STIREA ZILEI 25 ianuarie 2021

(FOTO/ VIDEO) REPORTAJ Mica sărbătoare a Unirii

de Iulia Drăghici - Taraș | 1876 vizualizări

Cum s-a resimțit Ziua Unirii Principatelor, marcată la Sfântu Gheorghe fără public și defilare 

Chiar dacă într-un cadru restrâns, la fel ca de Ziua Națională a României, Ziua Unirii Principatelor a fost marcată duminică, 24 Ianuarie și în reședința județului Covasna. Evenimentul de la Sfântu Gheorghe nu a fost cu mult diferit față de cel de 1 Decembrie, însă, de această dată, a venit cu un mesaj împletit în jurul cuvântului „Unire”, dar nu atât pentru țară, cât împotriva pandemiei și virusului SARS-COV-2. Și „Hai să dăm mână cu mână” a avut parcă alt ecou față de anii trecuți. 

Primul aspect diferit remarcat față de sărbătorile de Ziua Unirii Principatelor din anii trecuți, marcate la data de 24 ianuarie, a fost vremea. Duminică a fost deosebit de însorită și prietenoasă. Nu țin minte ca acest eveniment să fi fost vreodată scăldat în soare și căldură ca acum. Parcă timpul voia să le facă în ciudă celor care în alți ani luau parte la eveniment în număr mare, dar acum nu au mai avut voie. În memorie îmi vin geruri, mâini înghețate, nări lipite, pomeți roșii și gândul că „oare militarilor le-o fi făcând plăcere să stea nemișcați atâta timp pe așa frig?”. Răspunsul venea automat, tot în capul meu, pentru că de fapt „ei sunt antrenați să meargă pe câmpuri de luptă, în condiții poate mult mai vitrege”. Duminică, 24 ianuarie, au avut ceva mai mult noroc cei care au tras bățul scurt să ajungă la sărbătoarea de Ziua Unirii. Și spun asta cu o oarecare convingere că nu toți cei care au fost în formație și-au dorit să fie neapărat acolo, ci poate că s-ar fi imaginat pe la schi pe undeva, în parc cu copiii sau, pur și simplu, acasă. Poate au fost și excepții, nu zic. Dar nici măcar nu este vorba despre asta acum, pentru că oricum, ordinele sunt ordine și nu se discută, se execută. 

Încă de la 12 fără un sfert, cei câțiva militari convocați erau aliniați în fața grupului statuar „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, pe strada...Gábor Áron. Ironia sau frumusețea de a trăi într-un spațiu multicultural. Și ei și ceilalți participanți așteptau noi „ordine” să ia poziția de drepți, să înceapă odată evenimentul. 

Foșnetul s-a oprit când la microfon, puțin înainte de ora 12, a început prezentatoarea, o femeie demnă și mândră în uniforma ei de militar, să prezinte programul și să le explice celor câțiva oameni prezenți de ce sărbătoarea de acum va fi pe repede înainte, fără public, fără horă, fără defilare, fără ceai, cârnați și fasole. Pe scurt, pentru că, în ciuda a ceea ce cred prea mulți, încă e pandemie la nivel mondial. 

Ce nu a suferit schimbări față de alți ani, și nici nu era de așteptat să se întâmple acest lucru, a fost protocolul. Ca de fiecare dată, programul a fost așa: militarii iau poziția de drepți, se întâmpină persoana oficială (prefectul, însoțit de comandantul garnizoanei), se dă onorul, se trece în revistă garda de onoare, se salută drapelul de luptă, se intonează Imnul Național (moment în care aproape nimeni nu cântă, mai toți (dacă) ascultă), serviciu religios, discursuri, depuneri de coroane, Hora Unirii la boxe și...la revedere, ne vedem data viitoare, dacă ne ajută Dumnezeu! Pandemia a venit, însă, de hac unui moment care altădată devenea punctul culminant și elementul de atracție al marilor mulțimi la evenimentele naționaliste: defilarea militarilor. Din cauza anterior menționată, anul acesta nu a mai avut loc.  

