todor. 

Pe lângă urmele de papuci bătătorite în zăpadă, a rămas în urma protestatarilor un sentiment de tristețe și oboseală. Ca o imagine a realității sistemului sanitar, după 11 luni de luptă neoprită cu pandemia și după decenii de război cu nepăsarea. 

Dar astfel de acțiuni vor mai avea loc, a ținut să mai puncteze liderul Sanitas, dacă revendicările oamenilor nu vor fi luate în seamă. „Vom reveni, vă asigurăm, până când cele trei probleme vor fi remediate”, au fost cuvintele rostite de liderul Sanitas Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.