Dar să ne înțelegem, chiar dacă s-a anunțat că evenimentul va fi fără public, nu înseamnă că a și fost așa. Au fost câteva zeci de persoane care s-au oprit, ca din plimbarea în care erau întâmplător angrenați, să urmărească de pe margine activitățile. Erau și jandarmi printre ei, care, cel mai probabil, se asigurau să nu se formeze grupuri mari sau aglomerații. 

Discursuri și mesaje

Țin să scot în evidență și momentul discursurilor. În primul rând, am remarcat cu ocazia acestui eveniment că avem și reprezentanți ai autorităților care pot veni în fața oamenilor, puțini câți au fost, cu discursuri proprii, fără să fie citite de pe hârtie, cum a făcut-o comandantul Garnizoanei. 

Iată încă o sărbătoare națională, pe care o petrecem în pandemie. Tot cu mască, tot cu distanțare. (...) Un eveniment atât de important ca Unirea nu putea trece nesărbătorit. (...) Este datoria noastră, a celor de astăzi, să ne amintim momentele importante ale istoriei, să îi cinstim și să îi omagiem așa cum se cuvine pe eroii neamului nostru și să transmitem mai departe importanța acestor evenimente generațiilor următoare. Totuși, cred că eroi avem și în zilele noastre. Am avut multe exemple în istorie, dar și în zilele noastre, dacă ne gândim la contextul epidemiologic actual, la pandemia care a lovit mapamondul, cred că și acum putem vorbi de eroi”, a spus, în fața microfonului, comandantul Garnizoanei și al Centrului Militar Covasna, locotenent colonelul Dorin Neagu, amintind de medici și tot personalul medical, jandarmi, polițiști, pompieri și chiar și de cei care lucrează în lanțurile de aprovizionare. „Toți merită să le spunem mulțumesc!”, a subliniat acesta. 

La momentul de discurs al prefectului, care cronologic a avut loc înaintea celui susținut de comandant, nu a fost foarte clar dacă întreg mesajul transmis a fost cel venit de la București, de la șefii din Guvern sau a fost și o parte proprie, adresată în mod special covăsnenilor cu ocazia Zilei Unirii Principatelor, mai ales că Iulian Todor a vorbit despre importanța de a fi uniți, indiferent de limba vorbită sau de etnie. 

Evenimentul pe care îl omagiem azi ne-a arătat că atunci când suntem uniți, indiferent de limba pe care o vorbim, ori cărei etnii aparținem, suntem puternici și putem răzbi peste toate greutățile cu care destinul ne încearcă. Unirea Principatelor Române nu a fost un cadou primit din partea țărilor puternice ale Europei, ci a fost rezultatul unui proces de conștientizare și voință a românilor, cu privire la moștenirea, valorile și identitatea comună. Europa a trebuit să ia doar act, să țină seama de voința de unire a poporului român, de a trăi liber și împreună, într-o Românie unită, puternică și demnă”, a spus, printre altele, în luarea sa de cuvânt, prefectul județului Covasna. Acesta nu a încheiat cuvântarea fără a transmite și că este important să se respecte în continuare regulile impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19. 

Hora Unirii... fără horă 

Un moment cel puțin interesant, ca să nu spunem „foarte frumos, să nu mai faceți!”, a fost cel al Horei Unirii. Altădată, evenimentul era unul destul de așteptat, poate la fel de mult ca parada militarilor, pentru că acel „Hai să dăm mână cu mână” era transpus din vers în realitate și avea ceva aparte. Sute de oameni de toate vârstele, de la copii, la părinți sau bunici, ocupau încet, încet, spațiul pavat din fața grupului statuar. Și ca un șarpe, mulțimea se încolăcea tot mai spre centru, în ritmul legănat de pas înainte și înapoi. Oamenii se țineau de mâini și își zâmbeau, în ciuda stângăciilor cu care venea dansul în sine. 

Acum, în schimb, a răsunat doar muzica, mângâiată parcă de razele soarelui și atât. Momentul m-a făcut să mă întreb oare cum va fi peste un an sau doi sau trei, când, scăpați de COVID, vom avea prilejul să dăm mână cu mână, regulamentar. Vom fi mai mulți, mai uniți, mai dornici de contact cu semenii? Sau dimpotrivă, până atunci vom uita importanța de a fi alături unii cu alții, uniți de dragostea, pentru unii șubrezită și modestă, pentru alții înfocată și de nestăvilit, pentru România asta bolnavă? Rămâne de văzut. 

Că e trist că a fost nevoie să se organizeze astfel evenimentul a spus și prefectul, într-un scurt interviu la fața locului, pentru ziarul nostru.  

Vă pot spune că sunt marcat de condițiile în care organizăm, într-adevăr. Dar trebuie să respectăm aceste condiții impuse. Rezultatele faptului că am fost conștienți și am respectat măsurile stabilite de autorități se văd. Județul nostru are o situație mulțumitoare aș spune. Suntem într-o descreștere a infectărilor. Sper să continuăm tot așa și să dea Dumnezeu să ajungem iar în situația de dinainte de pandemie. Nu îmi doresc altceva, decât multă sănătate pentru toți cetățenii”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, prefectul Iulian Todor. 

Ziua Națională 2021 va fi cu public? 

Dar din câte ne-a spus prefectul de Covasna, Iulian Constantin Todor duminică, s-ar putea ca de Ziua Națională, adică de 1 Decembrie, să avem parte din nou de festivitățile pe care până nu de mult le-am văzut ca plictisitoare și repetitive și cărora acum parcă, parcă le cam ducem dorul. Bineînțeles, dacă se respectă măsurile de protecție, dacă planul campaniei de vaccinare va merge conform planului, dacă avem noroc, dacă...dacă...

Aproape că aș avea convingerea că până în decembrie atât datorită efectelor vaccinării, care deja se fac, pe undeva simțite, mai puțin în România, pentru că nu avem suficiente doze, dar sper să vină și să își facă efectul scontat, am siguranța că decembrie va fi totul altfel”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, prefectul Iulian Todor. 

Poate că este momentul și util să menționăm și că, pe lângă acest eveniment, în județul Covasna au mai avut loc și alte acțiuni menite să celebreze Ziua Unirii Principatelor, ca de exemplu simpozionul cu tema „Pagini de cultură românească din  sud-estul Transilvaniei”, organizat de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Asociația GRIT vineri, 22 ianuarie sau cele organizate de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni. 

Duminică, evenimentul public, dar fără public, s-a încheiat înainte de ora 13. După ce mica mulțime s-a dispersat, în fața statuii domnitorului Mihai Viteazul a mai venit un alt grup, răzleț, cu o coroană. Au urcat scările să o depună alături de celelalte după ce s-au fotografiat având în spate parcul central din Sfântu Gheorghe. De altfel, acțiunea a fost anunțată pe rețelele de socializare, după cum am văzut ulterior. Din grup făceau parte și cunoscutul activist pentru drepturile românilor din Covasna, Harghita și Mureș, medic în Brașov, Mihai Târnoveanu de la Calea Neamului și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, dar și fostul consilier local în Sfântu Gheorghe, Rodica Pârvan. 

În opinia mea, singurul temei al prefecturii pentru o asemenea atitudine (n.red. de a organiza fără public evenimentul de Ziua Unirii Principatelor) este „poziția de drepți” din „principiul” mai bine nu fac nimic decât să greșesc. Noi avem alt temei, acela al demnității naționale din principiul cultului eroilor”, a scris, pe pagina sa de Facebook, într-o postare distribuită pe pagina Calea Neamului, Mihai Marin Târnoveanu, amintind și că anul trecut a fost și momentul în care la Sfântu Gheorghe au venit „Urșii de la Dărmănești”. 

În primă fază, un singur membru al grupului s-a rupt de echipă și s-a îndreptat să îl salute pe prefect. Ceilalți au luat coroana, steagurile României și au urcat încet treptele. Din grup s-au auzit, rostite parcă să audă prefectul, cuvintele „eu nu port botniță în fața lui Mihai Viteazul”. 

 

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.